Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2016 o 8:14
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Vyrobiť si kováčske dúchadlo pomáhajúce pri spracovaní železnej rudy holými rukami? Pre chlapíka to z prírodných zdrojov nebol žiadny problém

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Kiežby sme boli takí zruční, ako tento chlapík.

Čo by si urobil, keby sa svet ako ho poznáš zo dňa na deň úplne zmenil, zmizli by z neho všetky moderné vymoženosti a musel by si si vystačiť so znalosťami, aké mali naši dávni predkovia pred tisíckami rokov? Stavali si primitívne chatrče, používali jednoduché nástroje a aj tak sa im podarilo prežiť a niektoré ich techniky boli skutočne fascinujúce, čo si uvedomuje aj chlapík z kanálu Primitive Technology. Na našom webe si ho mohol zachytiť už párkrát a aj keď začínal s budovaním napríklad spomínaných primitívnych prístreškov a chatrčí, postupne sa presúva až do doby železnej a tentoraz sa len s pomocou voľne dostupných prírodných materiálov pustil do výroby kováčskeho dúchadla. Nepredpokladáme, že si vieš hneď na základe tohto slovného spojenia predstaviť, čo takéto zariadenie robí, ale radi ti prezradíme, že dúchadlo by si našiel v modernej podobe vo vyhniach a slúži na udržiavanie a zvyšovanie teploty ohňa v peciach, kde prebieha napríklad kováčska výroba. Ako sa hovorí, jeden raz vidieť je lepšie ako stokrát počuť, alebo čítať, a preto sa sám pozri na to, čo všetko je schopný človek vyrobiť len z prírodných zdrojov všade vôkol teba.

Domov
Zdieľať
Diskusia