Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. novembra 2016, 18:37
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Miesto nazývané Stred vesmíru alebo tam, kde sa zvuk nespráva normálne

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Rozprávať na špecifikom mieste v Oklahome môže byť veľký zážitok.

Miesto prezývané Stred vesmíru sa nachádza v Oklahome, v centre mesta Tulsa. Tvorí ho betónový kruh uprostred ďalšieho kruhu z mačacích hláv. Nedaľeko sú obelisk a chrám, okolo ktorých sa viaže veľké množstvo mýtov a povestí. No ako môžeš sám usúdiť, Stred vesmíru je miesto obyčajné, asi ako každé iné.

Miesto nazývané Stred vesmíru alebo tam, kde sa zvuk nespráva normálne
Zdroj: mapio.net

Ale to len na pohľad. Ak sa totiž postavíš do najmenšieho kruhu, ktorý vidíš na obrázku, so zvukom sa stane niečo divné. Ako keby bola na hranici toho kruhu neviditeľná bariéra, ktorá zvukové vlny narušuje. To znamená, že ak sa postavíš do Stredu vesmíru a niečo povieš, budeš počuť svoju ozvenu. Človek mimo kruhu ťa však bude počuť rozmazane a nezreteľne a keď mu povieš, že počuješ ozvenu samého seba, bude si myslieť, že si zošalel. Ale rovnako ak rozpráva človek mimo kruhu na človeka v ňom, ten vnútri ho nebude počuť jasne. Svoj hlas ľudia popísali ako kovový, zvláštny či vŕzgajúci. Zvukovú anomáliu však dokážu zachytiť aj elektronické zariadenia.

Kruh má v priemere asi 75 centimetrov a vznikol pri stavbe verejného priestoru, ktorý je pozostatkom mostu pre peších, predtým pre autá a ešte predtým pre železnicu. V roku 1980 bol poškodený a zbúraný - o tri roky ho nahradil most pre autá, ktorý sa nachádza nedaľeko od miesta pôvodného mostu. Hlasitosť odrazeného zvuku sa zvyšuje, čím bližšie k zemi počúvaš. Inými slovami, ak na zem pustíš kľúče a ucho budeš mať tesne pri mieste dopadu, ich dopad budeš počuť fakt nahlas. Anomália zatiaľ nemá oficiálne vysvetlenie, no zatiaľ existujú dve teórie. Tá prvá tvrdí, že ide o miesto, kde sa víria všetky kozmické energie. Tá relevantná zas hovorí, že okolo daného miesta sú všetky budovy a predmety, od ktorých sa zvukové vlny majú šancu odrážať, takmer rovnako ďaleko. Keď sa vracajú späť ku kruhu, tak sa pozrážajú približne na jeho hranici a človek v strede počuje zvuk silnejší a vracajúci sa. Keď sa však vlny pozrážajú, tie, ktoré nepreniknú späť do Stredu, pôjdu kade-tade, a preto sa môže človeku mimo kruhu zdať zvuk nezreteľný.

Miesto nazývané Stred vesmíru alebo tam, kde sa zvuk nespráva normálne
Zdroj: Pinterest

To znie pomerne uveriteľne. Zopár ľudí sa teda vydalo teóriu overiť a našlo v nej jednu dieru. V Strede vesmíru začali púšťať na zem veci z takej výšky, aby ich dopad bolo mimo kruhu takmer nepočuť. V kruhu to však bolo pomerne zreteľne - to všetko s teóriou odrážania zvuku sedí, až do momentu, kedy sa prejavila snaha zistiť intenzitu zvukových vĺn pri jeho odrážaní od predmetov, ktoré teória uvádza. V týchto miestach však už žiadne vlny nedokázala zachytiť. Tých, ktorí začali veriť pôvodnej teórii, zachránil argument tvrdiaci, že zvuk sa nemusí odrážať len od budov, ale priamo od zvukových vĺn, ktoré sa od budov už vracajú späť k Stredu vesmíru.

Väčšina ľudí bolo pripravených na to, že ich hlas bude znieť veľmi zvláštne, no aj tak to označili za desivé. Architekt nového mosta John Laur, ktorý ho aj s celým kruhom postavil, si nevie rady. "Môžeme to nechať pre budúce generácie, možno si užijú riešenie záhady." Ak teda budeš náhodou v Oklahome, rozhodne si nenechaj ujsť toto miesto - zážitok z neho sa podľa výpovedí rozhodne vryje každému do pamäti.

Anketa:
Myslíš si, že je teória o odrážaní zvuku a jeho zrážanie sa s neskoršími zvukovými vlnami správna?
Áno!
Nie.
Áno!
49 %
636 Hlasov
Nie.
51 %
661 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia