Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. februára 2018, 10:42
Čas čítania 0:00
Radka T.

Krutý experiment: Troch bratov rozdelili a každého z nich vychovávala iná rodina. Spoznali sa vďaka veľkej náhode

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Bratia natrafili na seba úplnou náhodou.

Robert Shafran, Eddy Galland a David Kellman vyrastali dlhé roky v perfektnej bubline. Traja muži boli v skutočnosti bratia-trojičky, no celých 19 rokov o tom nemali ani tušenia. V ich prípade však nešlo o žiadnu nešťastnú náhodu, ktorá by ich hneď po narodení rozdelila. Chlapci sa totiž stali predmetom znepokojujúceho experimentu.

Trojičky boli ihneď po narodení rozdelené, pričom každý z chlapcov pripadol istej agentúre a potom každý zvlášť inej adoptívnej rodine,  a to ešte v roku 1961. S adopciou súhlasila ich mama. Keďže každého z bratov vychovával niekto iný, nemali ani tušenia, že môžu mať súrodencov. Pravda vyšla najavo až neskôr, keď sa zároveň dozvedeli, že sa stali obeťami zvláštneho experimentu.

Štúdiu, respektíve vedecký výskum, ktorý možno nazvať príroda verzus výchova, viedol psychoanalytik Peter Neubauer. Cieľom bolo zistiť, ako umiestenie detí do troch rôznych rodín ovplyvní ich výchovu a či na budúcnosť viac vplývajú gény, teda príroda, alebo výchova v určitom prostredí a rodine.

Skoro každý mesiac po dobu dvanástich rokov navštevovali rodiny nezávisle od seba výskumné centrum, kde robili chlapcom rôzne testy zamerané na správanie, inteligenciu či osobnosť. Každá etapa ich života bola natočená a zaznamenaná, psychológovia aj hodiny sledovali, ako sa chlapci hrajú či rozprávajú so svojou rodinou. Niekedy ich navštívili i doma, no nikdy nepadla zmienka o tom, že len o niekoľko kilometrov ďalej žije ďalšia rodina, ktorej bolo pridelené jedno z trojčiat. Zaujímavosťou je, že David vždy tvrdil, že má brata, hoci to nemal odkiaľ vedieť. Ukázalo sa tiež, že chlapci vykazovali symptómy úzkosti z odlúčenia. Výsledky kontroverznej štúdie však nikdy neboli zverejnené. O tom, že boli chlapci účastníkmi výskumu, no podľa nich skôr jeho obeťami, sa dozvedeli až neskôr, pričom ich cesty sa skrížili len úplnou náhodou.

Keď v roku 1980 Robert nastúpil na univerzitu, dočkal sa veľmi pozitívneho prijatia od rovesníkov. Tí ho pritom predtým nemali odkiaľ poznať. Ako zakrátko vysvitlo, všetci si mysleli, že je to Eddy, ktorý pôvodne už nemal na škole pokračovať. Preto sa potešili, keď si mysleli, že si to rozmyslel. V skutočnosti to však bol niekto iný, tak nápadne sa ponášajúci na bývalého študenta Eddyho. Jeho priateľ preto začal okamžite od Roberta zisťovať, kedy sa narodil, a získal podozrenie, že Robert a Eddy sú dvojičky. Vtedy ešte nikto netušil o existencii Davida.

Robert a Eddy si rýchlo získali pozornosť médií, ich príbeh neunikol takmer nikomu. Dvoch bratov, ktorí sa spoznali až v dospelosti, si všimol v miestnej tlači i David. Podobnosť bola neprehliadnuteľná. Na dvojicu sa preto obrátil s tým, že je s najväčšou pravdepodobnosťou ich tretím bratom. Z dvojčiek sa tak stali trojičky, opäť s poriadnou dávkou mediálnej pozornosti. Založili si vlastnú reštauráciu a stali sa slávnymi. Dokonca mali veľa toho spoločného, okrem iného napríklad fajčili rovnaké cigarety a obľubovali talianske jedlo.

Lenže nič netrvá večne a pre jedného z nich bola radosť len maskou. Eddy v skutočnosti trpel depresiami a spáchal samovraždu. Opäť tak ostali len dvojičky, tentoraz Robert a David. Bratia čakajú na ospravedlnenie a odškodenie a teraz o nich vznikol i dokumentárny film Traja identickí cudzinci.

Krutý experiment: Troch bratov rozdelili a každého z nich vychovávala iná rodina. Spoznali sa vďaka veľkej náhode
Zdroj: www.youtube.com

Domov
Zdieľať
Diskusia