Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. decembra 2016, 13:07
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

O čom snívajú naši psí miláčikovia? Odpoveď je ako z animáku, spánok im spríjemňujú kosti, hračky a dokonca aj my

ZAUJÍMAVOSTI PES
Uložiť Uložené

Načo práve myslí pes, ktorý spí a zúrivo metá nohami zároveň?

Bežný pes je hore len asi 8 až 10 hodín zo dňa a ten zvyšný čas trávi vo svojom pelechu či búde. Ako nám často príde úsmevné, spí, no pritom metá nohami, vrčí či dokonca aj šteká. Prečo? Nuž, psy majú sny presne tak, ako aj ľudia. Nový výskum z MIT tvrdí, že sú dokonca aj podobne zamerané.

O čom snívajú naši psí miláčikovia? Odpoveď je ako z animáku, spánok im spríjemňujú kosti, hračky a dokonca aj my
Zdroj: pixabay.com

Podľa správy majú psy, ktoré spia pravidelne a výdatne veľmi podrobné a komplexné sny. Na rozdiel od tých našich však nie sú fantastické ani nijakým spôsobom prikrášlené - ich mozog skrátka počas spánku nedokáže vyprodukovať niečo úplne vykonštruované. Zvyčajne sa psom sníva o tom, čo cez uplynulý deň robili alebo chceli robiť. Podľa vedcov z MIT však všetko začalo pri potkanoch. Tých položili na oválnu dráhu, ktorou dokola obiehali v snahe dostať sa k pochúťke, ktorá bola na konci, pričom im vedci merali mozgovú aktivitu.

Keď sa potom potkany uložili k spánku, ich mozgová aktivita bola celú noc meraná a bola intenzitou aj štýlom veľmi podobná tej, ktorú potkany vydávali, keď utekali po ich dráhe. Výskum tiež dodáva, že nie je jasné, na čo presne v danom momente mysleli. Mohlo ísť o predpokladanú chuť toho jedla, o tom, ako sú otrávení z neustáleho behania či o čokoľvek inom, podstatné však je, že sa v ich spánku vracalo to, čo v daný deň prežili. Výskum sa desiatkykrát opakoval, až kým sa neprešlo na väčšie živočíchy.

Odporúčané
Týchto 5 leteckých spoločností ti dovolí vziať si domáce zvieratko na palubu. Aké dokumenty potrebuješ a koľko to stojí? Týchto 5 leteckých spoločností ti dovolí vziať si domáce zvieratko na palubu. Aké dokumenty potrebuješ a koľko to stojí? 12. mája 2023, 13:30

Psom bola mozgová aktivita meraná pri činnostiach, o ktorých si ľudia mysleli že robia radi. To znamená hranie sa s nimi, jedlo či prechádzka. Rovnako ako pri hlodavcoch, aj psom sa snívali veci, ktoré cez deň alebo iné dni prežili. To znamená - ako naháňal veveričku, omočil strom či vydávil trávu, ktorú predtým zjedol. Nové pozorovanie ukazuje, že kým malé psy sú schopné počas REM fázy spánku striedať sny aj každých 15 minút, tým väčším to trvá aj hodinu a navyše sú aj nesúvislejšie.

Ako všetky ostatné živočíchy, aj psy môžu mať nočné mory. A aj tie sú opäť ako tie ľudské, no len aplikované na psoch. Ak uvažuješ o tom, čo môže psa tak veľmi počas dňa vydesiť, môže ísť aj o zlomok sekundy, kedy sa zľakol toho, ako praskla napríklad plážová lopta. Netreba to však obmedzovať len na reálny svet, niečo desivé môže plynúť aj z pohľadu na nepochopený film alebo si nepríjemný zvuk zascociuje s niečím, čo mu podvedomie ponúkne.

Jednoducho - psom sa snívajú psie veci. Ak nabudúce bude metať labkami u teba na vankúši, je celkom možné, že len s úsmevom spomína na dnešnú prechádzku. Mimochodom, podobný výskum nie je ničím nezvyčajným, ľudia majú psychológiu psov už celkom prečítanú. Pesimistické psy (áno, aj také sú) mávajú skôr pokojnejší spánok, tvrdí iný výskum. Tak sa snaž, aby o tebe tvoj miláčik sníval v čo najlepšom!

Domov
Zdieľať
Diskusia