Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2017, 16:36
Čas čítania 0:00
johnnybravo

V káhirskom slume objavili 3000-ročnú sochu faraóna Ramzesa Veľkého. Archeológovia nález označujú za jeden z najväčších v histórii

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Socha ležala vo vode uprostred rozostavaných budov a bahna.

V jednej z chudobnejších štvrtí egyptskej Káhiry s názvom Matariya sa archeológom podarilo vykopať čosi, čo by sa dalo považovať za mimoriadne významný nález. Medzi rozostavanými budovami a hromadami blata sa vďaka poctivej práci archeológov a hrubej sile bágrov postupne začali objavovať úlomky a nakoniec aj niekoľko obrovských častí sochy, ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou zobrazuje najznámejšieho egyptského faraóna všetkých čias Ramzesa Veľkého. Socha dosahuje výšku až neuveriteľných osem metrov a vyrobená bola z kremenca, čo však stále nevysvetľuje to, prečo trvalo tak dlho, kým ju niekto vykopal. Archeológovia najskôr narazili na dolnú časť sochy, potom na kus hlavy a postupne sa im pred očami zjavila aj ďalšia časť hlavy spoločne s korunou, okom či uchom.


Odborníci sa po náleze zhodujú, že ak archeológovia dokážu pôvod tejto sochy, pôjde zrejme o jeden z najvýznamejších archeologických nálezov vôbec, pretože socha Ramzesa Veľkého skvele charakterizuje to, akou pevnou rukou vládol svojmu ľudu. Faraón stál na čele Egypta od roku 1279 do roku 1213 pred naším letopočtom a keď sa napokon jeho 67 rokov trvajúca vláda chýlila ku koncu, zanechal Egypt vo zveľadenom stave, nechal postaviť obrovské množstvo chrámov a vychoval vraj toľko detí, koľko ešte žiadny iný faraón pred ním. Okrem Ramzesa Veľkého sa na tom istom mieste našla aj 80-centimetrová socha faraóna Setiho II., ktorý bol Ramzesovým vnukom, čo len nahráva teórii o tom, koho by mala 8-metrová socha zobrazovať. Egyptské úrady už prisľúbili, že ak experti dokážu pôvod a to, že socha skutočne zobrazuje Ramzesa Veľkého, potom ju nechajú vystaviť pri vchode múzea Grand Egyptian Museum už nabudúci rok.  



Domov
Zdieľať
Diskusia