Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. decembra 2016, 19:38
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Mark Zuckerberg dokončil svojho virtuálneho asistenta s umelou inteligenciou. Volá sa Jarvis a ovládol jeho dom

TECH
Uložiť Uložené

A dostal hlas Morgana Freemana.

Nie je asi ani žiadnym prekvapením, že internetové spoločnosti ako Google alebo Facebook pracujú na vývoji umelej inteligencie. Niečo také im umožňuje prísun obrovského množstva dát od ich používateľov, ktoré sú nevyhnutné na neustále zlepšovanie jej schopností. A ako je možné vidieť na videu od šéfa najväčšej sociálnej siete na svete, pokrok je skutočne obrovský. Celý rodinný dom Marka Zuckerberga dostal na starosti takzvaný virtuálny asistent s kapacitami umelej inteligencie a hlasom hollywoodskej hviezdy Morgana Freemana, ktorý postupom času spoznáva návyky každého člena rodiny. Interakcia prebieha buď prostredníctvom hlasu, čiže sa v interiéri rozprávame ako so živým človekom stojacim hneď vedľa nás, alebo cez aplikáciu, konkrétnejšie Messenger, kde stačí iba napísať asistentovi príkaz (zhasni svetlá) a on tak v rámci jeho možností okamžite spraví.

Marka pri výbere pomenovania pre svojho virtuálneho asistenta inšpiroval film Iron Man, kde sa objavilo niečo veľmi podobné s menom Jarvis. Za výberom podľa mňa priam dokonalého hlasu už ale stojí verejnosť, ktorá rozhodla pod nedávnym Facebook statusom Zuckerberga. 

Spomínané video sa točí okolo možností, aké prináša integrácia inteligentného systému do štruktúr rodinného domu. CEO modrej sociálnej siete mal v podstate k dispozícii obsah smartfónu a informácie z internetu bez toho, aby musel niečo chytať do rúk alebo aby si musel k niečomu vôbec sadať. Mohol len tak chodiť po chodbách a pýtať sa na všetko, čo potreboval vedieť. Jarvis ho stále počúval a zakaždým mu odpovedal, respektíve zareagoval tým, čo Mark od neho žiadal. Systém vďaka schopnosti neustáleho učenia sa časom vie, akú počúva hudbu alebo kedy vstáva, pričom využíva aj informácie z kalendára. Asistent taktiež dokáže rozpoznávať tváre ľudí, čiže ak niekto príde na návštevu, v dome im príjemným hlasom oznámi, kto práve stojí pred dverami. 

Domov
Zdieľať
Diskusia