Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
15. októbra 2018, 19:14
Čas čítania 0:00
Sona O.

Aj keď si vegán, zrejme ješ veľa potravín, ktoré majú živočíšny pôvod a ty o tom ani netušíš. Ktoré sú to?

GASTRO VEGÁNSTVO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Väčšinou to nie je preto, lebo by nevedeli dodržať diétu, ale kvôli zlému označeniu potravín.

Vegetariánka aj vegánska diéta sú v súčasnosti veľmi obľúbené. Veľa ľudí sa k ním uchýli, pretože chcú chrániť planétu či zvieratá. Nechcú sa podieľať na ich utrpení a zabíjaní.

Avšak, nie všetci o tomto type stravovania vedia dostatočne veľa, a tak sa ľahko stane, že sa do jedálnička dostanú potraviny, ktoré tam nemajú čo hľadať. 

Veľa vegánov pri príprave svojho obľúbeného jedla používa cestoviny. Môže sa zdať, že sú vhodné aj pre vegánov, ale väčšina cestovín obsahuje vajíčka. Preto je veľmi dôležité, aby si vegetariáni a vegáni vždy čítali zloženie potravín. 

Aj keď si vegán, zrejme ješ veľa potravín, ktoré majú živočíšny pôvod a ty o tom ani netušíš. Ktoré sú to?
Zdroj: unsplash.com

Mnohí vegetariáni radi jedávajú syry, no nie všetky sú naozaj vegetariánske. Parmezán sa vyrába tradičným spôsobom, pri ktorom je využívané teľacie syridlo. Práve kvôli tomuto nie je vegetariánske dokonca ani pesto na cestoviny, keďže zvyčajne obsahuje tento druh syra. 

Želatína je taktiež často považovaná za neškodnú, lenže pochádza z kolagénu v aspiku alebo kostného gleja najmä hovädzieho dobytka. Existuje však aj jej vegetariánska verzia v podobe agarózy z morských rias. 

Odporúčané
Týždeň som bola frutariánkou: Po rokoch som mala nonstop ploché brucho. Zmohla ma však frustrácia a neustály hlad Týždeň som bola frutariánkou: Po rokoch som mala nonstop ploché brucho. Zmohla ma však frustrácia a neustály hlad 20. marca 2024, 9:30

Mnohí vegáni obľubujú aj čipsy, avšak ani tie nie sú úplne nezávadné. Pri ich výrobe sa používa prášok obsahujúci laktózu a rovnako tak aj živočíšne oleje, ktoré ich dochucujú. Neplatí to samozrejme pre všetky druhy slaných pochúťok.

Pokiaľ zvykneš piecť koláče z rôznych práškových zmesí, prečítaj si, či náhodou neobsahujú bravčovú masť. Bývajú úplne bežnou súčasťou ich zloženia. 

Aj keď si vegán, zrejme ješ veľa potravín, ktoré majú živočíšny pôvod a ty o tom ani netušíš. Ktoré sú to?
Zdroj: unsplash.com

Obľúbená worčestrová omáčka obsahuje zasa ančovičky, preto by sa jej mali vyvarovať vegáni aj vegetariáni. 

A ak máš rád polievky a v reštaurácii si kúpiš na prvý pohľad nemäsitú verziu, pre istotu si to over u čašníka či kuchára. Mnohé ako svoj základ používajú kurací alebo hovädzí vývar. Často sa s tým môžeš stretnúť pri cesnakových polievkach či zeleninových vývaroch. Veľa emulgátorov a regulátorov chutí sa tiež vyrába zo živočíšnych zdrojov. 

Ak chceš o sebe tvrdiť, že si naozaj vegetarián či vegán, potvrď si, že sa v tvojej strave žiadne živočíšne produkty nenachádzajú. 

Domov
Zdieľať
Diskusia