Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci s FNPV
4. októbra 2018, 12:40
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

5 študentských výhod, s ktorými ušetríš stovky až tisícky eur

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vedel si, že ako študent máš nárok na bezplatné používanie drahých a užitočných aplikácií či rôzne iné výhody?

Slovenské vysoké školy ponúkajú svojim žiakom okrem často veľmi kvalitného vzdelania aj množstvo výhod, vďaka ktorým sa nám študuje o niečo jendoduchše. Ich cieľom je znižovať študentom náklady, aby tak mohli venovať podstatne viac času a energie účasti či aktivite na prednáškach, cvičeniach a samozrejme, aj domácej príprave. 

V skutočnosti môžeš vďaka rôznym výhodám ušetriť stovky až tisícky eur a výrazne si zjednodušiť život. A nemyslíme pri tom len na cestovanie zadarmo či zľavy vďaka ISIC karte. Zároveň si však uvedomujeme, že si školy ani kompetentné inštitúcie nedávajú na informovanosti študentov záležať, a tak sme si pre vás pripravili tento článok. 

V ňom sa pokúsime komplexne zhrnúť 5 aktuálne atraktívnych výhod, ktoré by si sa určite nemal báť kedykoľvek využiť. Poďme teda spoločne na to. Ty nám v závere nezabudni v komentároch napísať aj ďalšie tipy, ktoré dokážu pobyt na vysokej škole spríjemniť.

Výhodné študentské pôžičky

Fond na podporu vzdelávania poskytuje študentom výhodné pôžičky, kvôli ktorým nemusíš hneď utekať do banky a zaťažovať sa náročnou byrokraciou. Študenti prvého a druhého stupňa vysokej školy si môžu požičať do 2 500 eur, na treťom stupni až 5 000 eur. Takže veľmi slušná suma, ak máš dobrý nápad, kam ich investovať, prípadne práve potrebuješ finančnú výpomoc. 

Samozrejme, nejde o rýchle pôžičky, ktoré by si musel splácať ešte počas štúdia. Môžeš si ju odložiť až o sedem rokov, teda do doby, kedy už pravdepodobne so svojím titulom budeš zarábať slušné peniaze.

Úroková sadzba pre rok 2018 je vo výške 3 % p.a. a viac užitočných informácií nájdeš na stránke fnpv.sk, kde sa nachádzajú aj odpovede na všetky otázky vrátane postupu, ako sa o pôžičku uchádzať. Žiadosti pre tento rok však môžeš posielať len do 31. októbra, takže určite odporúčame sa poponáhľať. 

5 študentských výhod, s ktorými ušetríš stovky až tisícky eur

Študentské licencie na grafické programy a balík Microsoft Office

Existuje viacero druhov programov a balíkov, bez ktorých sa počas štúdia na vysokej škole nezaobídeš alebo to minimálne budeš mať o niečo náročnejšie. Často záleží od samotnej strednej, resp. vysokej školy či univerzity, keďže študenta procesom získania aplikácie zaťaží, no podľa našej skúsenosti nebudeš mať pri väčšine "bežných" grafických programov z balíka Adobe žiadny problém.

To isté platí aj v prípade balíka Microsoft Office, v rámci ktorého sa zadarmo dostaneš k textovému (Word) aj tabuľkovému (Excel) editoru. Samozrejme, tiež nemôže chýbať e-mailový klient (Outlook) a program na tvorbu prezentácií (PowerPoint). Ak vás kompetentný profesor o týchto výhodách neinformuje automaticky, určite sa ho na ne opýtajte. Obrátiť sa môžete aj na IT oddelenie školy alebo vedúcich fakulty

Problém by ste nemali mať ani s antivírusovým programom a všetky školy s konkrétnou špecializáciou majú pre študentov pripravené licencie pre konkrétne programy, ktoré sú nevyhnutné k výučbe.

5 študentských výhod, s ktorými ušetríš stovky až tisícky eur
 

Štúdium v zahraničí

O programe Erasmus už asi mnoho z vás počulo, keďže sa aj v našich končinách postupne stáva čoraz populárnejším. Stále platí, že sa veľmi veľa študentov bojí vycestovať aspoň na jeden semester do zahraničia, a to aj napriek tomu, že školy v rámci vzájomných spoluprác umožňujú rozširovať si hlavne jazykové schopnosti úplne zadarmo. Nemusíš si platiť žiadne kurzy, môžeš si vybrať atraktívnu destináciu a ako bonus tak spoznáš krajinu, kultúru a ľudí.

Proces uchádzania sa o štúdium je na každej vysokej škole a univerzite individuálny a viac sa dozvieš napríklad v našej trojdielnej minisérii alebo iných rozhovoroch so študentmi na našej stránke. Určite sa však neboj opýtať profesorov a poriadne preskúmať školské stránky.

Každá škola má k dispozícii zoznam tzv. partnerských univerzít, ktoré si môžeš v rámci programu vyberať. Následne je štandardne potrebné splniť niekoľko byrokratických podmienok, papierovačiek a dokladov, čo však v konečnom dôsledku určite stojí za to. Viac sa ešte dočítaš v tomto článku.

Úľavy na zdravotnom a sociálnom poistení, odvodové úľavy

 

Popri škole si môžeš aspoň trochu privyrobiť bez toho, aby ťa štát zaťažoval platením nepríjemných poplatkov, daní, poistení či odvodov. Najvýhodnejšou formou je dohoda o brigádnickej práci študentov.  Prácu na túto dohodu je možné vykonávať v rozsahu najviac 20 hodín týždenne (80 hodín mesačne v priemere za celý odpracovaný čas. Teda jeden mesiac môžeš odpracovať napríklad 120 hodín a ten ďalší 40 hodín a stále dodržiavaš podmienky. 

Nezabudni zamestnávateľovi doručiť potvrdenie o návšteve školyčestné vyhlásenie k dohode o brigádnickej práci študentov, vďaka čomu získaš právo na odvodové oslobodenie vo výške 200 eur. Ak teda zarobíš menej, nebudeš platiť odvody na sociálne poistenie.

Zároveň ešte môžeš vyplniť vyhlásenie na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a daňového bonusu vo výške 319,17 eur/mesačne. Ak si túto sumu uplatníš, nie si povinný z nej zaplatiť preddavok na daň z príjmov.  Čaká ťa teda trocha byrokracie a papierovačiek, no určite sa oplatí.

Štipendiá 

Existuje viacero spôsobov, akými štát a vysoké školy študentov dokážu popri štúdiu podporovať a samozrejme, tiež motivovať k lepším výsledkom. Štandardom sú sociálne štipendiá, pri ktorých je potrebné doložiť doklady o príjme žiadateľa a spoločne posudzovaných osôb (obvykle rodičia a súrodenci) za predchádzajúci kalendárny rok.

Maximálne si môžeš v aktuálnom akademickom roku touto cestou prilepšiť až o 285 eur a či naň máš nárok si za pár sekúnd vypočítaš v online kalkulačke.

Zaujímavé a na Slovensku relatívne bežne dostupné sú aj motivačné štipendiá udeľované za vynikajúce plnenie študijných povinností, dosiahnutie nadpriemerného výsledku v oblasti výskumu a vývoja v rámci štúdia umeleckej alebo športovej činnosti. Atraktívne je tiež prospechové štúdium, ktoré sa šplhá do výšky 500 eur ročne. 

Domov
Zdieľať
Diskusia