Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. decembra 2017, 18:10
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta Marek R.

Neskutočné comebacky aj prepisovanie histórie. Toto sú najpamätnejšie športové momenty roka

ŠPORT ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Ani v roku 2017 nás šport nesklamal.

Rok 2017 sa už s nami lúči a ako býva zvykom, na rad prichádzajú všemožné rebríčky. U nás na Refresheri sa rok čo rok radi obzrieme aj za najlepšími športovými momemtami, ako svetovými, tak aj tými našimi. Na tie slovenské sme sa už pozreli, a tak nám teraz nezostáva nič iné, ako sa zameriať na svetové. A že bolo z čoho vyberať...

Neskutočný comeback Patriots v Super Bowl proti Falcons

Americký futbal je v Európe a tým pádom aj na Slovensku rok čo rok populárnejší a ak si niekto zapol 51. Super Bowl medzi Patriots a Falcons v noci z 5. na 6. február, určite neoľutoval a pochopil krásu tohto športu. Na rozdiel od minulého roku, kedy vyhrala defenzíva a nevideli sme zrovna najatraktívnejšie finále, sme sa tentoraz mali dočkať presného opaku. Oba tímy boli vysoko ofenzívne, Pats viedol Tom Brady, ktorý mal pred finále sezóny na konte štyri trofeje Vinca Lombardiho, je považovaný za jedného z najlepších, ak nie najlepšieho hráča histórie a bohaté skúsenosti mu v tomto smere pridávali obrovskú dôveru a sebavedomie. 

Odporúčané
Toto je 5 tipov, ako sa namotivovať na beh. Urob to a vybehneš ešte dnes Toto je 5 tipov, ako sa namotivovať na beh. Urob to a vybehneš ešte dnes 25. apríla 2024, 19:00

Na druhej strane sme tu mali podobne kvalitnú ofenzívu Falcons, ktorí sa chystali vyhrať svoj historicky prvý Super Bowl a pomôcť im k tomu mohol ich hviezdny rozohrávač Matt Ryan. Toho mnohí považovali za najlepšieho quarterbacka základnej časti (bol vyhlásený za MVP) a navyše v playoff prekonal svoju povesť chokera a aj v tejto časti sezóny hral skutočne perfektne. Okrem toho mali Falcons vo svojom tíme aj najlepšieho wide receivera v lige Julia Jonesa, ktorý predvádzal neskutočné catche, takže naozaj sme sa už nevedeli dočkať ofenzívneho predstavenia ako Patriots, tak aj Falcons.

A lepší zápas sme si ani priať nemohli. Zápas sa začal ako z nočnej mory pre fanúšikov Pats, keďže ich milovaný tím bol doslova ničený ofenzívou Falcons. Ryanova družina bola až tak domínantná, že Falcons vyhrávali po polčase až 21:3. Náskok sa v ďalšej časti zápasu ešte navýšil, Falcons už viedli 28:3 a zdalo sa, že je rozhodnuté a historický titul na svete. Brady sa však spamätal, defenzíva Falcons sa nestačí čudovať, Falcons zrazu robia jedno zlé rozhodnutie za druhým a začína sa comeback, aký sa len tak nevidí. 

Pats sa podarilo zápas vyrovnať na 28:28 a vôbec po prvýkrát v histórii Super Bowlu sme sa dočkali predĺženia. V predĺžení platí, že tím, ktorý ako prvý zaznamená touchdown, vyhráva zápas a tým šťastnejším sa v tomto prípade stali Patriots. Rozprávkový comeback sa teda skutočne stal a 51. Super Bowl spoznal svojho víťaza. 

Serena Williamsová je najúspešnejšia tenistka histórie


Američanka žijúca na Floride sa venuje tenisu už od svojich piatich rokov. Darilo sa jej už ako mladej, aj napriek rasovým a iným prekážkam. Hra s raketou v ruke jej ide vynikajúco a v roku 2017 sa dokonca stala najúspešnejšou tenistkou sveta. Daný titul si vyslúžila svojimi fantastickými úspechmi. Podarilo sa jej ako prvej tenistke vyhrať na dvoch majoroch až sedemkrát a posunula sa do čela rebríčka WTA ako najstaršia nastupujúca jednotka. Zaujímavý bol aj sesterský súboj v krajine protinožcov.

Odporúčané
Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo Slovan Bratislava si priniesol zlého chlapca z Luxemburska. Gersona Rodriguesa sleduje aj Cristiano Ronaldo 20. apríla 2024, 16:30

Keď sa v januára stretli vo finále Australian Open obe sestry Williamsové, bolo o pozornosť médií postarané. Úspešnejšia Serena mala vtedy na svojom konte 6 turnajových víťazstiev, Venus ani jedno. Rodinné zväzky išli na kurte bokom a obe chceli strhnúť víťazstvo na svoju stranu. Prvý aj druhý set skončil 6:4 pre Serenu, a tak práve ona zdvihla nad hlavu svoj celkový 23. grandslamový titul, ktorý bol zároveň rekordným. Ako však logicky vyplynulo, trofej zostala v rodine a obe môžu byť hrdé na to, čo dokázali. Podobné súrodenecké súboje nie sú len tak bežné, sestry Williamsové majú dokonca o svojom súperení aj stránku na Wikipédii.

Barcelona ničí PSG šiestimi gólmi a senzačne postupuje

Nielen Patriots, ale aj futbalisti Barcelony sa postarali o comeback, aký nemá obdoby. Barcelona na Valentína dostala v Paríži výprask od PSG a po prehre 4:0 nikto neveril, že by sa jej mohlo podariť postúpiť do štvrťfinále. Hráči Barcelony sa však na odvetný zápas neuveriteľne nabudili a na Parížanov vybehli už od začiatku zápasu, keď sa presadil Luis Suarez, druhý gól si Kurzawa dal vlastný a tretí pridal z penalty Lionel Messi.

Počas polčasovej pauzy to pre Barcelonu vyzeralo veľmi nádejne, lenže Edinson Cavani upravil skóre na 3:1 a Barcelona v tej chvíli s približne polhodinou do konca zápasu musela streliť až neuveriteľné tri góly. Fanúšikovia Barcelony odchádzali zo štadióna, ale to nemali robiť, pretože obrat storočia Barcelona nakoniec zvládla. Neymar v 88. minúte z priameho kopu nachytal nemeckého brankára PSG, o tri minúty neskôr pridal z penalty ďalší gól a v 95. minúte dokonal fenomenálny obrat striedajúci Sergi Roberto. Na druhej strane, v zápase sa objavilo aj niekoľko kontroverzných momentov, diskutovať sa bude o obidvoch penaltách a najmä druhej na Suareza, ale jednoducho inkasovať šesť gólov sa neodpúšťa.

Súboj Floyd Mayweather a Conor McGregor


Súboj desaťročia? Storočia? Minimálne roka! V americkom meste Las Vegas sa počas leta v auguste odohral veľmi propagovaný a očakávaný boxerský súboj. V ringu sa proti sebe postavil Američan Floyd Mayweather a Ír Conor McGregor. Obaja si nič nedarovali ani len týždne pred samotným bojom a inak tomu nebolo ani zoči-voči. Spočiatku vyrovnaný súboj, no postupom času a kôl sa misky váh začali prikláňať na Američanovu stranu. Ten aj nakoniec vyhral, keď stretnutie ukončilo technické KO v desiatom kole. Floyd Mayweather tak zinkasoval slušnú odmenu a 50. víťazstvo vo svojej kariére.

Real Madrid prepisuje futbalovú históriu

Na začiatku júna na fanúšikov futbalu čakal tradičný vrchol sezóny. Postupne sme spoznali majstrov najlepších líg na svete a už sme tak čakali len na jedno jediné meno - pre najlepší tím Európy, teda víťaza Ligy majstrov. A lepšie finále sme si hádam ani nemohli želať. V Cardiffe na seba totiž narazili v tom čase dva najlepšie tímy na svete, čo dokázali pri ceste do samotného finále. Obhajca trofeje Real Madrid sa mohol stať prvým tímom, ktorý v novodobej histórii Ligy majstrov obháji titul, na strane druhej stála stará dáma z Juventusu na čele s Buffonom, ktorý síce má na svojom konte titul majstra sveta, no ušatá trofej pre víťaza Ligy majstrov mu stále chýbala. 

Juventus Turín je absolútnym kráľom Apeninského polostrova, šesťkrát za sebou vyhrali titul a len ťažko by doma hľadali konkurenciu. Navyše vyhrali aj Taliansky pohár a narozdiel od svojho súpera mohli pomýšľať na zisk treble - teda zisk troch najcennejších klubových trofejí v jednej sezóne. Sťažovať sa nemohol ani ich súper, ligový pohár síce neovládli, no konečne sa im podarilo vyhrať ligový titul a zisk v Lige majstrov by bol čerešničkou na torte.

V úvodnom polčase sme videli po góle na oboch stranách, skóre zápasu otvoril Ronaldo, na strane druhej strelil gól roka Mandžukic, ktorý v detstve asi pozerával Galactik Football. Druhý polčas následne úplne ovládli hráči madridského Realu. Na strane starej dámy bolo zrazu mnoho nepresností, Real Madrid kontroloval priebeh a tempo hry a keď aj prišli o loptu, ich súper si ju užil len pár sekúnd. Takýto tlak nemohol skončiť inak ako gólom a aj sa tak stalo.

Casemiro sa zo slušnej vzdialenosti oprel do odkopnutej lopty, jeho strela trafila pätu Khediru a zakrútila sa úplne presne k pravej tyčke, vďaka čomu bol Buffon bez šance. Juventus bol v druhom polčase aj naďalej tragický a tento ich prístup ich stál víťazstvo. Prešli totiž len tri minúty, Modric našiel presnou prihrávkou Ronalda a náskok Realu Madrid bol už dvojgólový. V závere zápasu ešte pridal gól Asensio a Real Madrid jasne zvládol finále, vyhral Ligu majstrov dva roky po sebe a prepísal tak futbalovú históriu.

Súboj Vladimir Kličko a Anthony Joshua


 

Ku boxu sa ešte vrátime. Tentokrát v Londýne, na slávnom štadióne Wembley sa zišlo až 90 000 divákov, aby si vychutnali súboj medzi Anthonym Joshuou a Vladimirom Kličkom. Ich stret sa označoval aj ako súboj o nového kráľa svetového boxu. Fanúšikovské tábory verili svojim miláčikom, no stávkové kancelárie sa prikláňali skôr na Angličanovu stranu. Zápas sa niesol vo vysokom tempe a veľkej bojovnosti oboch aktérov. Dopracovali sa až do 11. kola, kde sa napokon rozhodlo. Víťazom duelu sa po KO stal Anthony Joshua a Kličko zostal porazený.

Neymarov rekordný prestup do PSG

Posledné roky si počas leta fanúšikovia futbalu hovoria, že šialenejšie prestupové obdobie už prísť ani nemôže, no príde to ďalšie a potom to ďalšie a ukáže sa, ako sme sa všetci mýlili. Posledné letné prestupové obdobie taktiež začalo zostra, spomínal sa hlavne odchod Griezmanna, no kvôli trestu pre Atlético Madrid v podobe podpisovania hráčov sa rozhodol francúzsky klenot zostať.

Dlho sa hovorilo aj o Verrattiho odchode do Barcelony, no ani k tomu neprišlo a následne sa z ničoho nič objavila informácia, že Neymar prestúpi do PSG, aby vystúpil z tieňa Messiho, stal sa hlavnou hviezdou tímu a mohol vyhrať Zlatú loptu. Informácia sa zdala byť absurdná a hlavne krokom späť pre brazílsku hviezdu, no ako plynul čas, začali sa objavovať serióznejšie zdroje a ľudia začínali veriť tomu, že najšialenejší prestup histórie sa udeje.

Všetko sa začínalo potvrdzovať, keď vynechal tréning Barcelony, čo potvrdil aj oficiálnyTwitter účet FC Barcelona, neskôr sa spolu so svojím otcom stretol s predstaviteľmi klubu, povedal im o svojom rozhodnutí a bolo už jasné, že prestup do PSG je konečne tu. Neymar sa týmto transferom stal najdrahším hráčom futbalovej histórie, a to úplne suverénne. Barcelona totiž za neho inkasovala až 222 miliónov eur a hneď získala do svojich radov talentovaného Dembeleho a momentálne sa obzerá po Coutinhovi, ktorého chcela aj v lete.

Nadal vs. Federer


Ešte raz sa vrátime k tenisu. Rok 2017 prial aj stretnutiam Španiela Nadala a Švajčiara Federera. Hrajúce tenisové legendy sa stretli tentoraz 4-krát - na Australian Open, BNP Paribas Open, Miami Open a Shanghai Rolex Masters na Laver Cup-e, no hlavne to prvé stretnutie stálo za to, keďže po nejakom tom čase sme konečne mohli opäť vidieť proti sebe stáť dvoch odvekých rivalov, ktorí nás svojimi výkonmi bavili dlhé roky. Vo všetkých prípadoch sa z výhry tešil práve Roger Federer. Za spomenutie stojí aj ich stret v Melbourne Parku. Na okruhu ATP sa borci stretli až 37-krát, no 29. januára 2017 išlo o fantastický tenis s lepším koncom pre Švajčiara. Ten tak získal svoj už 18. grandslamový titul, čo nie je zanedbateľné množstvo. Či sa podobných, ba ešte napínavejších vzájomných duelov dočkáme aj v nasledujúcich mesiacov, necháme sa prekvapiť.

Usain Bolt ukončuje svoju bohatú kariéru

Jamajský šprintér Usain Bolt je obrovský pojem. Na olympiáde v Pekingu vyhral zlato v behu na 100 metrov, 200 metrov a aj v štafete, svoj zlatý hattrick zopakoval o štyri roky neskôr v Londýne a minulý rok v lete sme boli svedkami jeho ďalšieho predstavenia, keď tento úspech zase raz zopakoval. Navyše sa pýši aj vo všetkých troch disciplínach svetovým rekordom a aj preto ho mnohí považujú za najlepšieho atléta histórie. Ako sa ale hovorí, všetko má svoj koniec a platilo to aj pre jamajského sympaťáka, ktorý sa lúčil so svojou kariérou. A to nie zrovna najlepšie.

Najskôr sa mu nepodarilo rozlúčiť so svojou obľúbenou stovkou ziskom zlatej medaily, keď skončil až na treťom mieste. Na majstrovstvách sveta v Londýne sme však ale čakali, že svoje dvanáste zlato z MS (celkovo má na konte z MS ešte dve striebra a jeden bronz) pridá v štafete na 4x100 metrov, no ani tentoraz sa nekonala veľkolepá rozlúčka. Usain Bolt sa totiž počas preteku zranil a jamajská štvorica tak nemala žiadnu šancu. A hoci vyhrali domáci Briti, fanúšikovia na štadióne boli určite aj mierne sklamaní, keďže Boltovi a jeho družine prial medailu hádam každý. Nič to však nemení na tom, že Usain Bolt je legenda behu, atletiky a celkovo športu a jeho úspechy mu už nikto nezoberie. Zaujímavosti o jeho živote si môžete pozrieť v tomto článku

.

Rusko a olympiáda


Po prevalení dopingového škandálu prišli rázne a tvrdé kroky. Medzinárodný olympijský výber rozhodol, že ruskí športovci budú na blížiacich sa Zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu vystupovať pod neutrálnou vlajkou. V prípade víťazstva im nezahrajú ich známy Государственный гимн Российской Федерации, ale olympijskú hymnu. Priami účastníci dopingu sa do konca života nesmú podujatia zúčastniť. Vzniknutá situácia vyvolala búrlivé diskusie nielen vo svete, ale aj na Slovensku. Ako bude  takáto olympiáda vyzerať, sa už čoskoro všetci dozvieme z televízorov a dostupných prenosov.

Domov
Zdieľať
Diskusia