Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. októbra 2016, 10:27
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Newyorskí chirurgovia oddelili siamské dvojčatá so spoločnou časťou mozgu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Až najbližšie mesiace ukážu, do akej miery bol 27-hodinový zákrok úspešný.

Prípady siamských dvojčiat sú v spoločnosti pomerne známe. Pokiaľ dve osoby pri narodení zdieľajú spoločnú časť svojich tiel, vždy je to neľahká situácia ako pre nich, tak aj pre ich rodičov, najbližších príbuzných a okolie. Nie všetky dvojčatá môžu vzhľadom k ich zdravotnému stavu podstúpiť náročnú a život ohrozujúcu operáciu na to, aby sa zlepšila kvalita ich života a mohli žiť separovane ako drvivá väčšina ľudskej populácie. Medzi najkomplikovanejšie patria prípady, kedy sú deti zrastené časťou mozgu. V takom prípade je prognóza veľmi ťažko odhadnuteľná a čo je najhoršie, nie každej oddelenej dvojici sa podarí prežiť. 

Lekárom v New Yorku sa, zdá sa, podaril podobný operačný zákrok, keď oddelili dvoch 13-mesačných chlapcov. Anias a Jadon McDonaldovci boli k sebe zrastení hlavami a súčasne zdieľali aj istú časť mozgu. Pre doktora Jamesa Goodricha, ktorý viedol operačný tím, to bola šiesta operácia podobného typu a celkovo len 59. v poradí na celom svete. Samotná operácia trvala dlhých 27 hodín, pričom 16 hodín zabralo oddeľovanie lebiek. Úspešným výsledkom sa nezabudla pochváliť ani matka oboch chlapcov Nicole, ktorá sa pochválila aj na sociálnej sieti.  

Chlapcov teraz čaká niekoľko mesiacov dlhé obdobie, počas ktorého sa ukáže, ako veľmi sa lekárom podarilo pre nich zabezpečiť cestu k normálnemu životu a ich rodine novú a snáď šťastnejšiu životnú kapitolu. Pri operáciách podobného typu je veľmi dôležité oddeliť siamské dvojčatá čo najskôr, ideálne do 2 rokov od pôrodu, nakoľko šanca na prežitie nie je vždy veľmi veľká. Na Slovensku je zdokumentovaných 5 prípadov, pričom úspešne sa skončil iba jeden zákrok - Lucia a Andrea Tóthové dnes majú 16 rokov a každá z nich je samostatnou ľudskou bytosťou, za čo vďačia dnes už nebohému profesorovi Jaroslavovi Simanovi

 

Domov
Zdieľať
Diskusia