Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. mája 2016, 19:02
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Deravá prepážka, vyššie riziko infarktu či depresie. Kokaín a jeho negatívny vplyv na ľudské telo

ZAUJÍMAVOSTI KOKAÍN
Uložiť Uložené

Niekoľko dôvodov, prečo by sme sa mali kokaínu vyhýbať.

Z nebezpečného bieleho prášku, ktorý často označujú za drogu bohatých, sa behom uplynulých rokov stala akási súčasť životného štýlu mladých ľudí zo západnej Európy a ich trávenia nielen voľného, ale aj pracovného času, kedy im pomôže na veľmi krátku chvíľu zdvihnúť pracovné nasadenie. Vždy to začína slovami "ale veď raz skúsim, nabudúce už určite nechcem...", pričom si to po čase ani neuvedomia a už v tom lietajú až po uši - ak ho v danej chvíli nemajú v tele, nikde sa nedokážu poriadne zabaviť, majú podráždené reakcie a neskôr si bez kokaínu nevedia predstaviť ani jeden jediný deň. Mnohí z nich pri tak obrovskom návale umelého šťastia celkom rýchlo zabúdajú, že ide o niečo, čo z nich môže spraviť úplne trosky a pri nadmerne frekventovanom užívaní v najhoršom prípade aj mŕtvoly. Aplikácia tohto drahého prášku výrazne ovplyvňuje našu náladu, ničí nenahraditeľné zdravie a dokáže nás dostať do finančných problémov, čo potom vedie k hľadaniu dostupnejších, no nesmierne horších alternatív. A to ani zďaleka nie je všetko. Ak teda o tejto droge vyrábanej z listov rastliny nazývanej koka neviete úplne všetko a už ste niekedy váhali, tieto vedecky dokázané fakty vás od jej požitia - a aj od požitia ostatných drog - nepochybne odradia.

Kokaín a psychické problémy

Podľa informácií od odborníkov z National Institute on Drug Abuse záleží na spôsobe podávania. Ak niekto šnupe, účinok prášku býva zväčša o pár minút dlhší, ako keby niekto siahol po nástroji umožňujúcom fajčenie kokaínu vo forme kreku, ktorá je dokonca ešte nebezpečnejšia. Pri fajčení kreku sa uvoľňujú ďalšia látka, ktorá spôsobuje trošku odlišné stavy vrátane toho, že človek môže zostať závislý už po prvej dávke. Po aplikácii trvá iba niekoľko sekúnd, dokiaľ začne droga naplno účinkovať a potom príde obrovská eufória, ktorá však trvá v rozpätí zhruba od 5 do 30 minút, takže je onedlho nevyhnutná ďalšia dávka, pretože dotyčný stráca chuť baviť sa a v niektorých prípadoch dostane náladu na poriadny spánok. Avšak to najhoršie príde až o pár hodín, respektíve na ďalší deň, kedy sa človek ocitne v depresiách a má obrovské paranoje či výčitky. A uletené šťastie mu nadchádzajúce dni nedokáže vrátiť snáď asi nič, čo pred tým efektívne fungovalo.

Deravá prepážka, vyššie riziko infarktu či depresie. Kokaín a jeho negatívny vplyv na ľudské telo
Zdroj: pixabay.com

Eufóriu spôsobuje stimulácia centrálnej nervovej sústavy, takže sa po požití vďaka zvýšenej tvorbe a dlhšiemu držaniu dopamínu cítime ako extrémne sebavedomí králi. Naše zmysly sú akoby na steroidoch, nič nás jednoducho netrápi a všetko vidíme v danom momente maximálne optimisticky, máme obrovské ambície a taktiež neexistuje nič, čo by nás dokázalo pri účinkovaní rozhodiť. Keďže je ale toto enormne silné syntetické šťastie iba dočasné, nakoľko trvá iba pár minút, vzniká tak čoraz silnejšie psychické puto medzi požívateľom a drogou, ktorý bude kvôli tomu túžiť po neustále väčších a hlavne častejších dávkach. Väzbu medzi dopamínom, chemickou látkou súvisiacou s dobrým pocitom po sexe alebo športe a závislosťou na kokaíne, vysvetľujú nižšie uvedené vety od spomínaného amerického inštitútu.

Odporúčané
Od návalu energie cez „dieru v nose“ až po delírium. Čo sa deje v tvojom tele, keď užiješ kokaín? Od návalu energie cez „dieru v nose“ až po delírium. Čo sa deje v tvojom tele, keď užiješ kokaín? 16. júna 2023, 9:30

"Dopamín je za normálnych okolností uvoľnený neurónom ako odpoveď na potenciálnu odmenu (ako napríklad vôňa dobrého jedla) a potom sa recykluje späť do bunky, ktorá ho uvoľnila, čo preruší signál medzi neurónmi. Kokaín zabraňuje recyklácii dopamínu, a to spôsobí vznik nadštandardného množstva v synapsii, alebo nadštandardné prepojenie medzi neurónmi. Narastie signál dopamínu a preruší sa normálna komunikácia v mozgu. Nadmerné množstvo dopamínu je preto charakteristické pre stav, aký nastane po kokaíne."

"S opakovaným užitím môže kokaín spôsobiť dlhodobejšie zmeny v mozgovom systéme odmeňovania a to vedie k závislosti."

Kokaín a fyzické problémy

Spôsob podávania kokaínu má aj odlišné vplyvy na naše fyzické telo. Ak niekto preferuje šnupanie, po čase to pocíti na deravej priehradke, ktorá rozdeľuje dve nosné dierky. Tento nepríjemný následok užívania kokaínu spôsobuje takzvané škrtenie prietoku krvi v septe, čiže nosnej prepážke, takže nám začne na danom mieste odumierať tkanivo a preto neskôr zistíme, že nemáme dve, ale rovno až tri dierky. Dlhodobé užívanie drogy pokračuje samozrejme ešte ďalej. Z jedného malého otvoru v prepážke tak môže veľmi rýchlo vzniknúť jeden obrovský, ktorý sa podľa lekárov podpíše na častejších bolestiach, výraznejšej deformácii tvaru nosa, nebezpečných infekciách, strate čuchu, zhoršení alergie či pretrvávajúcich problémoch s dýchaním alebo dokonca pri konzumácii potravín.

Deravá prepážka, vyššie riziko infarktu či depresie. Kokaín a jeho negatívny vplyv na ľudské telo
Zdroj: www.ohniww.org
Deravá prepážka, vyššie riziko infarktu či depresie. Kokaín a jeho negatívny vplyv na ľudské telo
Zdroj: www.ohniww.org

Taktiež je známe, že sa u mladých ľudí, hoci užívajú kokaín iba príležitostne, výrazne zvyšuje riziko infarktu. Vyplýva to zo štúdie odborníkov z American Hearth Association. Za zmienku tu stoja predovšetkým tieto slová: "rekreační užívatelia kokaínu majú vyšší krvný tlak, tuhšie tepny a tenšie svalové steny v srdci ako tí, ktorí drogu neužívajú - a toto všetko môže spôsobiť infarkt." 

Odporúčané
Po hovädzom a kokaínovom biznise Antonina Vadalu zostali na Zemplíne eseročky, dlhy a ruiny Po hovädzom a kokaínovom biznise Antonina Vadalu zostali na Zemplíne eseročky, dlhy a ruiny 2. marca 2020, 21:46

Biely prášok má dokonca vplyv aj na náš metabolizmus. Ďalšia štúdia zahŕňajúca 65 respondentov (zhruba polovica bola závislá viac ako 10 rokov) totižto zistila, že užívateľom rastie chuť do jedla, avšak ich telo ukladá oveľa menej tuku, ako pri jedincoch, ktorí neprišli s kokaínom ešte vôbec do styku. "Naše dáta, v krátkosti, naznačujú, že chronické užívanie kokaínu priamo súvisí s metabolickými procesmi, z čoho potom vzniká nerovnováha medzi príjmom tukov a ukladaním. Ak je príjem drogy počas liečby pozastavený, táto nerovnováha dokáže pri aktívnych užívateľoch viesť k nadmernému nadobudnutiu váhy."

Domov
Zdieľať
Diskusia