Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. januára 2017, 11:19
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

10 automobilových noviniek roku 2017, s ktorými sa spájajú najväčšie očakávania

TECH TOP 10 VOLKSWAGEN
Uložiť Uložené

Ani tento rok tomu nebude inak a opäť budeme svedkami obrovského množstva automobilových premiér. Ktoré sú tie najočakávanejšie?

Už o pár dní tu máme automobilový veľtrh v Detroite, teda vôbec prvý veľký autosalón tohto roku. V pláne je viacero noviniek aj pre neamerický trh, pričom o tých najhlavnejších sme vás informovali postupne posledné týždne či mesiace. Ďalšia, ešte väčšia nádielka nových automobilov príde v marci v Ženeve, no a určite toho nebude málo ani na jeseň počas autosalóne vo Frankfurte. Ako asi každý rok, ani teraz tomu teda nebude inak a opäť budeme svedkami obrovského množstva všakovakých automobilových premiér, a to či už menej alebo viac zaujímavých. K slovu sa prihlásia nepochybne všetky značky, aj napriek tomu sa ale najväčšia pozornosť sústredí na veľké novinky, na ktoré nebude ani tento rok zďaleka skúpi. Pri príležitosti začiatku roka sme tak vybrali desiatku najväčších a najočakávanejších automobilových noviniek, ktoré v roku 2017 najviac zarezonujú. Niektoré z nich sme už síce spoznali v závere minulého roka, na trh sa ale dostanú až v nasledujúcich mesiacoch, preto v našom abecednom zozname nemôžu chýbať. A o ktoré ide?


Alfa Romeo Stelvio

Alfa za posledné mesiace zaznamená akýsi comeback. Niežeby doteraz nepôsobila, s príchodom novej Giulie ale dostáva nový vietor do plachiet a je naozaj očividné, že kompetentní chcú prinavrátiť niekdajšiu slávu tejto značke. Postarať sa o to má najmä onen sedan, medzičasom ale Taliani ukázali na hŕstke fotiek už aj ich úplne nové, prvé SUV. Dizajn nie je v zásade ničím prevratný, veď ide koniec koncov o zhodnú platformu (pozdĺžne uložený motor a zadný pohon), na akej je postavená práve Giulia, exteriér, ale aj interiér i tak budú silnou stránkou. Alfa Romeo odjakživa púta pozornosť svojím šarmom a inak tomu nebude ani v tomto prípade, navyše, vozidlo sa veľmi ponáša na Maserati Levante, čo bude tiež určite výhodou. Ku svojim zákazníkom sa Stelvio dostane približne v polovicu roku 2017, pričom automobilka sa netají naozaj veľkými ambíciami. Keďže ide o SUV-čko, dá sa naozaj predpokladať, že si nájde nemalú základňu fanúšikov. Navyše, vrcholom v ponuke bude verzia Quadrifoglio Verde, čiže 2,9-litrová V6-ka s výkonom 375 kW / 510 koní a krútiacim momentom 600 N.m. Štandardom je 8-stupňová automatická prevodovka, no a pokiaľ ide o zvyšné motorizácie, chýbať nebude 280-koňový benzínový agregát 2.0 Turbo a zároveň by sa do portfólia mal časom určite zaradiť aj 2,2-litrový turbodiesel s viacerými výkonnostnými verziami.

10 automobilových noviniek roku 2017, s ktorými sa spájajú najväčšie očakávania
Zdroj: www.netcarshow.com
10 automobilových noviniek roku 2017, s ktorými sa spájajú najväčšie očakávania
Zdroj: www.netcarshow.com

Audi A8

Pokiaľ by sme sa bavili o výhradne luxusných automobiloch, jednoznačne najočakávanejším počinom je vlajková loď z Ingolstadtu, ktorá necháva na seba skutočne dlho čakať. Súčasna A8-čka je na trhu totiž už od roku 2010 a konkurencia ju doslova trhá v zuboch, čo napovedajú predovšetkým predaje. Audi stále hovorí najmä o nových autonómnych systémoch, čomu sa čudovať nemôžeme, lebo pokiaľ ide o technológie tohto typu, za rivalmi citeľne stráca. Objavujú sa ale zvesti, ktoré hlásajú, že nová generácia A8 bude prvým plne autonómne riadeným sériovým automobilom na svete, čo znie po viacerých stránkach trochu nereálne. Vo veci je technológia Traffic Jam Assist fungujúca do rýchlosti 60 km/h ako plnohodnotný autopilot, vďaka ktorému vodič nebude musieť ani sledovať vozovku a aj napriek tomu sa bude vozidlo vedieť predierať mestskými komunikáciami (i v špičke) počas jazdy za vytýčeným cieľom. Audi pritom čoraz hlasnejšie hovorí o akejsi umelej inteligencii, ktorá bude vedieť predvídať, pamätať si často absolvované trasy a na základe toho dokáže plánovať nasledujúce jazdy. To, do akej miery tieto plány prejdú testami a legislatívami je na teraz otázne, nakoľko o vozidlách s autopilotmi v pravom slova zmysle sa počíta až po roku 2020. Dizajnovo sa vlajková loď bude niesť v duchu novej A4/5-ky, najväčším progresom prejde ale interiér. D5-ková osma bude postavená na novej modulárnej platforme MLB Evo, z čoho má vyťažiť najmä váha, keďže sa predpokladá masívny úbytok hmotnosti, ohlásený je ale aj príchod viacerých hybridných verzií. Viac sa dozvieme o niekoľko mesiacov.

10 automobilových noviniek roku 2017, s ktorými sa spájajú najväčšie očakávania
Zdroj: 2017automodels.com

BMW radu 5

Aj napriek tomu, že G30-kovú generáciu radu 5 sme na jesennom autosalóne v Paríži vlani nevideli, krátko na to ju BMW napokon predsa len predstavilo na svojej vlastne prezentácii. 5-ka tak plne odhalená už je, navyše, v exkluzívnom predstihu sme ju stihli prevetrať v Lisabonu už aj osobne. Novinka na trh príde vo februári vo vyhotoveniach 530i, 540i, 520d a 530d, mesiac na to sa objavia aj verzie 520d EfficientDynamics Edition, 530e iPerformance a zatiaľ vrchol v ponuke, špičkový model M550i xDrive. V ponuke je hneď niekoľko dizajnových riešení, ktoré odlíšia exteriér, ale aj interiér. Okrem základného vyhotovenia nechýba luxusná línia s početným použitím chrómu, no a napokon ani športový kabát familiárne známy ako M paket. 5-ka sa môže pýšiť rekordným koeficientom odporu vzduchu len 0,22, špičkovými svetlami BMW Selective Beam s citeľne hranatejším dizajnom. Po vzore sedmičky má ovládanie gestami, no a samozrejme nekonečnú paletu najmodernejších technológií, vrátane chytrého kľúču BMW Display Key. Praktický variant Touring príde o niekoľko mesiacov a údajne už koncom roka spoznáme aj vrcholnú M5-ku.

10 automobilových noviniek roku 2017, s ktorými sa spájajú najväčšie očakávania
Zdroj: www.netcarshow.com
10 automobilových noviniek roku 2017, s ktorými sa spájajú najväčšie očakávania
Zdroj: www.netcarshow.com

Ford Fiesta

Fiesta patrí medzi vôbec najúspešnejšie a najpredávanejšie vozidlá v Európe, preto niet pochýb, že nová generácia je na starom kontinente obzvlášť očakávaným artiklom. K jej odhaleniu došlo len nedávno na prezentácii v Kolíne nad Rýnom, pričom hneď v úvode sme spoznali až štyri vyhotovenia - klasické Titanium, luxusné Vignale, športové ST-Line a oplastovaný Active. Vo všetkých prípadoch treba povedať, že Fiesta vyzerá podstatne dospelejšie a atraktívnejšie, navyše Ford prehlásil, že ide o technologicky najvyspelejšie malé auto na svete. Naznačuje to najmä kokpit s voľne stojacím tabletom Sync 3 s až 8" dotykovou obrazovkou. Zaujímavosťou je najmä skutočnosť, že Ford ako vôbec prvý na svete osadil niekoľkokrát ocenení trojvalcový motor 1.0 EcoBoost systémom vypínania valcov. Bližšie informácie sa ešte len dozvieme, čo ale vieme už teraz je čas príchodu na trh - začiatok leta.

10 automobilových noviniek roku 2017, s ktorými sa spájajú najväčšie očakávania
Zdroj: www.netcarshow.com
10 automobilových noviniek roku 2017, s ktorými sa spájajú najväčšie očakávania
Zdroj: www.netcarshow.com

Hyundai i30

Niet sa čomu čudovať, že nižšia stredná trieda je naďalej ťahúňom európskeho trhu, čoho dôkazom je neskutočne obrovská plejáda príslušných modelov tohto segmentu. Za posledné roky sme pritom svedkami toho, že sú to práve Kórejci, ktorí si čoraz viac odkrajujú z trhového koláča, no a s príchodom nových generácií vozidiel Kia cee'd a Hyundai i30 sa to má odzrkadliť na predajoch ešte viac. Na prvého menovaného si musíme ešte chvíľu počkať, druhý do partie ale svoju generačnú výmenu uskutočnil už na minuloročnom autosalóne v Paríži. Žiaľ, nová i30-ka je prijatá vcelku rozpačito, a to najmä vďaka exteriéru, ktorý je síce úplne nový, vidno v ňom spleť viacerých modelov, ako by sa patrilo - cez 308-čku, A-čkový Mercedes či Golf až po masku alá Audi. Tak či onak, novinka ale vyzerá vskutku zaujímavo. Vnútrajšok má byť veľmi pohodlný a priestranný, batožinový priestor ponúka 395 litrov, pričom po sklopení sedačiek je to až 1301 litrov. Pochopiteľne, skôr či neskôr príde i praktickejší variant v podobe verzie kombi. Predná kapota skrýva relatívne širokú paletu motorov - 1.4 MPI (73 kW / 99 koní), 1.0 T-GDI (88 kW / 120 koní), 1.4 T-GDI (103 kW / 140 koní), 1.6 CRDi (70 - 100 kW / 95 - 136 koní). To, či Hyundai s i30-kou v Európe opäť prerazí je viac než jasné, počkajme si teda, ako sa jej bude dariť u nás, kde sa posledné roky predchodca tešil extrémnemu záujmu.

10 automobilových noviniek roku 2017, s ktorými sa spájajú najväčšie očakávania
Zdroj: www.netcarshow.com
10 automobilových noviniek roku 2017, s ktorými sa spájajú najväčšie očakávania
Zdroj: www.netcarshow.com

Nissan Micra

Nissan s hatchbackom Pulsar jasne naznačil, že v Európe to Japonci v tradičných segmentoch ešte úplne nezabalili, aj napriek tomu, že jeho cenové relácie nie sú úplne najideálnejšie. Ešte viac si ale Nissan sľubuje od úplne novej generácie populárnej Micry. O nej automobilka hovorí ako o vozidle, ktoré má dokonca do segmentu malých áut vniesť novú úroveň dynamiky, technológií a štýlu. Ten vidieť už na prvý pohľad, nakoľko novinka si svoju svetovú premiéru odkrútila už na minuloročnom autosalóne v Paríži. V najbližšom čase tak novej Micre už nič nebráni k tomu, aby prišla i na naše cesty. Jej exteriér je naozaj dynamický a doslova diametrálne odlišný od predchodcu. Zákazník má pritom možnosť tak veľkej individualizácie, že môže počítať až s 125 kombináciami. Údajne najpriestrannejší interiér v segmente B ponúka štýlový dizajn a 7" displej multimediálneho prostredia. Motorové priestory bude vypĺňať buď 90-koňový benzínový 0,9-litrový trojvalec s turbom alebo 1,5-litrový naftový štvorvalec s rovnakým výkonom. Neskôr sa v ponuke objaví aj atmosférický motor 1.0 s výkonom 73 koní. 

10 automobilových noviniek roku 2017, s ktorými sa spájajú najväčšie očakávania
Zdroj: www.netcarshow.com
10 automobilových noviniek roku 2017, s ktorými sa spájajú najväčšie očakávania
Zdroj: www.netcarshow.com

Škoda Yeti

Niet pochýb, že škodováckym highlightom tohto roku bude ich prvé SUV, čiže Kodiaq, ktorý sa už čoskoro začne oficiálne predávať. Okrem neho však na jesennom autosalóne vo Frankfurte spoznáme nástupcu menšieho Yetiho. O ňom sa už toho našpekulovalo naozaj veľa, posledné správy ale naznačujú, že v konečnom dôsledku pôjde doslova o prebrandovaný Seat Ateca. Dalo by sa teda rovnako napísať, že súrodenca Volkswagenu Tiguan, v médiách sa ale čoraz viac hovorí o tom, že s Atecou bude zdieľať aj väčšinu exteriérových tvarov, čím sa od nemeckého derivátu na pohľad vzdiali. Inými slovami, očakávajú sa viac-menej len iné nárazníky, maska, tvar (príplatkových full-LED) svetiel, zadné partie a pochopiteľne aj interiér. Platformu MQB tak dostane ďalší koncernový automobil, navyše už teraz vieme s istotou povedať, že pod kapotou nebude chýbať ani trojvalcový benzínový agregát 1.0 TSI.

10 automobilových noviniek roku 2017, s ktorými sa spájajú najväčšie očakávania
Zdroj: www.youtube.com

Tesla Model 3

Tento a nasledujúci rok majú byť pre automobilku Tesla Motors prelomové. Lepšie povedané, práve v nasledujúcich mesiacoch sa uvidí, či najznámejší výrobca elektromobilov zaznamená skutočne automobilovú revolúciu. Všetka tá snaha a zároveň aj pozornosť sa sústredí na úplne nový Model 3, teda v poradí štvrtý automobilový počin značky (prvotný Roadster sa už nevyrába). Ambície sú obrovské - Tesla chce dosiahnuť to, aby v roku 2018 vzniklo až 400-tisíc exemplárov trojkového modelu. To je nepochybne obrovské, do veľkej miery až nereálne číslo, a to aj napriek tomu, že (teoretický) dopyt, teda počet "pred-objednávok" toto číslo presahuje. Problémom môže byť samotná produkcia a logistika, keďže doteraz novučičká automobilka vyrábala elektromobily Model S a Model X rádovo len v niekoľkých desaťtisícoch ročne. Tak či onak, Model 3 sa má začať vyrábať a následne doručovať s cenovkou okolo 35-tisíc dolárov už v polovicu tohto roku. Nechajme sa prekvapiť, či sa tento plán odzrkadlí v realite.

10 automobilových noviniek roku 2017, s ktorými sa spájajú najväčšie očakávania
Zdroj: www.netcarshow.com
10 automobilových noviniek roku 2017, s ktorými sa spájajú najväčšie očakávania
Zdroj: www.netcarshow.com

Volkswagen Polo

Rok 2017 bude pre Volkswagen mimoriadne dôležitým rokom, a to z toho dôvodu, že počas nasledujúcich dvanástich mesiacov príde na trh nielen faceliftovaný Golf, predĺžený Tiguan s dodatkom Allspace, ale spoznať by sme mali aj sériovú podobu nového Pola, nástupcu CC, teda Arteonu a napokon v závere roka aj tretej generácie Touarega. Vybrať najdôležitejší počin je teda ťažké, je to ale zástupca segmentu malých áut, ktorý má s príchodom ďalšej generácie zaujať najdôležitejšiu novinku. Úhlavný konkurent rovnako novej Fiesty má prevziať viacero inovácií z modernizovaného Golfu, v ponuke sa tak objavia napríklad full-LED svetlomety, veľký displej multimediálneho systému, no a do veľkej miery bude s väčším hatchbackom zdieľať aj motorové portfólio. To, do akej miery je na teraz otázne, rovnako tak, ako bude novinka vyzerať, istý náznak ale naznačuje známy počítačový grafika. Mimochodom, v kuloároch sa šepká, že dlho na sebe nenechá čakať ani ostré GTI-čko.


10 automobilových noviniek roku 2017, s ktorými sa spájajú najväčšie očakávania
Zdroj: www.theophiluschin.com
10 automobilových noviniek roku 2017, s ktorými sa spájajú najväčšie očakávania
Zdroj: www.theophiluschin.com

Volvo XC60

Modely značky Volvo nikdy nepatrili z globálneho hľadiska medzi tie najočakávanejšie vozidlá. Za posledné roky však Švédi zaznamenali veľký boom, čoho výsledkom je príchod viacerých noviniek, ktoré na trhoch doslova vystrelili. Počnúc novou XC90 či vlajkovou loďou S90, respektíve V90, nehovoriac o novom nástupcovi ikonického outdoorového kombíka, teda V90 Cross Country. Aj napriek tomu, že príchod týchto modelov značne zvýšil nielen samotnú obľubu, ale i predaj, vo výsledku ide predovšetkým o drahšie a luxusnejšie vozidlá, ktoré si môže dovoliť len málokto. Veľké pozornosť sa tak sústredí na príchod novej generácie modelu XC60, teda stredne veľkého SUV pre väčšiu masu. Dá sa predpokladať, že svojím dizajnom pôjde v šľapajách väčšieho XC90, nepochybne ale prídu ešte novšie technológie, vrátane autonómnych schopností, no a v neposlednom rade aj modernejšie prvky. Konkrétnejšie informácie zatiaľ nepoznáme. Novinka by mala nadviazať na veľký úspech súčasnej generácie, jej príchod je očakávaný v závere roka. To, ako môže vyzerať naznačuje počítačová vizualizácia nižšie.

10 automobilových noviniek roku 2017, s ktorými sa spájajú najväčšie očakávania
Zdroj: www.carwow.co.uk
10 automobilových noviniek roku 2017, s ktorými sa spájajú najväčšie očakávania
Zdroj: www.carwow.co.uk

Do najdôležitejšieho výberu sa pochopiteľne nedostalo všetko, špeciálnu pozornosť treba upriamiť ale aj na vozidlá, ako nová Honda Civic, Land Rover Discovery, Mercedes-Benz triedy E All-Terrain/Coupé/Cabriolet, Opel Insignia či Suzuki Swift. K odhaleniu napokon dôjde v prípade nástupcu McLarenu 650S, spoznať by sme ale mali aj vrcholnú verziu (Superleggera?) 10-valcového superšportu Lamborghini Huracán.

Domov
Zdieľať
Diskusia