Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
s Excimer
18. decembra 2017, 20:23
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Môžeš oslepnúť po laserovej operácii očí? Otázky a odpovede pre tých, ktorí chcú navždy zahodiť okuliare

REFRESHER
Uložiť Uložené

Prinášame ti kompletného sprievodcu svetom očných operácií.

Hoci si to mnohí z nás neuvedomujú, naše oči pracujú neustále. Dnešná uponáhľaná doba im ale rozhodne nepraje, nakoľko všade prítomné obrazovky počítačov, tabletov, no najmä smartfónov používaných nepretržite počas celého dňa pre nich predstavujú veľkú záťaž. Keď sa pozriete okolo seba, nebude to trvať dlho, kým zbadáte osobu s dioptrickými okuliarmi. A ani človek bez okuliarov nemusí mať zrak v poriadku, akurát preferuje nosenie kontaktných šošoviek. Pokiaľ ide o zdravie našich očí, spoločnosť sa musí mať na pozore. Alarmujúce zistenia vedcov a prognostikov naznačujú, že v roku 2050 bude krátkozrakosťou, teda poruchou videnia do diaľky, trpieť polovica populácie. A to hovoríme len o jednej z množstva dioptrických (refrakčných) porúch, s ktorými sa človek môže stretnúť. Okrem krátkozrakosti medzi ne patrí aj ďalekozrakosť, astigmatizmus a porucha akomodácie oka, tzv. presbyopia. 

Čoraz viac ľudí sa nedokáže stotožniť s používaním dioptrických okuliarov či kontaktných šošoviek a rozhodne  sa radšej investovať do laserovej operácie očí. V tomto článku si preto rozoberieme základné body, podľa ktorých by ste sa pri výbere správneho očného centra a aj type operácie mali riadiť a tiež chyby, ktorých by ste sa mali vyvarovať. Zároveň si odpovieme aj na otázky, ktoré klientov týchto centier trápia najčastejšie.

Aké typy laserových operácií existujú?

Bez rezu a s rezom. Prvá menovaná skupina zlepší videnie bez toho, aby bol potrebný rez do oka, pretože celý zákrok prebieha iba na jeho povrchu. Vďaka tomu je výhodná najmä pre športovcov a aktívne žijúcich ľudí, keďže oko nestráca svoju pevnosť. Tieto metódy sú vhodné aj pre tých, ktorí majú tenšiu rohovku než je štandard. Nevýhodou je krátkotrvajúce rezanie a pocit cudzieho telesa v oku. Tieto pocity však najneskôr do troch dni celkom odznejú. Naproti tomu operácie s rezom vedú k o čosi rýchlejšej úprave videnia, avšak rez človeku ostáva na celý život a oko už nikdy nenadobudne svoju pôvodnú pevnosť. Preto sa neodporúčajú najmä ľuďom, ktorí sa venujú kontaktným športom a sú v niektorých krajinách zakázané, ak vykonávate povolania ako vojak, policajt či hasič. Výber správneho typu operácie je vecou vzájomnej dohody s očným lekárom, ktorý vám s výberom ideálneho typu ochotne pomôže. Celosvetovým trendom sa dnes stáva bezkontaktná metóda, kam patrí aj najnovšia metóda SmartSurfACE, počas ktorej sa žiadny nástroj oka nedotýka, a preto prirodzene spadá do skupiny metód bez rezu do oka. Túto metódu na Slovensku ponúka momentálne iba očné laserové centrum Excimer.

Budem mať po operácii doživotne bezchybný zrak?

Pravdepodobne nie. Okrem dioptrických chýb, o ktorých píšeme vyššie, sa na zhoršenom videní podieľa aj množstvo iných ochorení - šedý zákal, zelený zákal či vekom podmienená makulárna degenerácia predstavujú ďalšie potenciálne hrozby. Navyše, naše oči sa podobne ako ostatné orgány vekom prirodzene zhoršujú, no aj tu platí, že ak sa o ne budete počas života pravidelne starať, vrátia vám to svojou dlhoročnou kvalitnou službou. Ak však hovoríme o samotnej operácii, ktorá vás zbaví okuliarov, solídne centrá ako napríklad Excimer na ne poskytujú dokonca doživotnú záruku zahrňujúcu odbornú pooperačnú starostlivosť aj roky po výkone. 

Môžeš oslepnúť po laserovej operácii očí? Otázky a odpovede pre tých, ktorí chcú navždy zahodiť okuliare
Zdroj: www.youtube.com

Je laserová operácia očí vhodná pre každého?

Ako sme spomenuli v predchádzajúcom odseku, nie každá porucha zraku je dioptrického charakteru, a preto nemusí byť liečiteľná laserom. V prípade samotných dioptrických chýb je rozhodujúcim faktorom hrúbka rohovky. Optimálna hodnota predstavuje 500 - 600 mikrometrov. Pokiaľ nedosahuje tieto čísla, je možné odstrániť iba určitý počet dioptrií, v horšom prípade nie je možné týmto spôsobom operovať vôbec, no existuje aj alternatívne riešenie v podobe implantácie vnútroočnej šošovky. Laserové operácie by sa nemali vykonávať ani ľuďom mladším ako 18 rokov.

Môžem po neúspešnej operácii oslepnúť?

Pri excimerovom zákroku riziko oslepnutia neexistuje. Navyše, najnovšie poznatky a trendy neobchádzajú ani výrobcov zdravotníckej techniky. Lasery nie sú v tomto smere žiadnou výnimkou. Súčasná technológia je schopná, napríklad, aj pri tom najmenšom nežiadúcom pohybe oka okamžite prerušiť samotnú operáciu. Na Slovensku dokonca máme 7D laser, ktorý je schopný sledovať pohyby oka až v siedmich rôznych dimenziách - tento vysoký nadštandard poskytuje u nás ako jediné očné laserové centrum Excimer v bratislavskej Karlovej Vsi. Operácia je vďaka tomu maximálne presná a bezpečná.

Môžeš oslepnúť po laserovej operácii očí? Otázky a odpovede pre tých, ktorí chcú navždy zahodiť okuliare
Zdroj: i2ioptic.com

Koľko stojí laserová operácia očí?

Približne 1000 eur. Laserová operácia očí je podobne ako, napríklad, plastická operácia pŕs, kozmetickým zákrokom, ktorý neprepláca zdravotná poisťovňa a všetky náklady si musí hradiť klient. Pokiaľ by niekto z vás mal tendenciu šomrať na výslednú sumu, uvedomte si, že dnes sú mnohí ľudia schopní minúť podobnú (a niekedy aj oveľa väčšiu) sumu peňazí za luxusné oblečenie či najnovší iPhone. Navyše, ak si spočítate investície, ktoré počas, povedzme, najbližších 20 rokov budete musieť investovať do okuliarov či kontaktných šošoviek, možno zistíte, že v konečnom dôsledku môžete ešte aj ušetriť. Dovolím si preto tvrdiť, že peniaze na zlepšenie zdravotného stavu sú tými najlepšími investovanými peniazmi, ktoré sa vám vrátia v podobe novozískaného komfortu. A to už stojí za zváženie, nie?

Veríme, že sme vám našim článkom pomohli sa zorientovať v pomerne náročnej problematike. Ak sme dokázali niekoho presvedčiť, aby sa do toho dal, sme veľmi radi. Mnohí z nás podobný typ výkonu už majú úspešne za sebou a vynaložené finančné prostriedky považujú za skvelo investované peniaze. Ak ešte nemáte nápad na vianočný darček, možno sa niekto z vás rozhodne obdarovať svojho blízkeho aj takýmto originálnym spôsobom.  

Tento článok vznikol v spolupráci s očným laserovým centrom Excimer, ktoré patrí k najväčším excimerovým pracoviskám v rámci celej Európy.

Domov
Zdieľať
Diskusia