Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. augusta 2018, 14:53
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Zem sa blíži do bodu, z ktorého už nebude návratu. Nekontrolovateľné otepľovanie by mohlo ohroziť ľudskú existenciu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Naša planéta vraj nebude môcť vzdorovať už príliš dlho.

Švédski výskumníci zverejnili správu, podľa ktorej už našej planéte nepomôže ani spoločná snaha o znižovanie emisií skleníkových plynov.

Aj keď sa drvivá väčšina krajín sveta dohodla na stratégii boja proti globálnemu otepľovaniu vďaka parížskej klimatickej dohode, organizácia Stockholm Resilience Centre tvrdí, že po analýze súčasnej situácie na zemi nebude stačiť len redukovanie emisií.

Ľudskou aktivitou vyvolané otepľovanie a klimatické zmeny majú katastrofický potenciál, pretože naša Zem by sa mohla v najbližšej dobe otepliť o viac než 2 stupne Celzia. Práve oteplenie o 2 stupne stanovili krajiny v parížskej dohode ako hraničnú hodnotu, pričom v súčasnosti sa naša planéta oteplila o približne 1 stupeň.

Zem sa blíži do bodu, z ktorého už nebude návratu. Nekontrolovateľné otepľovanie by mohlo ohroziť ľudskú existenciu
Zdroj: Coconino National Forest

Výskumníci upozorňujú na to, že ničíme Amazonský dažďový prales, roztápa sa nám ľad v Antarktíde aj permafrost na Sibíri, a tak bude do ovzdušia unikať viac skleníkových plynov aj oxidu uhličitého. Najväčšia hrozba spočíva v tom, že jednotlivé kúsky skladačky spôsobia domino efekt a jedna katastrofa spustí novú, čo už nebudeme vedieť zastaviť.

Jedného dňa vraj dosiahneme hraničný bod, po ktorého prekročení budú radikálne klimatické zmeny nezastaviteľné a Zem by sa mohla otepliť aj o 4 či 5 stupňov, čo by mohlo ohroziť aj našu existenciu. Hladina svetových oceánov by stúpla aj o 60 metrov, takže stovky miliónov ľudí z pobrežných oblastí by odrazu muselo utiecť zo svojich domovov.

Celý fenomén výskumníci nazvali "Hothouse Earth" a do pozornosti dávajú udalosti z tohtoročného leta, kedy po celom svete zúria suchá, extrémne teploty a rekordné požiare. Správu môžeš v plnom znení nájsť v žurnále Proceedings of the National Academy of Sciences.

Domov
Zdieľať
Diskusia