Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. septembra 2016, 16:18
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

7 atraktívnych miest na Slovensku, ktoré môžeš navštíviť ešte len od tohto roka

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO TURISTIKA
Uložiť Uložené

Svoje brány tieto miesta či atrakcie otvorili len v priebehu roka 2016. Stihol si ich už navštíviť?

Každý z nás má vo svojom okolí ľudí, ktorí sa môžu pochváliť tým, že „precestovali celé Slovensko“. Ide o pomerne otrepanú frázu, no všetci sme už pravdepodobne navštívili miesta ako Bojnice, Spišský hrad, Štrbské pleso, nejakú tu Demänovskú jaskyňu či skanzen. Problém prichádza vtedy, keď nevieme, kam by sme vo svojom voľnom čase mali ísť. Vybrali sme preto pre vás sedem lokalít naprieč Slovenskou republikou, ktoré boli vybudované, otvorené či sprístupnené pre verejnosť len v priebehu posledného roka. Tým minimalizujeme šancu, že ste miesta navštívili, takže nebudete mať pred známymi výhovorku. Ktoré sme teda vybrali?

Kaštieľ v Budmericiach

Kúsok od Bratislavy nájdeš nádherný zámok, ktorý bol až donedávna úplne neprístupný verejnosti. Bol postavený v roku 1889 v pseudogotickom slohu Pálfiovcami ako poľovnícky kaštieľ a inšpiráciou pri stavbe boli pravdepodobne renesančné zámky na francúzskej rieke Loira. Budmerice boli v tom čase súčasťou ich panstva Červený Kameň. Ján Pálffy (1857–1934) mal totiž veľmi rád poľovačky. Neďaleko kaštieľa bola bažantnica a ešte dnes je možné natrafiť na zvyšky jej oplotenia v lese. Gróf dal postaviť aj sochu Panny Márie Lurdskej, sochu nájdeš len pár metrov od kaštieľskeho parku, na lesnej ceste, ktorá vedie k Červenému Kameňu. Ten môžete navštíviť hneď po prehliadke Budmerického kaštieľa, nachádza sa totiž vo vzdialenosti asi len desať minút cesty autom. Ako zaujímavosť uvedieme, že manželka druhého majiteľa ho práve na tomto zámočku podviedla, a to s nikým iným než spisovateľom Antoine de Saint Exupérym, tvorcom Malého princa. Asi ani netreba dodávať, že zámoček s anglickým parkom vyzerá po čerstvej rekonštrukcii jednoducho nádherne a honosne. Vstup ťa vyjde ako dospelého na 2 €, študentov o polovicu menej. Celkom prijateľná suma na to, aby sa tvoja priateľka na chvíľu cítila ako pravá šľachtičná, nie?

7 atraktívnych miest na Slovensku, ktoré môžeš navštíviť ešte len od tohto roka
Zdroj: budmerice.sk
7 atraktívnych miest na Slovensku, ktoré môžeš navštíviť ešte len od tohto roka
Zdroj: budmerice.net

Splav prielomu Hornádu

Táto výnimočná lokalita bola pre vodákov uzavretá viac ako 30 rokov. Po takejto dlhej dobe si môžu turisti a športovci vychutnávať chránenú prírodu Národného parku Slovenský raj aj z kajakov. Rieka sa môže splavovať od 1. mája do 31. októbra, avšak na nástupnom mieste na Hrabušickom mýte musí mať hladina Hornádu najmenej 70 cm, aby vodáci nemuseli lode v prielome prenášať. Ak je voda nad 110 cm, splav sa uzatvára. Takmer dvanásť kilometrový úsek prechádza cez tú najchránenejšiu oblasť, v ktorej žije mnoho ohrozených druhov zvierat, takže denný počet lodiek je limitovaný len na 70 a za plavbu si zaplatíte. To, samozrejme, chápeme, aj napriek nie vysokej sume to iste odradí tých, ktorí by chceli prírodu len znečistiť či jej inak uškodiť. 

7 atraktívnych miest na Slovensku, ktoré môžeš navštíviť ešte len od tohto roka
Zdroj: www.slovenskyraj.eu

Park miniatúr v Liptovskom Jáne

V posledných rokoch sú parky miniatúr vo svete veľmi často vyhľadávané turistami. V okolitých krajinách ich nájdeme viac, u nás skôr len výnimočne, no od začiatku týchto prázdnin otvorili jeden rozsiahly v Liptovskom Jáne. Otcom myšlienky aj tvorcom modelov je Kamil Fischer, ktorý sám alebo za pomoci svojej rodiny pracoval na vytvorení všetkých miniatúr neuveriteľných jedenásť rokov, kým sa im všetky podarilo dokončiť. Nájdete sú tie architektonicky najzaujímavejšie slovenské stavby, medzi ktoré iste patrí Bojnický zámok, hrad Strečno, starobylá radnica v Levoči, kaplnka sv. Michala spolu s Urbanovou vežou v Košiciach, drevený kostolík v Hervartove či mauzóleum rodiny Migazzi v Zlatých Moravciach. Modely sú skutočne vernými kópiami a použité sú autentické materiály. Ten najväčší je Bojnický zámok a zároveň je a najnáročnejším, keďže sa na ňom pracovalo až 5 600 hodín. Najťažším modelom je 620 kilogramov vážiaci hrad Strečno. Vstupné je 5€ na osobu, študenti dokonca zaplatia o dve eurá menej a decká do šesť rokov sa vybláznia zadarmo. Pokiaľ sa ti to podarí skĺbiť aj s vlakmi zadarmo, tak nápad na ideálny výlet je na svete. 

7 atraktívnych miest na Slovensku, ktoré môžeš navštíviť ešte len od tohto roka
Zdroj: napalete.sk
7 atraktívnych miest na Slovensku, ktoré môžeš navštíviť ešte len od tohto roka
Zdroj: napalete.sk

Roklina Kyseľ

Pokiaľ si myslíte, že 30-ročné čakanie vodákov je dlhá doba, čo by potom mali povedať turisti v inej časti Národného parku Slovenský raj? Ten sa skutočne v tomto roku otvoril ľuďom azda najviac vo svojej histórii, keďže okrem vyššie spomínaného prielomu Hornádu sprístupnil po vyše 40 rokoch aj roklinu Kyseľ. Tú pred takmer polstoročím zničil požiar a až doteraz sa hľadal kompromis medzi ochranármi prírody a turistickou obcou. Roklinu môžete prejsť formou ferraty, teda zabezpečenej cesty vybavenej istiacimi fixnými lanami a železnými stúpačkami. Náučný chodník v úseku od ústia rokliny pri Bielom potoku po mostík nad Obrovským vodopádom umožní návštevníkom obdivovať a zažiť divokú prírodu netradičnou formou, odlišnou od štandardného sprístupnenia, ako ho poznáme z iných roklín. Turista musí byť vybavený ferratovým istiacim setom s tlmičom pádov, prilbou a pevnou protišmykovou obuvou. Na návštevu máte ešte celé dva mesiace (do 31. októbra), potom sa úsek z dôvodu ochrany prírody uzavrie. Pritom ide o čerstvú novinku, verejnosti bola sprístupnená len 19. augusta

7 atraktívnych miest na Slovensku, ktoré môžeš navštíviť ešte len od tohto roka
Zdroj: slovenskyraj.eu

Výhľad z Baziliky sv. Jakuba v Levoči

Na baziliku minor tento chrám povýšil pápež František len 30. novembra minulého roka, no ako Slováci ho poznáme hlavne ako miesto, kde sa nachádza najvyšší (pozor, nie najväčší) oltár od Majstra Pavla z Levoče. Svojím cenným interiérovým vybavením (kolekcia gotických krídlových oltárov, vzácny mobiliár, viacero jedinečných umeleckých diel) sa radí medzi najcennejšie historické pamiatky u nás. Dôkazom toho je nielen mimoriadna návštevnosť chrámu, ale tiež skutočnosť, že aj vďaka nemu bola Levoča v roku 2009 zapísaná do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO. V iných krajinách býva pri tomto type stavieb za určitú, zvyčajne symbolickú sumu možnosť vystúpiť si úzkym schodiskom až do veže chrámu, z ktorého sa nám naskytne nádherný výhľad na okolie. V Levoči takúto atrakciu sprístupnili len tento rok a suma za vstupné sa v plnej sume použije na prebiehajúcu obnovu chrámu. To stojí za to.

7 atraktívnych miest na Slovensku, ktoré môžeš navštíviť ešte len od tohto roka
Zdroj: cestovanie.sme.sk
7 atraktívnych miest na Slovensku, ktoré môžeš navštíviť ešte len od tohto roka
Zdroj: exploreslovakia.eu

 Cyklokorytnička na Liptove

Ešte raz sa vrátime na Liptov, ktorý už je už niekoľko posledných rokov jednotkou v náraste atraktívnosti cestovného ruchu na Slovensku. Pre pochopenie celého príbehu cyklokorytničky vám ale musíme dať malú lekciu z histórie. Na úvode celého príbehu mala začiatkom minulého storočia vzniknúť železničná trať z Ružomberka do Korytnice. Tá mala pôvodne spájať Ružomberok s Banskou Bystricou smerom na juh, a na Oravu a do Poľska na sever. Pôvodný projekt s normálnym rozchodom sa ale napokon nerealizoval a schválený bol variant s úzkym rozchodom, ktorý mal zabezpečiť spojenie obcí a firiem z Revúckej doliny s mestom a železničnou stanicou Košicko-bohumínskej železnice v Ružomberku, ako aj prepravovať kúpeľných hostí do kúpeľov v Korytnici. Kúpele ale momentálne nefungujú (mimochodom, môžeš si ich aktuálne kúpiť za 3 milióny eur) a celkovo úzkorozchodná trať stratila využite, takže bola v roku 1974 uzavretá. Dovtedy chátrala, no tento rok sa začala jej rekonštrukcia. Trať neopravovali pre vlaky, ale zalievali betónom na vytvorenie unikátnej cyklotrasy, ktorá prechádza rovno dvomi národnými parkami a bude sa istotne páčiť.

7 atraktívnych miest na Slovensku, ktoré môžeš navštíviť ešte len od tohto roka
Zdroj: cestovanie.sk

Brestovská jaskyňa

Dostávame sa nielen ku koncu nášho výberu, ale aj k najčerstvejšiemu miestu, ktoré bolo sprístupnené pre turistov len od 1. septembra a nájdeš ho rovno oproti Múzeu oravskej dediny. Väčšinou stiesnené priestory Brestovskej jaskyne dovolili jej sprístupnenie len spôsobom vhodným pre zručnejších turistov. Pohyb po náročnejšom teréne, strmých schodiskách, roštoch a stúpačkách a viackrát priamo nad hladinou priezračného podzemného potoka má v návštevníkoch zanechať okrem estetického aj adrenalínový zážitok. Určite povinná jazda pre milovníkov jaskýň! 

 

7 atraktívnych miest na Slovensku, ktoré môžeš navštíviť ešte len od tohto roka
Zdroj: dromedar.sk

Dúfame, že sa vám niektorá z vyššie spomínaných lokalít zapáčila a aspoň jednu navštívite. Rozhodne stoja za to.

Domov
Zdieľať
Diskusia