Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci s Filmovým festivalom inakosti.
10. októbra 2018, 8:52
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Filmový festival inakosti je plný filmov s LGBTI témou. Na životy gejov, lesieb či transrodových ľudí sa môžete pozrieť aj vy zblízka

ZAUJÍMAVOSTI LGBT+
Uložiť Uložené

Mali by sme byť pestrí a pomáhať si – to je hlavný odkaz 12. ročníka prehliadky filmových príbehov LGBTI ľudí.

Filmy nabité emóciami, plno sprievodných akcií, priateľské stretnutia a farební ľudia – toto ťa čaká, keď dorazíš na Filmový festival inakosti. Od októbra do novembra sú v pláne desiatky projekcií v 6 mestách, ktoré naplno podporia LGBTI komunitu na Slovensku.

Veľký filmový maratón odštartuje v stredu 17. októbra v bratislavskom Kine Lumière. Na otvorenie príde aj slovenská DJ star B-Complex a pozvaní sú aj dlhoroční patróni festivalu – Richard Stanke a Zuzana Kronerová.

Bratislava hostí festival až do nedele 21. októbra. Počas októbra snímky o inakosti vycestujú do Žiliny a Nitry. V novembri zahrejú teplé filmy divákov v Banskej Bystrici, v Košiciach a finále je v Liptovskom Mikuláši.

Filmový festival inakosti v Bratislave (17. až 21. októbra) a ďalších piatich mestách prináša filmy s témou LGBTI, ktoré si môžete ísť pozrieť aj vy. Na otvorenie dorazia aj známi členovia komunity, B-Complex či Richard Stanke. 

Filmový festival inakosti je plný filmov s LGBTI témou. Na životy gejov, lesieb či transrodových ľudí sa môžete pozrieť aj vy zblízka

Pri výbere filmov mysleli organizátori najmä na to, aby ukázali pestrosť LGBTI komunity – skrýva veľa odlišných a špecifických príbehov, kde však hrajú hlavné role láska a potreba blízkosti. Kompletný program nájdeš už teraz online.

V programe budú úplné filmové novinky aj staršie klasiky, domáca tvorba a aj špeciálna sekcia Queer Ázia. Medzi hlavné lákadlá festivalu rozhodne patrí film Neposlušnosť (Disobedience), kde sledujeme osud fotografky Ronit. Tá sa musí po rokoch vrátiť do ortodoxnej židovskej komunity, ktorá ju kedysi zavrhla pre vzťah s kamarátkou z detstva.

Určite treba vidieť aj dokument Robert Vano – Príbeh človeka. Silná story o živote tohto slovenského fotografa si určite získa aj teba a Robert príde film dokonca osobne uviesť.

Medzi ďalších významných hostí festivalu patrí aj poľská režisérka Olga Chajdas, s ktorou budú môcť diváci debatovať o jej filme Nina, kde hrá aj naša herečka Táňa Pauhofová. Do programu festivalu sa dostal aj režijný debut Ruperta Everetta o posledných dňoch Oscara Wildea.

Filmový festival inakosti však nie je len o filmoch, v pláne sú párty, diskusie, živá knižnica, prednášky. Celý program už nájdeš online a určite nezabudni doraziť.

Domov
Zdieľať
Diskusia