Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. októbra 2016, 15:08
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Akých slovenských a českých rapových albumov sa ešte v tomto roku dočkáme a čo o nich už vieme?

HUDBA BEN CRISTOVAO PIL C RYTMUS
Uložiť Uložené

Záver roka sľubuje veľa aktivity od našej milovanej domácej rapovej scény, a tak sme si pre vás pripravili malé zhrnutie.

Aj napriek tomu, že sa rok 2016 blíži ku koncu, naša milovaná československá scéna toho chystá ešte pomerne veľa. Interpreti majú vo zvyku predstavovať svoje plány týkajúce sa pripravovaných projektov v značnom predstihu, no rovnako majú vo zvyku posúvať dátumy a niektorí dokonca nemajú problém naťahovať nás už niekoľko rokov. Aj keď samozrejme chápeme, že sú isté faktory, ktoré môžu prekaziť plány. Dnes sme sa rozhodli pripraviť si pre vás malé zhrnutie albumových počinov, ktoré by ešte potenciálne mohli v posledných dvoch mesiacoch uzrieť svetlo sveta, pričom pri niektorých už dokonca máme aj konkrétne informácie o dátumoch vydania, tracklistoch, coveroch, a tak podobne. V prehľade sa objavia aj albumy oznámené niekoľko mesiacov či rokov vopred, no zároveň aj tie, ktoré vznikajú skôr potichu. Poďme teda na to. 

Ben Cristovao

Benny vydal svoj zatiaľ posledný projekt Made In Czechoslovakia v roku 2014, a tak je pochopiteľne pri interpretovi s jeho fanúšikovskou základňou potrebné, aby nestagnoval. V prvej polovici aktuálneho roka nám teda ruka v ruke s vydaním skladby Pure Girl prezradil, že sa dočkáme ďalšieho sóla. Bena sme zároveň v júli vyspovedali v pomerne rozsiahlom rozhovore, kde samozrejme nemohli chýbať ani otázky týkajúce sa príprav albumu, a tak sme sa dozvedeli, že je už z veľkej časti hotový a bude sa volať Palmy a Neony. Čo sa týka hudobných produkcií, tie si vezmú kompletne na starosti kanadskí The Glowsticks a žánrovo sa bude počin dotýkať hlavne R&B a hip hopu, na čo sme už v jeho prípade zvyknutí, avšak vraj sa dočkáme napríklad aj prvkov rocku a celkovo viac spevu. Aj napriek tomu, že dátum vydania už o niekoľko mesiacov posunul, veríme, že už čoskoro môžeme očakávať aj informácie o coveri, trackliste aj hosťoch. 

IF

Už viackrát sme spomenuli, že česká dvojica aktuálne zažíva v tvorbe svoje najlepšie obdobie, čo potvrdzujú aj aktivitou, na akú nie sme v našich končinách úplne zvyknutí. Vyzerá to tak, že sú chalani nonstop zavretí v štúdiu, Idea píše viac ako Johnybravo a Fatte nahráva banger za bangrom. Dvaja momentálne najpracovitejší členovia Ty Nikdy vydali v minulom roku počin Rap a v tomto nám predstavili ešte malý bonus s názvom Rep. A ako keby toho nebolo málo, oznámili hneď, že chystajú ďalší plnohodnontný nosič. Ten sa bude volať Stop Play a vieme o ňom vlastne už všetko podstatné vrátane coveru a dokonca aj ukážok. Tú poslednú s názvom Po nás přijdeme my sme vám predstavili len predvčerom a všetko teda nasvedčuje tomu, že počin bude síce stále niesť charakteristické znaky IF, no dostáva podstatné novší šat. Vynikajúce hudobné produkcie a prepracované texty aj techniku v jednom si už môžeš predobjednať tu, pričom album oficiálne vychádza 14.11.2016 a release party prebehne 2 dni na to u chalanov z Life is Porno vo Forbidden Spote. 

 

Rytmus

Pre mnohých je práve Rytmusov album ten najočakávanejší, čomu sa samozrjeme nemôžeme diviť. Tretina Kontrafaktu sa naposledy sólovo predstavila na Fenoménovi, ktorý zaznamenal rekodné predaje, no veľká časť rapového publika neskrývala sklamanie. Patres nám však sľúbil, že chystaný Krstný Otec sa skôr vráti do čias Bengoro, kedy sme mali možnosť počuť špinavé a nasraté flowy a kde riešil skôr sociálnejšie, ale aj uje*ané témy. Ešte v závere minulého roku vydal krátkometrážny film Eternal, kde sa zároveň objavili dve ukážky, menovite Skutočne Kvalitný a Obrazy. S určitosťou tiež vieme povedať, že z producentov sa na albume objavia Maiky Beatz, Kazet aj Špeciál Betaz a Choppin Beats, ktorý produkoval prvú ukážku s názvom Pozor. Čo sa týka hostí, tak s veľmi vysokou pravdepodobnosťou môžeme očakávať kolegu zo skupiny Ega a tiež Sergeia Barracudu, ktorý to už prezradil na svojich sociálnych sieťach. Rytmus by to mal stihnúť do konca novembra, keďže v priebehu nasledujúceho mesiaca sú už naplánované československé krsty. No a ak si náhodou ešte nevidel cover, tak stačí dopozerať video nižšie dokonca. 

Pil C

Pôvodne Pil C plánoval vydať svoj album ešte v minulom roku, potom však prišiel väčší záujem zo strany promotérov, veľké množstvo koncertov a povinností a tým pádom aj menej času na tvorbu plnohodnotného počinu, ktorý predsa len vyžaduje oveľa viac pozornosti ako single. Aj napriek tomu nás dokázal viac ako dva roky zásobovať veľkým množstvom skladieb, ktoré vynikajúco fungujú nielen v slúchadlách, ale aj na koncertoch, čo dokazujú aj tradične vypredané kluby. Teraz je už však isté, že sa v novembri tohto roku dočkáme Pil C-ho prvého sóla, ktorého názov sa dozviete už o pár dní, zatiaľ však môžeme prezradiť, že ste ho mali možnosť započuť napríklad v skladbe November so Supom. Už sme počuli aj dve ukážky, pričom tou prvou je banger Vidím jak ich jebe so Separom a druhou nedávno vydaný duet s Laris Diam. Zo sociálnych sietí interpretov už vieme, že sa na Pilovom debute objaví okrem už  spomenutých aj Delik a Vladimir 518, a tak sa je určite na čo tešiť. 

H16

Jedna z dvoch legendárnych crews oznámila ďalší spoločný album nečakane, s vydaním dvoch singlov Každý deň a Ju približne v polovici roka 2016. Už počas leta používali všetci členovia pri každej príležitosti na instagrame hashtag #2H16, čo určite pochopil každý fanúšik veľmi správne. Rýmy, Hudba, Boh už predsa len nie sú najmladším projektom a sólové počiny sú vždy niečím iným, ako ten spoločný, a tak sme určite veľmi radi, že sa chalani opäť dokopali k projektu H16. Len prednedávnom tiež predstavili ďalší, viac než vydarený singel Počítaj s nami a zároveň sme sa dozvedeli, že album so zatiaľ neznámym názvom by mohol byť vonku ešte na jeseň. Tím jednašestky obsahuje veľké množstvo kvalitných hudobných producentov, čiže môžeme očakávať, že drvivú väčšinu skladieb ošéfuje práve Grimaso, Abe, Roman Zámožný a prípadne aj Billy Hollywood, no veľmi radi sa necháme prekvapiť. Zatiaľ nemáme žiadne informácie o hosťoch ani coveri či trackliste, no veríme, že je to len otázkou času. 

Aless

Podľa toho, čo máme možnosť vidieť na sociálnych sieťach, maká Aless na albume už zopár mesiacov, a tak je možné, že sa ho dočkáme ešte v tomto roku. Ako už určite mnohí z vás vedia, mladá raperka už má na konte debutový počin s titulom 17, ktorý zároveň korešpondoval s jej vekom v čase vydania - v závere minulého roku. Nie je veľa interpretov, ktorí by dokázali v tomto veku vydať čo i len videoklip, a tak musíme oceniť minimálne snahu a odhodlanie, ktoré do tvorby dáva a veríme, že sa bude posúvať už len nahor, čo dokázala aj poalbumovnými singlami s DMS a následne aj so Separom. Alessia zároveň momentálne promuje novinku Black Page, ktorá by mala uzrieť svetlo sveta v najbližších dňoch a podľa jej vlastných slov ide o zatiaľ to najlepšie, čo vyprodukovala. Veríme, že sa čoskoro dočkáme aj ďalších informácií o druhom pripravovanom sóle. 

MPP

Trojica raperov zo Šale - Marock, Pater a P.A.T., ktorí spoločne vystupujú pod skratkou MPP, tvorí už nejaký ten rok, no väčšej pozornosti sa jej dostalo až v posledných mesiacoch vďaka viacerým skutočnostiam. Tie však momentále rozoberať nebudeme a skôr sa pozrieme na to, čo pre nás chalani chystajú pravdepodobne ešte v tomto roku. O projekte Illegal Business sa už zopár mesiacov hovorí a jeho vydanie začína naberať reálne kontúry. Zatiaľ sa ešte o presnom dátume nevie, no P.A.T. na svojom aktuálne frekventovanom facebookovom profile prezradil, že album bude k dispozícii pre všetkých zadarmo. Zároveň sme už mali možnosť počuť aj ešte čerstvú ukážku s názvom Nehnevaj sa, kde sa na spolupráci objavuje Tomáš Botló. O ďalších hosťoch sa zatiaľ nehovorí, no ktovie, možno bude jedným z nich aj samotný Rytmus, ktorý má minimálne k Pouličnému Autorovi Tónov veľmi blízko. 

DJ Wich

Asi nebudem veľmi ďaleko od pravdy, keď budem tvrdiť, že Máňa je najlegendárnejším producentom československej rapovej scény. Už doslova desiatky rokov stojí za neuveriteľným počtom obrovských hitov etablovaných aj nových raperov, pre ktorých pripravuje hudby namieru. Bolo by snáď nemožné vymenuvávať skladby alebo interpretov, s ktorými spáchal tie najzásadnejšie spolupráce, a tak poďme priamo k tomu, čo vieme o jeho chystanej producentskej doske, ktorá bude niesť názov Vedi, Vidi, Wich. Pražský producent zverejňuje všetky novinky ohľadom projektu na svojej oficiálnej stránke, odkiaľ sme sa napríklad už dozvedeli, že na ňom nebude chýbať ani Rytmus, Rest, Marpo, Ektor, Renne Dang, Majself či Benny Cristo. Zároveň je na spadnutie aj pilotný videosingel, na ktorom budeme mať možnosť vidieť možno pre niekoho šokujúco dvojicu Kali a Separ, čo však pre tých informovanejších nebude žiadnym prekvapením. Zatiaľ ešte nemáme informácie o dátume vydania, no sám Wich avizuje, že to bude určite ešte v tomto roku, takže môžete byť pokojní. Pochopiteľne, ani zoznam hostí nie je ešte zďaleka kompletný, a tak je treba pozorne sledovať vyššie spomenutý web.

Moloch Vlavo

Okolo Molocha sa toho v tomto roku udialo pomerne veľa a asi tou najzásadnešou informáciou bola tá o pravdepodobne definitívnom rozpade Druhej Strany ako celku, nielen ako hudobnej skupiny. Moloch však už dlhšie avizoval pokračovanie projektu Mikrofón je ručná zbraň ešte z roku 2008. Dvojka má už viac ako reálne kontúry a je len otázkou pár týždňov, kedy sa dostane aj medzi fanúšikov. O samotnom projekte toho zároveň už vieme pomerne veľa. Svojou slohou prispeli Separ, Strapo, King Ivan, Rosy, Oko či prekvapivo aj Dan Nekonečný a tiež Řezník. Skladba a videoklip Jatka s posledným menovaným je už nejaký ten piatok vonku a zožala pomerne veľký úspech, a tak sme veľmi zvedaví, čo si pre nás Denis pripravil. 

TKX

Áno, zase raz Tragikomix. Jeden z najočakávanješích počinov roku 2015 a žiaľ aj 2016. Tesla je vďaka svojmu prejavu a textom jedinečným interpretom, na ktorého príbeh čakáme už pomerne dlho a veríme že je len otázkou času, kedy sa dostane medzi ľudí. Všetko nám však vysvetlil ešte v prvej polovici tohto roka vo videu, kde hovorí o tom, že je album už síce na sto percent hotový, zatiaľ však nevymyslel spôsob, ako ho čo najefektnejšie dostať medzi ľudí na Slovensku, keďže bol dlhé roky v zahraničí. V poslednej dobe ale na jeho oficiálnom facebooku máme možnosť vidieť, že sa začali predávať mikiny, čo by mohol byť náznak spomínaného proma a dúfajúc, že to už konečne príde si túto skutočnosť spájame aj s vydaním albumu. Na ňom sa po hudobnej stránke predviedol z podstatnej časti HAARP, dôkazom čoho sú aj dve vydané ukážky Každý deň hustle a Z.V.E.N.S.S. - čo je zároveň aj názov albumu a v preklade znamená Z východnej Európy na strechu sveta. O  spoluprácach toho zatiaľ veľa nevieme, keďže sa do tejto fázy proces ani nedostal. 

Ďakujeme za pozornosť a veríme, že boli pre vás tieto informácie užitočné. V ankete nižšie nám zároveň môžete dať vedieť, na ktorý počin sa tešíte najviac. Dovidenia! 

Anketa:
Na ktorý z tých chystaných albumov sa tešíš najviac?
Ben Cristovao
IF
Rytmus
Pil C
H16
Aless
MPP
DJ Wich
Moloch Vlavo
TKX
Ben Cristovao
2 %
114 Hlasov
IF
3 %
129 Hlasov
Rytmus
34 %
1722 Hlasov
Pil C
25 %
1246 Hlasov
H16
11 %
557 Hlasov
Aless
1 %
56 Hlasov
MPP
1 %
66 Hlasov
DJ Wich
7 %
373 Hlasov
Moloch Vlavo
3 %
156 Hlasov
TKX
13 %
640 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia