Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. decembra 2017, 12:21
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Slovensko má v UNESCO ďalší kúsok! Svetoznámym sa tentokrát stal legendárny viachlasný horehronský spev

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Viachlasný horehronský spev sa dostal do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva.

Z hodín geografie určite vieš, že Slovensko sa môže pochváliť niektorými pamätihodnosťami, ktoré sa dostali do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Či už ide o drevené kostoly, Bardejov, Banskú Štiavnicu či napríklad Spišský hrad a jeho okolie, väčšina ľudí má prehľad len o hmotnom dedičstve. Slovensko však má už štyri zápisy, aj čo sa týka nehmotného dedičstva a práve k nim pribudol aj piaty - viachlasný horehronský spev

Medzivládny výbor na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO tentokrát zasadal v Južnej Kórei a slovenská nominácia bola jedna z mála, ku ktorým neboli vznesené žiadne pripomienky. Viachlasný horehronský spev pochádza z oblastí Nízkych Tatier, Poľany, Veporských vrchov a Horehronia a pokiaľ si predstavíš skupiny bačov, ktoré si hlasno spievajú pri pasení oviec na opustenom kopci ďaleko od akejkoľvek dediny, vôbec nebudeš na omyle, no spev je dnes populárny najmä na folklórnych udalostiach. Horehronský spev je mimoriadne známy vysokými a hrdelnými zvukmi či diaľkou, do akej je schopný preniknúť. Po fujare, terchovskej muzike, gajdošskej kultúre a bábkarstvu na Slovensku tak máme už piateho nehmotného člena v svetovom zozname UNESCO. Na rok 2018 predložilo Slovensko tradíciu modrotlače v Európe spolu s Maďarskom, Rakúskom, Nemeckom a Českou republikou.

Domov
Zdieľať
Diskusia