Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2016, 21:58
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Fotka vychudnutého ľadového medveďa tlačí slzy do očí. Klimatické zmeny postihli aj jeho

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Na smrť vyhladovaný polárny medveď sa čoskoro dočká svojho konca.

"Videl som medvede živé a v dobrom zdravotnom stave. Ale tiež som videl mŕtve či na smrť vyhladnuté," napísal na svojom Facebooku fotograf a cestovateľ Kerstin Langerberger. Presne taká je situácia napríklad aj na Špicbergoch, ostrovoch, ktoré sú z tých južnejších obydlí polárnych medveďov. Klimaticky síce ide o veľmi chladné územie, už dlhšiu dobu však bojuje s globálnym otepľovaním. Presnejšie s topením ľadovcov, čo má na polárne medvede devastačný vplyv. Prichádzajú o územie, potravu a domov. Správ o mŕtvych polárnych medveďoch pribúda čoraz viac a odborníci očakávajú, že sa to v najbližších rokoch ešte o niečo zhorší. Arktída sa totiž nezvratne otepľuje.


Polárne medvede však nie sú jediným druhom v kritickom stave - svoj životný štýl museli upraviť aj kosatky, mrože či veľryby. Množstvo zvierat odplávalo ešte viac na sever, aby toto obdobie prežilo. Aktivít, ktoré majú zastaviť otepľovanie pribúda čoraz viac, no očividne to nestačí. Množstvo živočíchov prichádza o domov a potom aj o život. Celosvetový problém zhrnul Langerberg v jednej výstižnej fotke a musíme povedať - už dlho sme niečo tak smutné nevideli. Na smrť vyhladovaný polárny medveď na okraji ľadovca na svojom love zrejme už niekoľkýkrát v rade neuspel - všetky živočíchy utiekli pred vražedným teplom ešte viac na sever.

Fotka vychudnutého ľadového medveďa tlačí slzy do očí. Klimatické zmeny postihli aj jeho
Zdroj: Kerstin Langerberger | arctic-dreams.com
Domov
Zdieľať
Diskusia