Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. apríla 2017, 13:36
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Rastliny počujú, keď ich niekto začne jesť! Okamžite začnú vylučovať látky v rámci obranného mechanizmu, ale často im to nepomôže

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Obranné mechanizmy skutočne fungujú.

Ak je človek vegetarián, často argumentuje tým, že rastliny nemajú žiadne pocity a pri konzumácii im preto nič nespôsobujú. Výskumníci z americkej University of Missouri sa však vo svojej nedávnej štúdii zamerali na to, ako fungujú obranné mechanizmy jednej z rastlín, konkrétne arábkovky z čeľade kapustovité, a výsledky výskumu vyzerajú mimoriadne zaujímavo. Už v minulosti sme zistili, že rastliny dokážu reagovať na rôzne akustické vnemy, a tak si to výskumníci išli vyskúšať priamo v akcii.

Na arábkovky umiestnili húsenice a vďaka laseru potom vedeli odmerať, ako rýchlo a do akej miery sa listy rastliny začali pohybovať po tom, čo si na nich húsenice pochutnávali. Vibrácie a zvuky napchávajúcich sa húseníc nahrali a potom rastliny rozdelili na dve skupiny. Prvá skupina si vypočula vibrácie, na ktorých bolo počuť konzumujúce húsenice a druhej skupine bolo pustené úplné ticho. Neskôr výskumníci opätovne zobrali húsenice a umiestnili ich na rastliny v oboch skupinách, vďaka čomu zistili, že arábkovky, ktoré si predtým vypočuli vibrácie spojené s húsenicami, začali okamžite produkovať väčšie množstvo obrannej látky horčičný olej, čo húsenice odradilo od ich ďalšej konzumácie. Na druhej strane, rastliny, ktoré nemali možnosť vypočuť si žiadne zvuky húseníc, zareagovali na hrozbu s väčším odstupom. Zaujímavosťou je aj fakt, že rôzne ďalšie vibrácie spôsobené vetrom či zvukom hmyzu rastliny nijak neovplyvnili, a tak je jasné, že identifikácia nebezpečných vibrácií je jedným z najúčinnejších a najrýchlejších obranných mechanizmov.  


Rastliny počujú, keď ich niekto začne jesť! Okamžite začnú vylučovať látky v rámci obranného mechanizmu, ale často im to nepomôže
Zdroj: devbio.biology.gatech.edu
Domov
Zdieľať
Diskusia