Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. septembra 2016, 23:23
Čas čítania 0:00
Marek R.

10 vecí, ktoré ste (možno) nevedeli o najrýchlejšom mužovi sveta Usainovi Boltovi

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Chodiaca legenda športu je vzorom pre milióny ľudí.

Jamajský šprintér Usain Bolt je obrovský pojem. Na olympiáde v Pekingu vyhral zlato v behu na 100 metrov, 200 metrov a aj v štafete, svoj zlatý hattrick zopakoval o štyri roky neskôr v Londýne a minulý mesiac sme boli svedkami jeho ďalšieho predstavenia, keď tento úspech zase raz zopakoval. Navyše sa pýši aj vo všetkých troch disciplínach svetovým rekordom a aj preto ho mnohí považujú za najlepšieho atléta histórie. My sme sa však pozreli na menej známe fakty o jamajskom šprintérovi a priniesli sme vám týchto desať.

"Whenever you find yourself on the the side of the majority, it is time to pause and reflect" ~MT #Blessed

Fotka uverejnená používateľom Usain St.Leo Bolt (@usainbolt),

Záľuba v kuracích nugetkách

Pred či počas každej olympiády sa zvykne prevaliť hneď niekoľko dopingových škandálov, no Boltov doping je úplne iný. Stačí mu dobré jedlo a prvenstvo je na svete. Počas olympiády v Pekingu mu domáca kuchyňa, s ktorou sa stretol prvýkrát v živote, vôbec nevoňala, a tak musel vyhľadať zdroj energie niekde inde. A voľba padla na kuracie nugetky, ktoré jedol jedna radosť. Ako spomína vo svojej autobiografii Faster Than Lightning, priemerne ich zjedol okolo 100 denne a v dejisku olympiády strávil desať dní, čo teda vychádza až na 1000 kuracích nugetiek. Toto nezdravé jedlo mu nijako neuškodilo a ako iste viete, z Pekingu si odniesol tri zlaté medaily. Neskôr dokonca obdržal ponuku od jednej spoločnosti na doživotnú zásobu jeho nového obľúbeného jedla. 

Adoptoval si nevšedného štvornohého miláčika

Usain Bolt sa môže pochváliť mnohými prezývkami a medzi tie najznámejšie patrí Lightning Bolt. V roku 2009 sa dokonca začal zaujímať o rozkošného trojmesačného geparda, ktorý bol opustený a pomenoval ho po sebe, teda Lightning Bolt. Neskôr zaplatil 13 700 dolárov, aby si mohol tohto rýchlika adoptovať a vychoval ho vo zvieracom sirotčinci v hlavnom meste Kene, Nairobi. Dodnes sú obaja dobrými priateľmi a ak by vás náhodou zaujímalo, kto z nich zabehne stovku rýchlejšie, jamajský šprintér by bol bez šance. Gepard by bol totiž rýchlejší o viac ako tri sekundy.

Mestská doprava mu nikdy neujde

Počas olympiády ste mohli na Facebooku minimálne 357-krát zahliadnuť vtip o tom, že čo sa stane, ak Usainovi Boltovi ujde autobus. No predsa nič, lebo ho dobehne na ďalšej zastávke. Tento vtip však nie je založený len na nejakej domnienke, ale naozaj je to tak. Takýto experiment sa odohral v argentínskom Buenos Aires a Usain Bolt výzvu prijal s otvorenou náručou. Jamajský šprintér nedal pasažiermi preplnenému autobusu žiadnu šancu a podstatou tejto akcie bolo motivovať deti, aby sa dali na šport.

nós viemos , nós vimos , conquistamos Rio eu tenho amor infinito para você. nós nos" #euestoufora

Fotka uverejnená používateľom Usain St.Leo Bolt (@usainbolt),

Thanks for all the birthday wishes my peeps.. I am beyond blessed to share my 30th birthday with you all. #Blessed

Fotka uverejnená používateľom Usain St.Leo Bolt (@usainbolt),

Hra, bez ktorej ani nezaspí

Mnoho športovcov je aj vášnivými hráčmi hier a výnimkou nie je ani Usain Bolt. Jeho závislosťou je Call of Duty a pred pár rokmi sa v rozhovore dokonca vyjadril, že nie je schopný zaspať, ak si predtým chvíľu nezahrá svoju obľúbenú hru. "Ak by som žil v Európe, zastrel by som záclony, hral Call of Duty na mojom Playstatione a nikdy nevyšiel von."

Marketingový magnet a ikona športu

Aj keď ide šport úplne mimo vás, meno Usain Bolt pozná každý. Aj keď vás šport nebaví pozerať, 30 sekúnd si nájdu milióny ľudí, aby si pozreli Boltovo majstrovstvo a jeho srandičky pred závodom či po ňom. Aj preto sa netreba čudovať, že Usain Bolt je jednou z najväčších ikon športu a ponuky sa mu len tak hrnú. Väčšinu majetku tak, logicky, nemá vďaka víťazstvám, ale vďaka aktivitám mimo tartanu. Len taká Puma mu obohacuje konto o 10 miliónov dolárov ročne. 

Jeho prvým "trénerom" bol pes

Usain Bolt vyrastal v malej jamajskej dedinke Coxheath a mladý Jamajčan využíval počas detstva svojho psa ako akýsi varovací systém. Keď sa teda nenápadne vybral z domu, aby sa hral s kamarátmi, zobral vždy Brownieho so sebou. Keď sa teda niekto vrátil domov, Brownieho uši ako prvé započuli škrípanie kolies bicykla. Vtedy mladý Bolt vedel, že musí okamžite bežať domov a už vtedy si predstavoval, ako bude v budúcnosti pretekať.

Salute to my team for helping me win another gold #TeamJamaica #Rio2016

Fotka uverejnená používateľom Usain St.Leo Bolt (@usainbolt),

"Time means nothing, until it becomes a special moment." #Gold

Fotka uverejnená používateľom Usain St.Leo Bolt (@usainbolt),

Obedný box ako motivácia

Prvým človekom, ktorý uvidel Boltov obrovský talent, bol pastor zo základnej školy, ktorý nemohol prehliadnuť jeho neskutočnú rýchlosť. Boltovi sa však nechcelo do školských športových dní a aby ho pastor prehovoril, aby sa ich zúčastnil, ho motivoval obedným boxom s mnohými dobrotami. Odmena za zúčastnenie sa tak bola pre Bolta veľká a ako sa dalo čakať, už vtedy nedal Usain svojim súperom šancu a vyhral. Výhra dokonca zakotvila v jeho hlave súťažného ducha a môžeme tak byť radi, že pastor našiel vhodnú motiváciu a donútil tak Bolta postaviť sa na štart.

Marihuana nie je jeho priateľom

Kým o ďalšej legende športu, Michaelovi Phelpsovi, sa veľmi dobre vie o jeho vzťahu k fajčeniu trávy, jamajský šprintér má k nej úplne opačný vzťah. Ako sa vyjadril vo svojej knihe, fajčenie trávy ho okamžite unavilo. "Môžem povedať, že to nebola pre mňa cesta, ktorou som sa chcel vydať. V prvom rade by som schytal od otca, keby ma uvidel blbnúť okolo ako Bob Marley a v druhom rade pretože som z toho zostal neskutočne lenivý." Aj napriek tomu sa však niektoré produkty z tejto kategórie dočkali pomenovania práve po ňom, ako napríklad Usain Bolt OG alebo U.B.O.G.

Problémy s chrbticou

Mnohí mladí ľudia trpia zakrivením chrbtice, teda skoliózou a nevyhol sa jej ani Bolt. Našťastie však tvrdo pracoval na zlepšení stavu chrbtice, aby mu prípadná bolesť nevplývala na jeho atletické výkony. "Keď som bol mladší, skolióza mi nerobila problém. Ako som však postupne rástol, bolo to stále horšie a horšie. Moja chrbtica je naozaj zle zakrivená. V začiatkoch mojej kariéry mi to neskutočne prekážalo, pretože som bol zranený každý rok." Usain Bolt však poctivo pracoval na tomto probléme a pri výkonoch ho to už neobmedzuje.

 

One step at a time #Rio2016

Fotka uverejnená používateľom Usain St.Leo Bolt (@usainbolt),

The Legendary Pele #Rio2016 #Pele #Hublot

Fotka uverejnená používateľom Usain St.Leo Bolt (@usainbolt),

 
 

Nikdy nebežal jednu míľu

Ako povedal jeho agent Ricky Simms, Usain nikdy nebežal jednu míľu. Podľa mnohých zdrojov bol primárnym pretekom pre Bolta šprint na 200 metrov a jeho tréner chcel, aby jamajský šprintér štartoval aj v behu na 400 metrov. Ten sa však chcel vyhnúť behu na dlhšiu vzdialenosť, a tak mu tréner navrhol, že ak teda má byť po jeho, musí prekonať v šprinte na 200 metrov jamajský rekord. A tak sa aj stalo. Tento výkon však znamenal len to, že Bolt si môže vyskúsať stovku. Ak ju však chcel zahrnúť do svojho programu, musel vyhrať ďalšiu stávku a zabehnúť sto metrov pod 10.30 sekundy. Mesiac po prekonaní jamajského rekordu sa postavil na štart stovky, zabehol čas 10,03 a zvyšok krásneho príbehu už všetci dobre poznáme - tri olympijské zlatá v tejto disciplíne.
 
Usain Bolt je skutočnou osobnosťou športu a dalo by sa nájsť ešte mnoho faktov o jeho osobe. Na záver teda ešte spomeniem ďalšiu zaujímavosť, konkrétne z olympiády v Pekingu, kedy prekonal rekord v behu na 100 metrov, a to mal rozviazanú šnúrku.
Anketa:
Je Usain Bolt najlepším atlétom histórie?
Áno
Nie
Áno
83 %
1241 Hlasov
Nie
17 %
255 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia