Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. apríla 2018, 20:13
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Simpsonovci v novej epizóde odpovedajú na útok moralistov. Rasistické vtipy o Indovi vraj kedysi boli v poriadku, no zrazu sú problémom

ZAUJÍMAVOSTI SIMPSONOVCI
Uložiť Uložené

Jedna z nových epizód si poriadne podala politickú korektnosť.

Na legendárnom seriáli Simpsonovci vyrastala obrovská hromada z nás a nikdy sme s ním nemali žiadny problém. Pred niekoľkými mesiacmi však vznikol krátky dokument od komika menom Hari Kondabolu. Podľa jeho názoru sú Simpsonovci rasistickí a ofenzívni. To sa má prejavovať na známej ázijskej postave menom Apu Nahasapeemapetilon. Tá je podľa autora dokumentu terčom klasických rasových stereotypov a navyše nesedí ani jeho indický prízvuk. Juhoázijská kultúra je tak v seriáli vraj zosmiešňovaná a šikanovaná.


Simpsonovci vždy išli s dobou a vyjadrovali sa k moderným témam, či už to bol napríklad Amazon alebo Minecraft. Nová epizóda No Good Read Goes Unpunished nie je žiadnou novinkou a autor Jeff Westbrook si tentokrát podal práve autorov dokumentu a ich podporovateľov.

V dieli si Marge nájde svoju obľúbenú knižku z detstva The Princess in the Garden, no keď ju predčíta Lise, Marge si uvedomí, že postavy sú omnoho rasistickejšie, než si v detstve uvedomovala. Celý príbeh je o dievčati užívajúcom si kolonizovanú zem, zatiaľ čo jej poddaní z inej rasy (spojitosť poddanosti a inej rasy je v knihe vykreslená ako prirodzená) ju ovievajú a prinášajú jej jedlo. Dievča sa im na oplátku vyhráža.

Odporúčané
Najlepšie vtipy a hlášky zo Simpsonovcov. Pamätáš si, v ktorom diele zazneli? Najlepšie vtipy a hlášky zo Simpsonovcov. Pamätáš si, v ktorom diele zazneli? 20. júla 2022, 9:50

Zdesená Marge tak úsek preskočí a skončí na inej časti knihy, no pristála na úseku využívajúcom írske stereotypy. Knižná postava sa následne opýta: "Je toto tá časť, ktorú ty akceptuješ?" narážajúc na to, že každý z nás poukazuje len na stereotypy, ktoré sa nám páči vidieť, pričom ich zažíva každá rasa, náboženstvo a tak ďalej.

Epizóda vyvrcholí snahou vyčerpanej Marge celú knihu prepísať do čo najväčšmi politicky korektnej formy. Hlavná postava sa tak stane aktivistkou za internetovú neutralitu, ktorá zachraňuje divoké kone. Lisa však protestuje proti jej dokonalosti, keďže sa potom postava nemá ako emočne vyvinúť, a keď sa Marge spýta, čo má teda spraviť, Lisa odpovedá: "Ťažko povedať. Niečo neofenzívne, čo začalo pred desaťročiami a ľudia tomu tlieskali, je dnes politicky nekorektné. Čo sa vôbec dá urobiť?" pričom sa pozerá na Apuov obraz, referujúc na samotný seriál.

Domov
Zdieľať
Diskusia