Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. augusta 2018, 16:11
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

V Petrohrade vyrástol najvyšší európsky mrakodrap. Otáčajúca sa budova bude disponovať planetáriom či amfiteátrom

KULTÚRA EURÓPA
Uložiť Uložené

V komplexe bude navyše pracovať cez 8-tisíc zamestnancov.

Ruský Petrohrad sa najnovšie môže pochváliť významným prvenstvom. Na severozápade mesta, konkrétne na pobreží Fínskeho zálivu, sa totiž dokončuje nová najvyššia budova Európy. Lachta centrum alebo The Lakhta Center je otáčajúca sa administratívna veža, ktorá sa svojou úctyhodnou výškou 462 metrov stala rovnako tak najsevernejšie položeným mrakodrapom na svete a taktiež aj druhým najvyšším otáčajúcim sa mrakodrapom sveta, hneď po Shanghai Tower v Číne.

Lachta Centrum sa už stihol stať miestnou atrakciou, lákajúcou nespočetné množstvo turistov z celého sveta. Architektonický gigant sa začal stavať už v roku 2012 a pôvodne sa mal rozprestierať v historickej časti mesta pri rieke Okhta, avšak nátlak protestujúcich obyvateľov a zásah UNESCO spôsobili, že sa stavba nakoniec presunula o 9 km ďalej do mestskej časti Lachta, po ktorej získala aj názov.

Gigantická budova sa taktiež môže pochváliť disponujúcim priestorom s rozlohou až 400-tisíc metrov štvorcových. Lachta Centrum je rovnako aj 13. najvyšší mrakodrap sveta. V komplexe by malo pracovať cez 8-tisíc zamestnancov a budova bude v sebe navyše ukrývať 34 výťahov, planetárium, amfiteáter, vedecké a vzdelávacie centrum či koncertnú halu. Okrem kancelárií sa vo výške 360 metrov nachádza aj vyhliadková plocha a reštaurácia s úžasným výhľadom na celú panorámu mesta.

Odporúčané
BUCKET LIST: 5 miest v Európe, ktoré musíš vidieť pred tým, ako zomrieš BUCKET LIST: 5 miest v Európe, ktoré musíš vidieť pred tým, ako zomrieš 29. októbra 2023, 13:30

Veža budovy pozostáva z ďalších piatich samostatných veží a tvar každej z nich sa krúti a zužuje, čo znamená že celá stavba sa od úplného spodku až po vrchol otáča o 90 stupňov. Za návrhom mrakodrapu stojí architekt Tony Kettle a o výstavbu sa postarala stavebná firma s názvom RMJM. Projekt taktiež financovala ruská spoločnosť Gazprom, ktorej dokonca patria dve tretiny kancelárskych priestorov komplexu.  

Domov
Zdieľať
Diskusia