Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. októbra 2018, 21:18
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Viggo Mortensen natáčal záver Pána prsteňov vedľa nevybuchnutých bômb

FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTEŇOV
Uložiť Uložené

Viggo Mortensen skúsil na pľaci zaimprovizovať. Mohlo ho to stáť krk.

Trilógia Pán prsteňov od Petera Jacksona patrí k nezabudnuteľným klenotom fantasy žánru. Prehliadaný a okrajový žáner sa po premiére Spoločenstva prsteňov v roku 2001 okamžite dostal do svetla reflektorov a celosvetového záujmu.

Ťažko by sme hľadali pre Pána prsteňov konkurenta. Mnoho tvorcov sa ho síce snažilo tromfnúť (Letopisy Narnie, Zlatý kompas), ale ani jednému sa to nepodarilo. Jacksonova trilógia tak stále ostáva zaslúženým kráľom, ktorá navyše dodnes uchvacuje a emocionálne rezonuje.

Ohľadom nakrúcania tejto trilógie sa toho už popísalo veľa, okrem iného aj na stránkach Filmkultu, ale práve vydaná kniha Anything You Can Imagine: Peter Jackson and the Making of Middle-Earth od Iana Nathana, prináša hneď niekoľko nových zaujímavostí zo zákulisia.

Viggo Mortensen natáčal záver Pána prsteňov vedľa nevybuchnutých bômb
Zdroj: New Line Cinema

Všetci si iste pamätáte scénu z Návratu kráľa, kedy sa vojská vedené Aragornom (Viggo Mortensen) zhromaždili pred Čiernou bránou Mordoru, aby čelili presile Sauronových vojsk a zároveň dali šancu Frodovi zničiť prsteň moci. Natáčanie tejto scény bolo nebezpečnejšie, ako by sa mohlo zdať.

Odporúčané
10 najväčších rozdielov medzi knihami a filmami Pán prsteňov a seriálom Rings of Power 10 najväčších rozdielov medzi knihami a filmami Pán prsteňov a seriálom Rings of Power 7. októbra 2022, 12:30

Jackson totiž nakrúcal na Rangipo Desert, mieste, ktoré bolo využívané armádou Nového Zélandu, takže všade naokolo sa nachádzali nevybuchnuté bomby. Nakrúcanie samozrejme prebiehalo v bezpečnej zóne, do ktorej sa zmestili aj stovky komparzistov.

To však nebránilo Mortensenovi, aby počas svojho plamenného preslovu na koni nedocválal mimo túto bezpečnú zónu. Peterovi Jacksonovi v tej chvíli údajne nebolo všetko jedno a dokonca čakal, že Mortensen jednu z bômb odpáli. Čo by teda rozhodne nebol ideálny koniec nakrúcania posledného dielu.

Viggo Mortensen natáčal záver Pána prsteňov vedľa nevybuchnutých bômb
Zdroj: New Line Cinema

Mortensen sa však napokon v bezpečí vrátil na svoje miesto a scénu bez problémov dokončil. Toto nebol jediný prípad, kedy sa naplno ponoril do role Aragorna. Nepristupoval k nej síce v štýle method actingu, ale napriek tomu sa snažil z úlohy príliš nevypadávať.

Jeho ostatné praktiky však už našťastie neboli také nebezpečné. Napríklad nosil stále so sebou svoj meč a v noci spal vonku pod nočnou oblohou. Návrat kráľa sa stal epickým a nádherným zakončením strhujúceho príbehu a odniesol si 11 Oscarov, vrátane toho za najlepšiu réžiu a najlepší film.

Peter Jackson najbližšie chystá dokumentárny film z prvej svetovej vojny s názvom They Shall Not Grow Old, ako producent zase dohliada pri ďalšej epickej fantasy Mortal Engines. Viggo Mortensen na seba upozornil v chválenej festivalovej dráme Green Book a v budúcnosti chystá režijný debut Falling.

Domov
Zdieľať
Diskusia