Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júla 2017, 22:05
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

40-tonová veľryba predvádza fascinujúce prírodné divadlo. Prečo tieto cicavce vyskakujú z vody?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Skočiť bombu do vody, keď vážite 40 ton, môže byť zábava.

Ukázalo sa, že takmer 90 % zo všetkých veľrýb býva aktívnych nielen vo vode, ale tiež nad ňou. Zrýchlenie na dostatočnú úroveň, prudké vyplavenie z vody a rozbitie pokojnej hladiny má svoje opodstatnenie. Vedci sa roky domnievali, čo môže byť príčinou tohto povedzme nezvyčajného správania vodných živočíchov a minulý rok konečne dostali viac-menej istú odpoveď. Nedávna štúdia potvrdila, že dôvodom prírodného divadla je komunikácia spojená s echolokáciou - ich vlastným sonarom. Veľryby alebo tiež skupinky veľrýb sú od seba neraz vzdialené niekoľko jednotiek kilometrov. Aby dokázali zachovať komunikačnú linku a ešte stále registrovať, kde sa nachádzajú ďalší súkmeňovci, potrebujú vydať dostatočné silný akustický impulz, ktorý je možné zachytiť i v rádiuse 10 kilometrov. Pokiaľ sú dostatočné blízko, vystačia si vydávaním rôznych zvukov, neskôr však nastupuje plieskanie plutvou a prenášanie celej hmotnosti.

A práve na niekoľko minútovom zázname nižšie si môžete vychutnať tento fascinujúci spôsob komunikácie zachytený potápačom Craigom Capehartom na juhovýchodnom pobreží Južnej Afriky. 

Domov
Zdieľať
Diskusia