Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
18. apríla 2017, 14:02
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Vzácny slizký červ, ktorý vyzerá, akoby ani nepatril na našu planétu. Až doteraz sa ho žiadnemu vedcovi nepodarilo preskúmať

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Naše moria a oceány sú ešte stále nepreskúmané.

V pravom slova zmysle to nie je červ, ale jeden z najzaujímavejších príslušníkov kmeňa mäkkýšov. S latinským názvom kuphus polythalamia sa mu až doteraz podarilo unikať vedcom a až pred pár dňami sa konečne na verejnosť dostala jeho prvá analýza odborníkmi, ktorí červa objavili v jednej filipínskej zátoke, kde si ho všimli ponevierať sa vďaka dokumentárnemu filmu. O jeho existencii sme pritom vedeli už približne od 18. storočia, pretože červ v skutočnosti prežíva v škrupine umiestnenej v morskom podlaží a odtiaľ sa v bezpečí živí baktériami či anorganickými látkami.

Už pred zopár storočiami ľudia nachádzali dlhé škrupiny, v ktorých sa červ počas života skrýva, lenže až donedávna sa nikomu nepodarilo naraziť na škrupinu, kde by sa ukrýval živý červ. Z filipínskej zátoky sa napokon do laboratória dostalo až päť živých červov a aj keď sa vedci snažili o čo najlepšiu analýzu, dosť dlho im trvalo, kým objavili užitočné informácie. Náš giant shipworm, ako je červ známy v angličtine, sa najradšej živí usadeninami na dne mora a okrem toho si vraj vďaka špeciálnym baktériám vie pochutnať aj na hydrovodíku, kvôli ktorému by zrejme nevoňal veľmi prívetivo.

Vzácny slizký červ, ktorý vyzerá, akoby ani nepatril na našu planétu. Až doteraz sa ho žiadnemu vedcovi nepodarilo preskúmať
Zdroj: University of Utah
Domov
Zdieľať
Diskusia