Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. augusta 2018, 19:38
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Úžasný 1000 metrový bambusový most, ktorý vždy zbúrajú, aby ho o rok postavili nanovo

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

V Kambodži existuje bambusový most, po ktorom premávajú aj autá či skútre.

Vo väčšine juhoázijských krajín sa pravidelne striedajú obdobia sucha a dažďov. Aj pri nedávnej záchrane uväznených chlapcov z jaskyne museli potápači zobrať do úvahy aj fakt, že po začiatku daždivého obdobia by voda pravdepodobne iba stúpala.

Obyvatelia v jednej časti Kambodže majú so striedaním období veľmi bohaté skúsenosti, pretože rieka Mekong ich dlhé roky nútila každý rok postaviť približne 1000 metrový bambusový most medzi mestami Kampong Cham a Koh Paen, zatiaľ čo o pár mesiacov ho museli opätovne zbúrať.

Most bol vybudovaný vždy cez suché obdobie, kedy bola rieka pokojná, a hladina ani prúd pre most nepredstavovali riziko. Po príchode obdobia dažďa by však most nápor prúdu nevydržal, a tak sa začala tradícia búrania.

Bambusové drevo slúži vďaka svojej mimoriadnej sile nielen pre chodcov, ale aj pre ľudí na bicykloch, skútroch či dokonca autách bez toho, aby sa museli vodiči strachovať o svoju bezpečnosť.

Miestni obyvatelia drevo po zbúraní nevyhadzujú, ale vždy ho uskladnia a po mesiacoch zase vyberú, pretože sa musia do stavby mostu pustiť znovu. Každý rok pri nej spotrebujú cez 50-tisíc kusov bambusu. 

Aj keď dnes už most nemá takú dôležitosť ako v minulosti, keďže neďaleko bol vybudovaný trvalý prechod cez rieku, za roky svojej existencie sa stal aj turistickou atrakciou. Zrejme ho preto miestni tak skoro stavať neprestanú.

Mimochodom, keby si oblasť v Kambodží jedného dňa navštívil, za prechod mosta si budeš musieť aj zaplatiť. Cena pre turistov sa pohybuje okolo 8 centov.

 

Příspěvek sdílený LĖn LĖn (@lenlen9212),

 

Příspěvek sdílený Chendaseng (@ri_dada),

 

Příspěvek sdílený Sabine (@sabine_rv),

Domov
Zdieľať
Diskusia