Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. septembra 2017, 11:54
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Týždeň mobility máme za sebou, čo teraz?

ZAUJÍMAVOSTI BICYKLE BRATISLAVA VACUUMLABS
Uložiť Uložené

Koncepty bikesharingu zavítali aj do Bratislavy. Treba však k tomu aj cyklochodníky, ktorých riešenia prinášajú súkromné firmy.

Vidíš obrázok nižšie? Podobné zápchy bývajú aj v Bratislave. Od skorého rána až do večera. Ľudia bývajúci v satelitných obciach pri Bratislave míňajú denne často aj dve hodiny len na to, aby stáli v nekonečných zápchach, ktoré sa v ranných hodinách končia až pri ich pracoviskách. A pritom by to tak nemuselo byť, stačí len dostatočná dávka iniciatívy. Dôležité je tiež, akej.

Týždeň mobility máme za sebou, čo teraz?
Zdroj: Shyaulis Andrjus

Doprava je jedným z problémov v hlavnom meste. Bratislava síce ponúka znesiteľnú hromadnú dopravu za rozdýchateľné ceny, nedostatok komfortu však potenciálnych cestujúcich odrádza a miesto toho sadajú za vlastný volant a vydávajú sa stáť do rušných ulíc bratislavského kraja. Tam však, mimochodom, stoja často podobne dlho ako vozidlá hromadnej dopravy s výnimkou električiek a vlakov. Preferencia hromadnej dopravy sa v Bratislave blíži vo väčšine prípadov k bodu mrazu. Prečo chodiť autobusom, keď si autom všade rýchlejšie a pohodlnejšie?

Týždeň mobility máme za sebou, čo teraz?
Zdroj: pixabay.com

Tak asi zmýšľa väčšina bratislavských vodičov áut, no vôbec tomu niet divu. Je tu však ešte jedna alternatíva k pomalým autám, s výnimkou pešej dopravy. Sú ňou bicykle, ktoré fantastickým spôsobom spájajú šport s povinnosťou dopravy, šetria čas v doprave, nestoja v dopravných zápchach a navyše bývajú veľmi lacné, pokiaľ ich poskytuje samotné mesto. Presuňme sa teraz na chvíľu do Nitry, kde sa takzvaný bikesharing rozbehol len pred niekoľkými mesiacmi.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev 19. marca 2024, 11:00

Princíp je jednoduchý. Zaregistruješ sa na webe a za 0,50 € na hodinu je bicykel tvoj. Ak sa plánuješ voziť celý deň, nezaplatíš viac ako tri eurá. Vyzdvihnúť si ho môžeš na jednom z desiatich stanovíšť, kde si bicykel odomkneš prostredníctvom špeciálne uspôsobeného kódu, ktorý sa ti zjaví na obrazovke telefónu. Ak nemáš dáta, kód vie doraziť aj cez SMS správu. Moderné, rýchle, ekologické a smart. Poznáš to zo sveta.

Týždeň mobility máme za sebou, čo teraz?
Zdroj: Arriva Bike

Bratislava má však niekoľko problémov. Začnime cyklotrasami. Tie tu síce máme, sú však nedostatočne prepojené. Bohužiaľ, predstavy aktivistov sú častokrát vytrhnuté z reality, čo síce vedie k postupnému, no pomalému zlepšovaniu. Všetkým nám je jasné, že Berlín z Bratislavy neurobíme zo dňa na deň. Začať treba kompromismi, aby sme konečne vystúpili zo začarovaného kruhu. Určite tak každý uvíta fakt, že do hry vstupuje developer s ústretovým prístupom a riešeniami.

Samotný koncept bikesharingu teda ostáva v rukách občianskej alebo developerskej iniciatívy. V posledných týždňoch síce hlavným mestom odznela vízia bikesharingu, ktorý má magistrát pripraviť v spolupráci so Slovnaftom, nič však zatiaľ nie je stopercentné a navyše, tento problém sa nevynoril len nedávno. Aj napriek tomu si už bicykle dokážeš zapožičať už aj dnes, napríklad aj na Mlynských Nivách.

Nedá sa nevšimnúť si, že  už niekoľko mesiacov tu vzniká úplne nová moderná mestská štvrť štartujúca odlišnú kapitolu bratislavského centra. Komplex Twin City predstavuje kvalitný kancelársky development  s pridanou hodnotou. Tou je napríklad bikesharing. Potešilo nás zistenie, že ho ponúka developer HB Reavis, ktorý stojí za výstavbou tohto vydareného komplexu.

Týždeň mobility máme za sebou, čo teraz?
Zdroj: HB Reavis

Okrem Twin City to platí aj pre objekty City Business Center I. a II. Každý zamestnanec v týchto budovách sa môže zadarmo bicyklovať po celom meste. Stačí sa zaregistrovať na recepcii a bicykel je tvoj. "Služba bikesharingu vychádza z našej stratégie dodávať nielen udržateľné, ekologické a príjemné stavby, ale aj služby navyše, ktoré z projektov robia jednoducho príjemné miesto," prezradil HB Reavis o zaujímavej iniciatíve, ktorý týmto prístupom so svojimi budovami ašpiruje aj na významné medzinárodné certifikáty.

Odporúčané
Ivana je parkovacia asistentka: Niektorí ľudia mi za oranžovú nálepku vynadajú. Pokutu však nemusíš dostať vždy (Rozhovor) Ivana je parkovacia asistentka: Niektorí ľudia mi za oranžovú nálepku vynadajú. Pokutu však nemusíš dostať vždy (Rozhovor) 3. marca 2024, 9:30

Od začiatku nebolo pochýb, že sa bicykle budú využívať vo veľkom množstve. Počet požičaní sa totiž už šplhá k piatim stovkám a záujem je tak vysoký, že sa už niekoľkokrát stalo, že na recepcii sa bicykel jednoducho už nenachádzal, všetky totiž boli v uliciach. Priemerná doba zapožičania je približne jedna hodina, čo je podobné aj pri iných mestách a navyše ide o perfektnú reprezentáciu.

Je smutné, že Bratislavu, hlavné mesto Slovenska, v doprave ľahko prekonávajú aj menšie mestá našej krajiny. Kým nevznikne udržateľný smart koncept cyklistickej dopravy v Bratislave riadený mestom a dostupný pre všetkých, ostáva nám len závistlivo sledovať iniciatívy súkromných firiem, ktorým záleží na hlavnom meste rovnako ako nám. Len v posledných dňoch prebehol Európsky týždeň mobility. Otázkou je, prečo je na Slovensku iba jeden, keď v roku máme týždňov až 52.

Týždeň mobility máme za sebou, čo teraz?
Zdroj: HB Reavis
Domov
Zdieľať
Diskusia