Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. decembra 2017 o 10:45
Čas čítania 0:00
Tibor P.

15 osvedčených seriálov, na ktoré sa v roku 2018 tešíme najviac

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Od American Crime Story cez Mr. Robot až po Narcos.

Rok 2018 bude plný nielen zaujímavých seriálových noviniek, ale tiež pokračovaní, dnes už osvedčených, seriálových hitov, ktoré si svojimi doterajšími sériami získali srdcia množstva divákov. Nakoľko sa nám nezadržateľne blíži koniec roka 2017, je najvyšší čas predstaviť si 15 seriálov, ktorých nové série budú podľa nášho názoru udalosťami seriálovej sezóny v nasledujúcich dvanástich mesiacoch. 

1. Bron / Broen (4. séria, 1. január 2018)

Tento seriál je nielen jedným z mnohých klenotov severskej seriálovej tvorby, ale tiež krásnym príkladom spolupráce medzinárodného tímu tvorcov, konkrétne zo Švédska a Dánska. Bron po švédsky ako aj Broen po dánsky znamená most, a práve jeden takýto most spájajúci obe krajiny, sa stáva miestom zločinu. Miestni kriminalisti sú nútení nútení nielen riešiť zložité prípady vrážd, ale tiež spolupracovať. Zrejme im to ide výborne, nakoľko si na nový rok odbije svoju premiéru záverečná, štvrtá séria. Osobne si neviem predstaviť krajší štart do nového roka, no na druhej strane ma blížiaci sa koniec ani trochu neteší.

2. Akty X (11. séria, 3. január 2018)

V čase, keď si tento seriál odbil svoju premiéru, som ešte nebol ani na svete. Dvojici Mulder - Scullyová to však stále náramne ide, o čom nás presvedčila aj desiata séria, ktorá u mnohých stihla vzbudiť nostalgické spomienky na riešenie najrôznejších mysterióznych prípadov. V tej pripravovanej sa už o pár dní dozvieme, či sa im podarí vypátrať ich strateného syna Williama, ktorého nájdenie je kľúčové pri riešení nových prípadov. To, či nás tvorcovia dokážu aj po toľkých rokoch ešte prekvapiť, sa dozvieme síce už o pár dní, no po výsledku predchádzajúcej série sa skôr prikláňam k názoru, že Akty X chytajú druhý dych.

3. American Crime Story (2. séria, 17. január 2018)

Prvá séria seriálu vzbudila najmä v Spojených štátoch veľké ohlasy. Ako by aj nie, keď pojednávala o prípade bývalého amerického futbalistu O.J. Simpsona, ktorého prípad údajnej vraždy svojej exmanželky a jej priateľa otriasol celou krajinou a patrí medzi najmedializovanejšie procesy vôbec. Tvorcovia seriálu už dávnejšie ohlásili, že v ďalších sériach sa prostredníctvom pútavo spracovaného príbehu pozrieme aj na ďalšie významné spoločenské udalosti. V tej najbližšej konkrétne na okolnosti smrti známeho módneho návrhára Gianniho Versaceho. Najväčším lákadlom je účasť krásnej Penélope Cruz. 

 

4. 13 Reasons Why (2. séria, ???)

Hanna Bakerová si na strednej prešla mnohými stresujúcimi udalosťami, ktoré ju nakoniec viedli až k samovražde. Po sebe zanechala nahrávky, ktoré postupne narúšali vybudované vzťahy medzi jej najbližším okolím. Jay Asher prostredníctvom svojej knihy Mŕtve dievča neklame poskytol tvorcom vynikajúci základ pre hlavnú dejovú líniu. V miernej nevýhode tak boli tí, čo sa stihli s celým príbehom oboznámiť už v knižnej podobe. V roku 2018 sa dozvieme, čo sa dialo po uzavretí knižnej verzie príbehu. Netflix vyslyšal prosby divákov a ohlásil prípravu 2. série, tentokrát bez akejkoľvek predlohy. Uvidíme, ako sa s touto situáciou tvorcovia vyrovnajú. 

 

5. Ozark (2. séria, ???)

Pranie špinavých peňazí zvyčajne nedopadne podľa predstáv. Svoje by o tom vedel rozprávať Jason Bateman v úlohe finančného poradcu Martyho Brydea, ktorý si takýmto spôsobom prilepšuje na živobytie. O tom, že život na šikmej ploche nie je jednoduchý a je plný rôznych úskalí, sme sa už čo-to mohli dozvedieť aj z prvej série. Druhá séria už bola ohlásená, takže nám neostáva už nič iné ako čakať, kedy Netflix príde s dátumom premiéry. Túto udalosť vo svete seriálov by ste si rozhodne nemali nechať ujsť a ak ste zmeškali predchádzajúcich desať častí, rýchlo túto svoju chybu napravte, kým je čas. 

 

6. Making a Murderer (2. séria, ???)

Steven Avery si vďaka americkej justícii užil svoje. Ako 23-ročného ho odsúdili na 32 rokov väzenia za údajné znásilnenie a pokus o vraždu. Jeho tvrdenia, že je nevinný, nebrali tamojšie štátne orgány ako relevantné a trvalo dlhých 18 rokov, keď testy DNA vylúčili jeho podiel na spáchanom trestnom čine a on mohol opäť žiť ako slobodný občan. Žiaľ, iba na chvíľu, keďže ho o necelé dva roky zavreli znova, tentokrát kvôli nejasnej vražde. O tom, že sa dočkáme druhej série, vieme od leta 2016, no dátum premiéry stále nie a nie prísť. Tvorcovia dokumentu pokračujú v odkrývaní nejasných okolností Stevenovho prípadu, čo nie je vzhľadom k desiatim rokom poctivej investigatívy žiadnym prekvapením. 

 

7. Taboo (2. séria, ???)

Tom Hardy dnes patrí medzi absolútne herecké hollywoodske hviezdy, ktoré dokážu svojimi výkonmi pozdvihnúť úroveň každého ich filmu aspoň o jednu úroveň vyššie. Keď bolo ohlásené natáčanie Taboo pod taktovkou televízie BBC, nenašiel sa snáď jediný fanúšik, ktorý by sa na takúto spoluprácu netešil. Zvlášť, keď britská televízia dokázala už mnohokrát, že jej príbehy z historického prostredia idú dobre a onen herec si po vedľajšej úlohe v kritikmi oceňovanom Peaky Blinders mohol užiť ako ústredný hrdina (alebo skôr zloduch?) veľký záujem divákov. Seriál je dejovo rozplánovaný do troch sérii a pokiaľ tá s poradovým číslom 2 bude našlapaná podobne ako úvodná, tak sa rozhodne máme na čo tešiť. 

 

8. Mindhunter (2. séria, ???)

Keď sa do niečoho pustí David Fincher, tak vedzte, že to bude stáť za to. Po dlhých štyroch rokoch zasadol na režisérsku stoličku v rámci seriálu a po remaku politických hier v House of Cards spracoval príbeh dvojice agentov FBI, vedúcich rozhovory s odsúdenými sériovými vrahmi. Priznám sa, že mi od prvej časti spadla sánka, pretože išlo opäť o výrazné príbehové nóvum, ktoré mi vyššie menovaný režisér ponúkol. Pokiaľ sa pozriete na súhrnné rebríčky zahraničných portálov, Mindhunter bude vo väčšine ašpirovať na titul seriál roka. Ja sám som ho takto označil vo svojej recenzii. Druhá séria má pokračovať v nastolenom trende a priniesť nám rozhovory agentov s ďalšími odsúdenými vrahmi.

 

9. Stranger Things (3. séria, ???)

Výkladná skriňa Netflixu. Takto môj kolega Dušan ocenil dielo bratov Dufferovcov, vďaka ktorému sme sa vo svojich spomienkach mali možnosť preniesť svojou atmosférou a spracovaním do obdobia osemdesiatych rokov. Mysteriózna klasika dominuje nielen originálnym príbehom, ale aj nadpriemernými výkonmi detských hercov, na ktorých stojí a padá celý príbeh. Ťažko by ste však v danom ansámbli hľadali slabý článok. Celý tím si svoju prácu odviedol na jednotku s hviezdičkou a nesklamal ani v nedávno odvysielanej druhej sérii. Dufferovci už pracujú na tej tretej a nám neostáva nič iné, ako im zaželať, aby ich múza poriadne nakopala a my sme sa mohli do roka a do dňa opäť pustiť do poctivého bingewatchingu. Jednotlivé odhady sa líšia - kým niektorí hovoria o konci roka 2018, iní až o začiatku roka 2019. Dúfajme, že bude platiť to prvé.

 

10. Better Call Saul (4. séria, ???)

Seriál, ktorý dozrieva ako víno. Seriál, kde autorský rukopis je výraznejší ako kdekoľvek inde. Seriál, pri ktorého pozeraní sa neviete nabažiť hereckého výkonu Boba Odenkirka. Polemizovať nad tým, či je Breaking Bad lepší alebo horší ako jeho prequel, sa radšej neodvážim. Sám mám v tomto smere nejasný postoj, pretože si ešte živo pamätám na moment, keď som s otvorenými ústami civel na záverečný obraz z 3. série, ktorá musela naozaj baviť každého. Navyše, mnoho vecí ostalo dostatočne nezodpovedaných a jednotlivé postavy sa nám menia pred očami takým tempom, že to, čo príde ďalej, zrejme poriadne otrasie každým fanúšikom. A tak to má byť. 

 

11. Westworld (2. séria, jar 2018)

Mladší z bratov Nolanovcov sa po dlhšom období osamostatnil ako režisér a aj bez pomoci svojho známejšieho brata Christophera nám priniesol seriálový remake príbehu z prostredia futuristického zábavného parku. Prvá séria nenechala nikoho na pochybách, že Nolanovci majú filmárčinu v krvi a že sa od nich nikdy nemusíme obávať nekvalitného filmového či seriálového kúsku. Keď k tomu pripočítame výkony takých hercov, akými sú Anthony Hopkins či Ed Herris, nemôžete sa nám čudovať, že sa na najbližšiu jar veľmi tešíme. 

 

12. True Detective (3. séria, ???)

Prvá séria zbavila Matthewa McConaugheyho nálepky herca z romantických béčkových komédii a veľmi rýchlo mu umožnila postupne sa dopracovať až k zisku prvého Oscara. Seriál si musel zamilovať každý priaznivec ťažkého deja plného mystiky a geniálne napísaného scenára. Bohužiaľ, antalogický formát dostal zabrať pri sérii číslo dva, ktorá trpela vysoko nastavenou latkou svojho predchodcu a niekoľkými medzerami v scenári. K očakávanej tretej sérii by sme preto zrejme mali pristúpiť obozretne, no vzhľadom k tomu, že väčšina z nás očakáva návrat seriálu k pôvodnej kvalite, True Detective si v tomto článku svoje miesto nepochybne zaslúži. 

 

13. Mr. Robot (4. séria, ???)

Hoci sme momentálne plný pozitívnych dojmov z nedávno ukončenej tretej série, tvorca Sam Esmail musel nanovo ubezpečiť všetkých priaznivcov Elliotového príbehu, že na pláne celkovo piatich sérií sa nič nemení a tým pádom sa už pomaly pracuje na pokračovaní číslo štyri. Hoci bolo mnoho vecí objasnených, Američania si tradične ponechali dvere otvorené natoľko, aby sme do nich mohli v najbližšom období opäť nakuknúť. A o tom, že sa bude dať na čo pozerať, snáď nepochybuje vôbec nikto. 

 

14. Daredevil (3. séria, ???)

Marvelovky máme v redakcii radi všetci. Tím Defenders sa nám stihol predstaviť nielen samostatne, ale aj ako celok. Napriek faktu, že ide o kvalitne vyvážené počiny, jeden z nich vyčnieva. Daredevil je od začiatku našou srdcovou záležitosťou. Matt Murdock je v civile sympatický právnik, ktorý aj napriek svojmu hendikepu prekypuje chuťou do života. V červenom kostýme však oplýva tým, čo by každý správny superhrdina mal mať. V Hell's Kitchen, zdá sa, dobro víťazí nad zlom, no to by nebol Matt, aby na neho nečakali nejaké nové výzvy. O čo pôjde tentokrát by sme sa mali dozvedieť už čoskoro. 

 

15. Narcos (4. séria, ???)

Fanúšikovia seriálu sa musia zmieriť s mnohými vecami. Najprv nás po druhej sérii opustila postava narkobaróna Pabla Escobara, ktorého absencia viedla k citeľnému oslabeniu príbehu, aj keď zvládnutému pomerne dôstojne. Po jej skončení sme sa dozvedeli, že jedného z filmárov našli mŕtveho v mexickej oblasti známej drogovými kartelmi. A aby toho nebolo málo, ďalšia nepríjemná správa ohlásila neúčasť agenta Peňu vo 4. sérii bez bližšie špecifikovaného vysvetlenia. Či dokáže dejová línia okolo Cali kartelu utiahnuť celý príbeh ukáže až najbližšie obdobie.

 

BONUS: Susedia (4. séria, 1. január 2018)

Pôjde o nostalgickú záležitosť, príjemné prekvapenie alebo o nepríjemné precitnutie? Ubehlo desať rokov, no mnohí slovenskí fanúšikovia sa dočkali. Pokračovanie legendárnych Susedov mieri na televízne obrazovky. Medzitým sa toho v živote tvorcov udialo pomerne veľa a aj my, verní fanúšikovia, sme o dekádu starší. Porovnávať tento sitkom so zahraničnou produkciou by bola samovražda. Na druhej strane, Susedia boli a dodnes sú jedným z mála výtvorov komerčných televízii, ktoré neskončili ako prepadák a u divákov sa tešili obrovskej obľube. Neprešiel rok, aby sme sa nedočkali aspoň jednej reprízy príbehov Františka, Zuzany, Lászla a Ildikó. Autorské duo Marcin - Kraus dokázalo pobaviť, a to najmä vtedy, keď pracovali spoločne. Už na Nový rok zistíme, či chýry o stále trvajúcej chémii medzi hercami nie sú len novinárskou kačicou, ale sa aj reálne pretavia do želaného výsledku. 

A čo vy? Na pokračovanie ktorého seriálu sa tešíte najviac?

Domov
Zdieľať
Diskusia