Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júna 2018, 15:47
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Svetoznáma gorila Koko zomrela vo veku 46 rokov. Skamarátil sa s ňou aj Robin Williams a komunikovala pomocou znakovej reči

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Gorila predstavovala ikonu ohrozeného druhu zvierat.

Po celom svete sa kalifornská gorila Koko preslávila už pred desiatkami rokov. Mimoriadne talentované zviera sa narodilo v roku 1971 v zoologickej záhrade mesta San Francisco. Už po prvom roku života začala dostávať základy posunkovej reči, ktorú sa síce nenaučila dokonale, ale postupom času dokázala používať viac ako 1000 znakov. Koko vedela vyjadrovať aj svoje emócie, pretože s ňou odmalička pracovala odborníčka Francine Paterson.

Gorila podľa nej vedela porozumieť až 2000 slovám v angličtine a celý život túžila po vlastnom potomkovi, čo sa jej splnilo v podobe mačiatok. Ako uvádza kalifornská Gorilla Foundation vo svojej tlačovej správe, Koko sa preslávila po celom svete ako ambasádorka goríl, ktoré stále patria medzi ohrozené druhy zvierat. Koko našťastie nezomierala v bolestiach, pretože večer zaspala a ráno sa už nezobudila.

Dožila sa slušných 46 rokov a dlho zostane v pamäti ľudí aj vďaka svojmu stretnutiu so zosnulým Robinom Williamsom. Herec sa s gorilou pustil aj do pretekov v šteklení a obaja si veľmi rýchlo porozumeli, o čom sa môžeš presvedčiť v priloženom videu. Zaujímavo vyznieva aj fakt, že Koko mala mať IQ vo výške od 75 do 95, pričom priemerný človek dosahuje hodnoty od 85 do 115. 

Domov
Zdieľať
Diskusia