Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. apríla 2017, 16:06
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Budovu postaví iba za pár hodín. Obrovská 3D tlačiareň vraj jedného dňa poslúži aj pri kolonizácii Marsu

TECH
Uložiť Uložené

Ďalšia významná revolúcia na obzore?

Vyzerá to tak, že Elonov plán obsadiť červenú planétu a spraviť z nej obývateľné miesto bude realitou skôr, než niektorí optimisti očakávali. Obrovská tlačiareň od inžinierov z prestížnej americkej univerzity Massachusetts Institute of Technology nám predviedla, že zvládne iba za necelých 14 hodín postaviť takmer 9 metrov vysokú a takmer 47 metrov širokú budovu zo špeciálnej zmesi pozostávajúcej z betónu a peny.

Budovu postaví iba za pár hodín. Obrovská 3D tlačiareň vraj jedného dňa poslúži aj pri kolonizácii Marsu
Zdroj: techcrunch.com

"Naša vízia budúcnosti pre tento projekt zahŕňa vytvorenie samostatných robotických systémov. Presne tak, ako strom zbiera svoju energiu, naša platforma je vyvíjaná smerom k takému dizajnu, ktorý je schopný zbierať tú svoju. Dokázali sme to prostredníctvom fotovoltaickej energie. Rovnako je schopná zbierať a používať lokálne materiály."

V budúcnosti by tak mohla asistovať pri kolonizácii Marsu, respektíve iných planét, pretože sa s jej pomocou ako výrazne zníži čas výstavby, tak aj náklady a popri tom ešte porastie i kvalita. Energiu navyše nezískava spaľovaním fosílnych palív, ale prostredníctvom zelených solárnych panelov.

3D tlačiareň, na ktorej si všimnete názov špičkovej robotickej spoločnosti z Nemecka, je mobilná a má niekoľko ramien, vďaka ktorým je okrem iného aj flexibilná. Zatiaľ však ide len o jeden z prototypov, čo znamená, že môže počas ešte stále prebiehajúceho vývoja nastať niekoľko dôležitých zmien, a to ako po konštrukčnej, tak aj po funkčnej stránke. 

Princíp fungovania možno prirovnať k bežne veľkým trojrozmerným tlačiarňam, čiže hovoríme o postupnom nanášaní vrstiev určitého materiálu, ktorý vložíme do na to určeného zásobníka. Možností, z čoho je možné týmto spôsobom stavať, teda existuje naozaj veľa. Je tu hlavne priestor na experimentovanie, vďaka čomu bude v konečnom dôsledku rásť samotná odolnosť či životnosť budov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia