Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. apríla 2017, 16:39
Čas čítania 0:00
Marek R.

Pápež, ktorý znásilňoval ženy alebo medveď bojujúci v druhej svetovej vojne. Tieto historické fakty vás zaujmú, ale aj šokujú

ZAUJÍMAVOSTI HISTÓRIA
Uložiť Uložené

História z trošku iného uhla pohľadu.

Dejepis je jednoznačne veľmi zaujímavý predmet, no keďže sa toho za dlhé storočia udialo mnoho, na rôzne zaujímavosti z odlišných období jednoducho asi nie je čas. Aj preto sa užívateľ Redditu opýtal na historické fakty, ktoré síce nie sú známe, no vďaka ich absurdnosti si ich hneď zapamätáte. Toto sú tie najlepšie. 

Jeden z najkrvavejších konfliktov histórie, o ktorom sa v Európe príliš nehovorí 

Všetci dobre vieme, že druhá svetová vojna je najhorším vojnovým konfliktom v dejinách ľudstva, ktorý si vyžiadal 50 až 85 miliónov ľudských životov. Málokto však pozná povstanie Tchaj-pingov, ktoré v počte obetí prekoná mnoho vojen, iba prvá a druha svetová ho v tomto merítku predbehli. Odohralo sa v čase, kedy prebiehala dobre známa americká občianska vojna, no občianska vojna odohrávajúca sa na ázijskom kontinente bola oveľa brutálnejšia. Jednalo sa o vzburu roľníkov proti mandžuškej ríši Čching a vypukla v roku 1850 v provincii Kuang-si. Vodcom povstania bol Chung Siou-čchüanm, kresťan, ktorý na ovládanom území založil nezávislý štát Nebeskú ríšu veľkého mieru s hlavným mestom v Nankingu. Povstanie zasiahlo väčšinu Číny a po dlhých rokoch bojov boli rebeli napokon porazení čchingskou armádou, a to aj za pomoci Spojeného kráľovstva a Francúzska. Odhaduje sa, že počas tejto občianskej vojny zomrelo 20 až 30 miliónov ľudí, čo je v porovnaní s inými vojnami obrovské číslo. Fun fact, vodca povstania sa považoval za mladšieho brata Ježiša Krista.

Pápež, ktorý znásilňoval ženy alebo medveď bojujúci v druhej svetovej vojne. Tieto historické fakty vás zaujmú, ale aj šokujú

Aj pápeži mali svoje chúťky

Pius II, vlastným menom Enea Silvio Bartolomeo Piccolomini, bol taliansky humanista, diplomat a historiograf, ktorý v roku 1405 usadol na pápežský stolec. Svoj bohatý politický život aj osobný život popísal vo svojom najrozsiahlejšom diele s názvom Commentaries, zároveň ide dodnes o jedinú autobiografiu napísanú pápežom počas pontifikátu. Okrem tohto diela má však na rováši aj ďalší hit, no pre pápeža pravdepodobne asi s trochu nezvyčajnou témou. The Tale of Two Lovers je erotická novela a taktiež jedna z najpredávanejších kníh 15. storočia. Napísal ju v roku 1444, teda ešte predtým, ako sa stal pápežom. Dej sa odohráva v Siene a sústreďuje sa na príbeh lásky medzi Lukretiou, vydatou ženou a Euryalusom, ktorý čaká na vojvodu Rakúska.  Ak vás zaujíma, ako sa bude príbeh rozvíjať, môžete si toto erotické dielo prečítať na tomto odkaze. Pápeži však majú na rováši aj oveľa viac, napríklad taký Jan XII. sa vyspal s vlastnou mamou, Vatikán premenil na verejný dom a taktiež tam znásilňoval ženy.

Pápež, ktorý znásilňoval ženy alebo medveď bojujúci v druhej svetovej vojne. Tieto historické fakty vás zaujmú, ale aj šokujú

Caesar naháňal strach už v mladosti

Gaius Julius Caesar bol rímsky vojvodca, politik a jeden z najmocnejších mužov antickej histórie. Zohral kľúčovú úlohu v procese zániku rímskej republiky a jej transformácii v monarchiu. Z jeho mena pochádza titul caesar a odvodené cisár, Julius ním však nebol, prvým rímskym cisárom sa stal až jeho prasynovec a adoptívny syn Augustus. O jeho politických či vojenských úspechoch sme sa toho mnoho naučili v škole, a tak je čas na menej známu informáciu. Keď bol Julius ako mladý muž v námorníctve, zajali ho piráti. Po vyplatení výkupného im sľúbil, že jedného dňa ich nájde a každý jeden zomrie. Prešlo päť rokov a čo čert nechcel, Caesar ich naozaj našiel. Zajal ich, zobral naspäť výšku svojho výkupného a následne ich všetkých do jedného ukrižoval pozdĺž gréckeho pobrežia, aby ukázal svoju silu. Darmo, s Caesarom sa neoplatilo zahrávať. Dokonca sa povráva, že viac ako samotný únos ho nahnevala požadovaná výška výkupného. Dotklo sa ho, že piráti požadujú za jeho prepustenie príliš málo peňazí.

Ďalšia tvrdá rana pre Pluto

Pluto, alebo teda oficiálne označenie (134340) Pluto, je najväčšou a po Eris druhou najhmotnejšou známou trpasličou planétou slnečnej sústavy, zároveň ide o deviate najväčšie a desiate najhmotnejšie známe teleso, ktoré obieha okolo Slnka. Pluto bolo objavené v roku 1930 americkým astronómom Clydeom Tombaughom a zaradil ho pôvodne medzi planéty, avšak po zmene definície pojmu "planéta", ku ktorém prišlo počas 26. valného zhromaždenia Medzinárodnej astronomickej únie v Prahe v roku 2006, bolo zaradené medzi trpasličie planéty a plutoidy. Toto rozhodnutie rozosmutnilo napríklad Sheldona Coopera, no táto informácia by ho určite potešila. Tá sa týka jeho vzdialenosti a obehu okolo Slnka. Od jeho objavenia až po vyradenie zo zoznamu planét totiž Pluto ešte ani raz neobehlo okolo svojej najväčšej hviezdy, Slnka. Bolo totiž objavené pred 87 rokmi, no jeho doba obehu je až 248 rokov, takže Pluto od svojho objavenia zatiaľ dokončilo len 36 percent svojej obežnej dráhy.

Alexander Veľký verzus výrazná presila

Bitka pri Termopylách je výborným dôkazom toho, že taktika a zahnanie protivníka na malý priestor dokážu výrazne zmierniť jeho početnú výhodu. Čo však robiť, keď bojujete proti niekomu na otvorenom priestranstve a jeho armáda prevyšuje tú vašu 7 až 10-násobne? Presnú stratégiu síce nevieme, no Alexander Veľký to dokázal. Keď Alexander Veľký vo veku 33 rokov zomrel, ovládal väčšinu vtedy známeho sveta. Jeho hranice navyše rozšíril viac než ktokoľvek pred ním. Pre nasledujúce veky bol archetypom dobyvateľa a vládcu, ktorému sa chceli vyrovnať mnohí od rím­skych cisárov až po Napoleo­na. Stal sa však aj symbolom pominuteľnosti i tej najväčšej svetskej moci. Svoje výborné vojenské schopnosti predviedol napríklad proti Peržanom v bitkách pri Gaugamél a Isse. V tej prvej jeho armáda mala 47 000 mužov, zatiaľ čo počet u Peržanov sa pohybuje od 90 000 až 1 000 000, v bitke pri Isse to zas bolo 40 000 vojakov proti 50 000 až 600 000 Peržanom. V oboch prípadoch však napriek veľkej početnej nevýhode dokázala jeho armáda zvíťaziť. Zaujímavosťou taktiež je, že v inej bitke dobyl ostrov. Bez námorníctva. Proste zmenil ostrov na polostrov. Len tak.

 

Nečakaná posila počas druhej svetovej vojny

Druhá svetová vojna je dodnes najväčší a najrozsiahlejší ozbrojený konflikt v dejinách ľudstva, ktorý stál život asi 45 až 60 miliónov ľudí. Boje prebiehali v Európe, Ázii a Afrike a zúčastňovali sa na nich muži i ženy aj z oboch ďalších obývaných kontinentov: Ameriky a Austrálie. Počas šiestich rokov trvania zomreli desiatky miliónov civilistov, milióny príslušníkov ozbrojených síl, boli zničené celé mestá a spôsobené nevyčísliteľné škody na majetku a kultúrnom dedičstve ľudstva. Medzi najpamätnejšie boje patria napríklad bitka o Normandiu či bitka o Stalingrad, ale mohli by sme sem zaradiť aj bitku o Monte Cassino. Išlo o jednu z najdlhších a najťažších bitiek vojny s ťažkými stratami na obidvoch bojujúcich stranách. Cieľom spojencov bolo prelomiť takzvanú Gustavovu líniu a dobyť Rím.

Odporúčané
KVÍZ: Spomeň si na hodiny dejepisu. Ako dobre si pamätáš prelomové objavy a vynálezy? KVÍZ: Spomeň si na hodiny dejepisu. Ako dobre si pamätáš prelomové objavy a vynálezy? 21. apríla 2024, 10:00

Na strane spojencov bola aj poľská armáda, ktorá mala aj jedného zaujímavého člena - medveďa Wojteka. Medveďa si poľská armáda adoptovala v roku 1942, keď bol ešte mláďa, no ako ho kŕmili, Wojtek rýchlo rástol. Vojaci ho mali radi, zúčastňoval sa bojov, dokonca riadil auto a naučili ho piť pivo, aj preto sa stal neoficiálnym maskotom skupiny. Keďže však v armáde ste nemohli mať svoje zvieratá, museli Wojteka začleniť do armády a dokonca mu pridelili hodnosť.   Čo sa týka samotnej bitky, skončila sa pyrrhovým víťazstvom spojencov a ak chceš vidieť Wojteka v akcii, klikaj sem. Ten po vojne z armády vystúpil, uchýlil sa v Zoo v Edinburghu, kde ho chodili navštevovať jeho bývalí kolegovia. Zomrel v roku 1963 vo veku 22 rokov a stal sa symbolom solidarity medzi Poľskom a Škótskom. Taktiež sa dočkal aj bronzovej sochy. 

 Ako okabátiť starovekých Egypťanov

Keď už sme teda pri vojne a zvieratách, máme tu aj ďalšiu historickú zaujímavosť s podobnou tematikou. Tentoraz sa však presunieme do obdobia pred naším letopočtom, konkrétne sa zameriame na bitku pri Pelusiu medzi Egyptom a Perziou z jari 525 pred letopočtom. Dôsledkom vojny bola viac než storočná okupácia Egypta Peržanmi. Pelusium bolo strategicky významné pohraničné mesto, ktoré kontrolovalo obchodný styk medzi Egyptom a Áziou. Čo sa týka sily jednotlivých armád, tie sú neznáme, no odhaduje sa, že Peržania boli v početnej výhode. Tí pod vedením Cambysesa II aj vďaka zrade gréckych oddielov túto bitku vyhrali, no pomohla im k tomu, okrem iného, aj jedna zaujímavá stratégia, ktorá sa týkala mačiek.

Starovekí Egypťania mačky zbožňovali a uctievali ako božstvo. Verili, že majú moc chrániť človeka pred všetkým zlým. Prítomnosť mačky v dome znamenala v starovekom Egypte požehnanie, dobré zdravie pre všetkých a dlhý život. Ak v ich dome zomrela mačka, domáci si na znak smútku oholili obočie a smútili za ňou. Ich zabitie sa dokonca trestalo smrťou. Náleziská zabalzamovaných mačacích tiel a mačacie amulety v hrobkách panovníkov (napríklad u faraóna Tutanchamóna či Ramzesa) sú dôkazom až kultového uctievania mačiek v Egypte. V roku 500 pred Kr. dosiahol mačací kult v Egypte svoj vrchol a Peržania túto skutočnosť využili. Jedna strana hovorí, že si vojaci zobrali mačky a držali ich pred sebou ako štít, keďže vedeli, že Egypťania ich uctievajú a v žiadnom prípade by si nedovolili na ne zaútočiť. A aj to zapríčinilo prehru Egypta v tejto bitke. Taktiež však existuje dôveryhodnejšia verzia, podľa ktorej až takto ďaleko Peržania nezašli, ale mačky si len namaľovali na svoje štíty. Aj takáto stratégia by však bola úspešná.
 

Pápež, ktorý znásilňoval ženy alebo medveď bojujúci v druhej svetovej vojne. Tieto historické fakty vás zaujmú, ale aj šokujú
Späť
Zdieľať
Diskusia