Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. septembra 2018, 11:02
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

First Man a A Star Is Born na festivale v Benátkach uchvátili kritikov, ktorí tvrdia, že nás čakajú prvotriedne filmové zážitky

FILMY A SERIÁLY ROMA THE BALLAD OF BUSTER SCRUGG THE FAVOURITE
Uložiť Uložené

Prvé reakcie majú za sebou aj filmy The Favourite, Roma a The Ballad of Buster Scruggs.

Ako iste viete, momentálne prebieha 75. ročník Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach. Premiéru si na ňom odbilo (či odbije) niekoľko lákavých noviniek, ktoré si rozhodne neplánujeme nechať ujsť!

A keďže niektoré z najväčších lákadiel už majú premiéru za sebou, rozhodli sme sa vám priniesť v jednom článku doterajšie dojmy kritikov. Radi si samozrejme urobíme názor sami, ale prvé reakcie nám aspoň trochu napovedia, čo môžeme v kine očakávať.

First Man a A Star Is Born na festivale v Benátkach uchvátili kritikov, ktorí tvrdia, že nás čakajú prvotriedne filmové zážitky
Zdroj: Universal Pictures

First Man (réžia: Damien Chazelle)

Mimoriadne očakávaná biografická dráma First Man od nesmierne talentovaného Damiena Chazelleho patrí k hlavným ťahákom festivalu. Ryan Gosling si v strhujúcom príbehu zahrá astronauta Neila Armstronga, ktorý sa ako účastník misie Apollo 11 vydá na cestu na Mesiac.

Dokázal režisér Whiplash a La La Land zabodovať aj do tretice? Prvé reakcie hovoria, že rozhodne áno. Na Rotten Tomatoes má snímka momentálne 84% s ratingom 8.4, Metacritic zase hlási skvelých 81%.

Kritici sú nadšení a hovoria, že First Man je pre vesmírne filmy presne takým istým prelomom, akým bol Zachráňte vojaka Ryana pre vojnové drámy.

Leonardo Goi napísal, že ide „strhujúci zážitok po stránke obsahu aj formy, pri ktorom vám spadne čeľusť. Chazelle sa vo svojej tvorbe vydal úplne novým smerom. Nikto nás ešte nevzal do vesmíru podobným spôsobom."

„First Man redefinuje to, čo si predstavíme pod pojmom vesmírne cestovanie,“ poznamenal Owen Gleiberman. Podľa neho nám Chazelle dá naplno pocítiť obrovské napätie z celej misie, kde boli stávky ohromne vysoké a nebolo vylúčené, že celá cesta skončí tragicky.

Celý príbeh je rozprávaný primárne z pohľadu Armstronga, takže hoci sa cestuje do nekonečného vesmíru, snímke nechýba veľká dávka klaustrofobickej atmosféry a napätia, ktoré nás zarazí do sedačiek.

First Man a A Star Is Born na festivale v Benátkach uchvátili kritikov, ktorí tvrdia, že nás čakajú prvotriedne filmové zážitky
Zdroj: Universal Pictures

„Ako tie najlepšie historické drámy, First Man dokáže vytvoriť napätie okolo udalostí, ktorých výsledok už dobre poznáme,“ napísal Alonso Duralde.

Veľká chvála padá aj na hlavu Ryana Goslinga, hoci niektorí recenzenti vyzdvihujú najmä Claire Foy. Tá podľa nich doslova "žiari" a zatieňuje aj samotného Goslinga. Pochvalu si odniesol aj Jason Clarke a herci ako celok. Na projekciu si tiež údajne máme vybrať najväčšie plátno široko ďaleko. 

Zdá sa teda, že nás čaká veľký filmový zážitok. Na Slovensku si snímku vychutnáme 11. októbra (říjen) 2018.

Roma (réžia: Alfonso Cuarón)

Svoju premiéru si odbila aj dráma Roma od Alfonsa Cuaróna. Tá sa stala miláčikom kritikov a momentálne má na Rotten Tomatoes 94% s ratingom 8.7 a famóznych 95% na Metacritic.

„Roma je pastva pre oči,“ napísal Leonardo Goi. „Cuarón sa istým spôsobom vracia späť k nostalgii a sociálnej kritike Mexickej jazdy: elita sleduje, ako sa krajina rozpadá.“

Eric Kohn dodal, že Roma je extrémne emocionálna jazda plná enigmatických náznakov a detailov, ktoré sa na prvé pozretie nedajú pochytiť.

„Je preto logické, že film budeme môcť vidieť na Netflixe, kde si môžete mnohokrát dopriať opakovanie,“ napísal. „Ale stojí za to vidieť film aspoň raz na veľkom plátne.“

Podľa Alexa Billingtona ide o surovú a mimoriadne ľudskú snímku, do ktorej Cuarón vložil celú svoju dušu. Film je totiž do veľkej miery inšpirovaný režisérovým životom. 

Kritici napísali, že snímka je tiež nádherne nakrútená a plne sa na nej prejavuje Cuarónova technická zručnosť (tentokrát stál aj za kamerou).

Ako však podotkol Glenn Kenny, príbeh nie je rozprávaný v mainstreamových schémach. Skôr sa podobá dielam Federica Felliniho či Andreja Tarkovského.

Ostatní recenzenti spomínali aj prominentných režisérov vlny neorealizmu a podľa ich slov nás čaká regulérne majstrovské dielo.

First Man a A Star Is Born na festivale v Benátkach uchvátili kritikov, ktorí tvrdia, že nás čakajú prvotriedne filmové zážitky
Zdroj: Netflix

Pre Netflix ide nepochybne o výborné správy, keďže na filmovom poli sa im zatiaľ nedarilo výraznejšie kvalitatívne bodovať. Premiéra nás čaká 15. decembra (prosinec) 2018.

The Favourite (réžia: Yorgos Lanthimos)

Svoju novinku The Favourite predstavil aj originálny grécky režisér Yorgos Lanthimos, tvorca výborných filmov, ako The Lobster či The Killing of a Sacred Deer.

Jeho nová snímka sa odohráva v 18. storočí na anglickom kráľovskom dvore a v hlavných úlohách sa predstavia Olivia Colman, Rachel Weisz či Emma Stone.

Bodoval teda Lanthimos aj tentokrát? Podľa kritikov jednoznačne áno. The Favourite je podľa nich asi najmenej absurdný z celej jeho doterajšej tvorby, ale zato emocionálne najsilnejší.

Meredit Taylor napísala, že film bude patriť medzi favoritov festivalu. „Lanthimos destiluje esenciu Kubricka, Greenawaya a Molièra v nádherne šialenej a ohromne vtipnej metafore na ženskú zradu,“ dodala.

David Opie poznamenal, že diváci odmenili The Favourite búrlivým potleskom, a to nielen na konci, ale aj počas jednotlivých scén v priebehu filmu. Veľkú chválu si odniesol herecký trojlístok Colman-Weisz-Stone. Všetky dámy údajne hrajú absolútne perfektne.

First Man a A Star Is Born na festivale v Benátkach uchvátili kritikov, ktorí tvrdia, že nás čakajú prvotriedne filmové zážitky
Zdroj: Fox Searchlight

Podľa Michaela Nordina budú mnohí The Favourite porovnávať s Kubrickovým Barrym Lyndonom, podľa jeho názoru má však bližšie k Jackie Brown od Quentina Tarantina. „Pretože reprezentuje výrazné posunutie v štýle a mierny odklon od toho, čo režisér točil doteraz,“ vysvetlil Nordin.

Na Rotten Tomatoes má snímka momentálne 100% a priemerný rating 9, na Metacritic zase 91%. Všetko nasvedčuje tomu, že Lanthimos nesklamal a v kinách nás opäť čaká opojný filmový zážitok.

Americká premiéra je stanovená na 23. novembra (listopad) 2018. Na Slovensku by sme sa The Favourite mali dočkať 17. januára (leden) 2019.

A Star Is Born (réžia: Bradley Cooper)

Hudobná dráma A Star Is Born nás svojím trailerom očarila a my sa už Bradleyho Coopera a Lady Gagy nevieme dočkať. Ide už o tretí remake rovnomennej snímky z roku 1937.

Aj Cooperova novinka sa premietala v Benátkach a momentálne má na Rotten Tomatoes 94% s ratingom 7.5. Metacritic zase uvádza výborných 87%.

Chváli sa Cooperova réžia a najmä vynikajúci výkon Lady Gagy. Podľa recenzentov nie je vôbec vylúčené, že slávna speváčka bude siahať po cenách.

„Všetka česť Cooperovy, ktorý doručil svoj najlepší výkon, zatiaľ čo musel dohliadať aj ako režisér. Je to však práve Lady Gaga a jej neodolateľný magnetizmus, ktorý vás naplno stiahne do sveta týchto dvoch postáv,“ napísal Michael Nordine.

Adam Woodward dodal, že Cooper doručil verziu, ktorá sa bez problémov vyrovná svojej originálnej predlohe. Geoffrey Macnab napísal, že Lady Gaga predvádza famózny výkon, hoci podotkol, že ide o trochu zbytočný remake.

„A Star Is Born obsahuje plno skvelých hereckých výkonov, ale skutočná hviezda, ktorá sa zrodila, je Bradley Cooper ako režisér,“ napísala Jessica Kiang.

First Man a A Star Is Born na festivale v Benátkach uchvátili kritikov, ktorí tvrdia, že nás čakajú prvotriedne filmové zážitky
Zdroj: Warner Bros.

„Cooper a Lady Gaga majú medzi sebou výbušnú chémiu,“ napísal Alonso Duralde. Celý príbeh je postavený na ich vzájomnom vzťahu a jeho rozvíjajúcej sa chémii, a títo dvaja jej naozaj majú na rozdávanie.“

Zdá sa teda, že ani v tomto prípade nás žiadne sklamanie nečaká a my sa tešíme ešte viac. Premiéra sa uskutoční 4. októbra (říjen) 2018.

The Ballad of Buster Scruggs (réžia: Ethan Coen, Joel Coen)

Náš článok ukončíme snímkou The Ballad of Buster Scruggs od bratov Coenovcov. Film mal byť pôvodne seriálom, napokon sa ho však dočkáme v podobe celovečeráku. Na Rotten Tomatoes má snímka 100% s ratingom 7.7, Metacritic uvádza 76%.

Podľa Erica Kohna obsahuje nový Coenovský prírastok všetky známe ingrediencie tejto dvojice, čo ale nič nemení na tom, že ich predchádzajúce filmy boli lepšie.

First Man a A Star Is Born na festivale v Benátkach uchvátili kritikov, ktorí tvrdia, že nás čakajú prvotriedne filmové zážitky
Zdroj: Netflix

„Ide o akúsi neusporiadanú koláž ich najlepších motívov,“ dodal Kohn. Philip De Semlyen napísal, že ide o poriadne zábavnú a čierno-humornú jazdu, ktorej nechýba úprimnosť a srdce.

„Šestica príbehov je naplnená originalitou, poetikou a úžasným humorom,“ napísal Jon Bleasdale. Peter Bradshaw poznamenal, že ide o výborne natočený film, so skvelou hudbou.

„Je to do istej miery western zo starej školy,“ podotkol a dodal, že ide o príjemnú a vtipnú poctu tomuto žánru. Pre Netflix tak zrejme opäť pôjde o vítanú filmovú vzpruhu. Streamovací gigant nám snímku doručí 16. novembra (listopad) 2018.

Zatiaľ to teda s očakávanými filmami vyzerá viac než dobre. Na ktorý z nich sa tešíte najviac? Určite zahlasujte v ankete nižšie.

Anketa:
Na ktorý z menovaných filmov sa najviac tešíte?
First Man
Roma
The Favourite
A Star Is Born
The Ballad of Buster Scruggs
First Man
43 %
Roma
4 %
The Favourite
6 %
A Star Is Born
44 %
The Ballad of Buster Scruggs
4 %
Domov
Zdieľať
Diskusia