Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. septembra 2016, 13:53
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

Prvý osobný vlak na vodíkový pohon by mal byť uvedený do prevádzky už koncom budúceho roku

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

O model Coradia iLint prejavili záujem už aj iné európske krajiny.

Otázka znečistenia ovzdušia je v posledných rokoch jednou z popredných tém, ktorou sa zaoberajú svetoví lídri. Spoločnosť Alstom sídliaca vo Francúzku pripravila svetu veľké prekvapenie, keď vyvinula prvý osobný vlak na vodíkový pohon. Inovatívne vlaky majú spočiatku premávať na Saskom vidieku, kde sa majú otestovať v praxi. Železničné súpravy nesú názov Coradia iLint a do Nemecka má byť dodaných hneď 14 vlakových súprav. I keď vlaky s hybridným pohonom po svete už nejaký čas premávajú, doposiaľ sa využívali len v priemysle na prepravu rôznych surovín a materiálov. Prvú linku by mala zaobstarať nemecká Deutsche Bahn na trase Buxtehude-Bremervörde-Bremerhaven-Cuxhaven a prevádzka by mala odštartovať v decembri roku 2017.

Coradia iLint sa hrdí rýchlosťou 140 km/h a dojazdom 800 kilometrov, takže vlak je predurčený najmä na vnútroštátne a kratšie lokálne trasy. Jediné emisie, ktoré budú vlaky produkovať bude len neškodná vodná para. Okrem ekologických výhod, ktoré nová technológia ponúka bude vlaková súprava aj podstatne tichšia než naftová. Len dodáme, že na nemeckých železniciach sa stále pohybuje viac ako 4 000 lokomotív s naftovými motormi. Najväčšou investíciou pre Deutsche Bahn bude hlavne výstavba nových dep a čerpacích staníc. O elektrolokomotívu s vodíkovým palivom prejavili okrem Nemecka záujem aj v Holandsku a Nórsku, kde sú ekologické dopravné prostriedky náramne obľúbené. Na Slovensku si na podobné vlaky budeme musieť ešte nejaký ten čas počkať.

Prvý osobný vlak na vodíkový pohon by mal byť uvedený do prevádzky už koncom budúceho roku
Zdroj: www.alstom.com
Prvý osobný vlak na vodíkový pohon by mal byť uvedený do prevádzky už koncom budúceho roku
Zdroj: www.alstom.com
Späť
Zdieľať
Diskusia