Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. januára 2019, 10:27
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

V Rakúsku prvýkrát uzavreli manželstvo lesbičky. Homosexuálny pár čakal na úpravu zákona 4 roky

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Na základe zrušenia zákonnej úpravy môžu v susednom Rakúsku uzatvárať právoplatné manželstva už aj osoby rovnakého pohlavia.

S príchodom nového roka vstúpilo v susednom Rakúsku do platnosti zrušenie zákonnej úpravy, na základe ktorej mohli uzatvárať manželstvá len dvojice rovnakého pohlavia. Dovtedy mohli homosexuálne páry využívať len inštitút registrovaného partnerstva. 

Súd však rozhodol, že pôvodne znenie je v rozpore s ústavným zákazom diskriminácie na základe osobnostných čŕt, medzi ktoré patrí aj sexuálna orientácia.

Prvý homosexuálny sobáš prišiel 1. januára len pár minút po polnoci, kedy si svoje áno povedali vo veku 37 rokov ženy Nicole Kopauniková a Daniela Paireová. Oficiálne sa vzali v obci Velden v južnej časti krajiny po tom, čo boli štyri roky zasnúbené.  

Zaujímavosťou je, že vládne strany boli proti zrušeniu zákona povoľujúceho len sobáš heterosexuálnych párov. Rozhodnutie súdu však rešpektujú a Rakúšania tak opäť dokázali, že sú o krok vpred. 

Domov
Zdieľať
Diskusia