Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Matúš Moravčík
20. apríla 2017, 10:23
Čas čítania 0:00

Facebook pracuje na tom, aby sme písali iba pomocou našich myšlienok. Bez klávesnice, bez hlasového povelu

Kategória:
Tech
Uložiť Uložené

Sci-fi? Ale kde, iba výsledok práce 60 nadaných inžinierov.

To, na čom by sme sa pred rokmi akurát tak dobre zasmiali, sa pomaličky, ale isto premieňa na realitu okolo nás. A vďačiť môžeme skupinke odborníkov pod záštitou giganta s názvom Facebook, ktorí sa s jeho štedrou podporou snažia vytvoriť technológiu, alebo lepšie povedané neinvazívny systém umožňujúci nepozorované odpočúvanie toho, čo si práve v hlave potichu hovoríme.

Tieto naše myšlienky potom už iba premietne do textu, takže v podstate na displeji monitora alebo smartfónu napíšeme vety aj bez toho, aby sme sa chytili klávesnice alebo im hlasovým povelom niečo diktovali. Problém však nebude ani s ovládaním virtuálnej či rozšírenej reality, hoci práve fyzický nedržíme diaľkový ovládač. A to bez potreby vkladať do hlavy človeka nejaký implantát. Ako teda?

Niečo také vraj docielia prostredníctvom "optického zobrazovania a snímania tvojho mozgu", píše web TechCrunch. Svoje nadčasové dielo už navyše stihli demonštrovať aj priamo v praxi, avšak zatiaľ iba s pomocou mozgového implantátu.

4. júla 2023, 10:00 Čas čítania 3:47 Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili Meta oslovila 6 talentovaných Slovákov, aby svojím umením poukázali na šírenie hoaxov v spoločnosti. Pozri si, čo vytvorili

Cieľom takzvaného brain-computer prostredia je vraj umožniť nám napísať týmto futuristickým spôsobom až 100 slov za jednu minútu, čo je niekoľkonásobne rýchlejšie, ako keď píšeme so softvérovou klávesnicou na dotykovej obrazovke smartfónu. Informácie pochádzajú od šéfky R&D centra Facebooku (vývoj a výskum), ktorá nimi nešetrila na konferencii F8. A pri nich to ani zďaleka nekončí.

Zvuk budeme počuť priamo cez kožu

Vďaka konferencii sociálnej siete sme sa dozvedeli, že pracujú aj na technologickom riešení, ktoré nám umožní počúvať skladbu obľúbeného interpreta priamo cez našu kožu na tele, čiže v takom prípade už viac nepotrebujeme uši. Možno to znie doslova šialene, no ak sa pozriete na súčasné plody technologického pokroku, tak ide len o špičku naozaj ozrutného ľadovca.

"Práve robia na prototypoch hardvéru a softvéru, vďaka ktorým tvoja koža dokáže napodobňovať slimáka v tvojich ušiach, ktorý premieňa zvuk do špecifických frekvencií pre tvoj mozog. Táto technológia môže jedného dňa poskytnúť hluchým ľuďom možnosť počuť."

Domov
Zdieľať
Diskusia