Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. augusta 2018, 1:31
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Študentka po každej prebdenej alkoholickej noci spí aj 3 dni vkuse. Vzácnu diagnózu výrazne ovplyvňujú najmä drinky

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Mladá Hermione nevie, ako by diagnózu zvládla v zahraničí.

Nekontrolovateľné útoky spánku nedostáva každý z nás, aj keď by ti to tak po náročnom dni mohlo pripadať. Medicína pozná diagnózu s názvom Klein—Levinov syndróm, ktorý síce postihuje najmä mužov, ale zriedkavo sa objavuje aj u žien. Na vlastnej koži ho zažíva mladá Hermione Cox-Denning z mesta Aberystwyth vo Walese.

Iba 18-ročná dievčina dostala kvôli svojej diagnóze prezývku "skutočná Šípková Ruženka".Mladá Hermione zažila prvý útok svojho syndrómu už dávnejšie. Aj keď dovtedy žila obyčajný tínedžerský život a celé hodiny trávila telefonovaním so svojimi kamarátkami, z ničoho nič jej telo potrebovalo spánok.


Mala pocit, akoby telo prešlo do úsporného režimu a spala dokopy takmer týždeň, pričom nepotrebovala ani veľmi jesť či chodiť na toaletu.

Jej myseľ bola zmätená popritom, ako sa na pár minút vždy prebudila, ale nevedela, čo sa deje. Najskôr všetko zvaľovala na chorobu, avšak po viacerých diskusiách s odborníkmi jej diagnostikovali KLS.

Až po oslave svojich 18. narodenín zistila, že jej stav výrazne zhoršuje alkohol. Po pár mesiacoch zistila, že ak si dá jeden či dva drinky, všetko bude v poriadku, ale ak to trošku preženie, nasledujúce dni strávi spánkom v posteli, či už sa jej to páči alebo nie. Hermione zároveň verí, že aj v jej prípade bude pravidelnosť záchvatov vekom klesať.

Domov
Zdieľať
Diskusia