Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. septembra 2016, 10:39
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Pod morskou hladinou sa vo vraku lode našla 2000-ročná kostra námorníka. Jej analýza nám toho odhalí oveľa viac

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Zázrak, že vôbec vydržali pod vodou tak dlho.

Ešte začiatkom júna tohto roku sme ti priniesli zaujímavé informácie o tom, ako odborníci postupujú pri rozlúšťovaní fungovania zariadenia s názvom mechanizmus z Antikythéry. Dalo by sa povedať, že ide o akýsi najstarší analógový počítač, ktorý sa našiel v roku 1902 vo vraku rímskej lode a napriek tomu, že od objavu prešlo už viac ako 100 rokov, vrak až teraz odkryl ďalšie zo svojich tajomstiev.

Skúsený tím podmorských oceánológov sa totiž nedávno pustil do jeho ďalšieho prehľadávania a usmialo sa naň šťastie, pretože jeho členovia narazili na ľudské pozostatky. Kostry dávno zosnulých osôb sa síce občas podarí vykopať zo zeme, lenže podmienky pod morskou hladinou nevytvárajú ideálne miesto pre zachovanie kostrových pozostatkov, a tak zostali zaskočení aj samotní členovia tímu. Vedci zatiaľ veria tomu, že nájdené časti lebky, zuby, kosti rúk a niekoľko rebier patrili jednému človeku a ich následná analýza môže do prípadu vraku pri gréckom ostrove Antikythéra priniesť nové zistenia a aj viac svetla. Prípadné informácie o pohlaví, veku a ďalších vlastnostiach by mohli objasniť aj geografický pôvod mŕtveho námorníka a čím viac budeme vedieť o ňom, tým viac zistíme o lodi, smere a dôvode plavby.

Domov
Zdieľať
Diskusia