Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. apríla 2016, 15:32
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Na pľaci Kobry 11 alebo zaujímavosti z nesmrteľného seriálu, o ktorých ste (možno) nevedeli

FILMY A SERIÁLY KOBRA 11
Uložiť Uložené

Koľko partnerov už Semir vystriedal a koľko áut bolo od začiatku vysielania zničených?

Aj naďalej pokračujeme v sérii článkov o zaujímavostiach zo známych seriálov. Po Breaking Bad sme si na paškál vzali Dva a pol chlapa a dnes sa pozrieme na seriál, ktorý beží v televízií azda najdlhšie. Reč o je o nemeckej akčnej krimi Kobra 11 od RTL. Na Slovensku ju od nepamäti vysiela TV Markíza. V Nemecku začne na jeseň 21. séria, zatiaľ čo u nás beží 16. Seriál nie je taký prepracovaný a neponúka toľko zaujímavostí, ako predošlé dva, takže sa do toho pusťme po hlave.

Náklady na produkciu sa zvyšovali exponenciálne s pokračovaním deja a ďalšími sériami. Momentálne vyjde natáčanie jednej epizódy na cca 400-tisíc eur. Nie je známe, koľko áut sa im už za celú dobu vysielania podarilo zničiť, no hovorí sa o čísle blížiacom sa hranici 5 000. Vozidlá sa vykupujú z bazárov a niektoré sú aj špeciálne upravované. Seriál má však aj partnerskú zmluvu, napríklad s takým BMW. Len ťažko by si dovolili zničiť toľko luxusných vozidiel bez poriadnych sponzorov. Dnes má príbeh dialničných policajtov už takmer 300 častí a vystriedal už mnohé lokácie. Zo začiatku sa točilo v Berlíne, dnes je to už výhradne Kolín nad Rýnom. Niektoré epizódy však dej zaniesol do Paríža, na Malorku, do Turecka či na Floridu alebo Belgicka. Priemerne sa natáčania zúčastní vyše 100 ľudí. Niektoré náročné kúsky sú dorobené aj počítačmi, no ide o skutočne zanedbateľný počet scén. 

  • Prvý pilotný film Bomby na 92. kilometri mal v Nemecku premiéru 12. 3. 1996. Sledovalo ho viac ako 10 500 000 ľudí.
  • Priemerná sledovanosť jednej epizódy v Nemecku je 8 miliónov divákov, jednu epizódu sleduje priemerne 9,5% Nemcov, 53% všetkých fanúšikov seriálu sú ženy. Seriál je s veľkým úspechom vysielaný v mnohých krajinách sveta. 
  • Akčné scény sú snímané až 16 kamerami.
  • Jedna epizóda sa priemerne natáča 3 týždne a zničí sa v nej priemerne od 10 do 25 áut.
  • V jednej z epizód 19. série si zahral aj Ralf Schumacher. Išlo o najdrahšiu časť vôbec
  • Najdrahší automobil, aký sa v seriáli objavil, bol Maybach Exelero v hodnote 9 miliónov eur
  • Policajná stanica bola postavená pre potreby seriálu
  • V počte akčných scén s automobilmi prekonala Kobra 11 už všetky možné rekordy
  • Erdogan Atalay (Semir) robí väčšinu kaskadérskych kúskov bez dabléra. Zlomil si tak aj krčný stavec
  • Kvôli natáčaniu seriálu boli častokrát uzavreté dialnice
  • Niektoré kamery sú umiestňované do tzv. crashboxov, inak by sa nedali natočiť isté scény zblízka 
  • Pre potreby natáčania sa vybudovali aj 2 kilometre diaľnice, čo vyšlo produkciu na cca 2 milióny eur

Okrem toho všetkého vás bude asi zaujímať, koľko partnerov už Semir vystriedal a prečo niektorí z nich odišli. Poďme teda pekne od začiatku. Ešte než vstúpil do seriálu Erdogan Atalay ako Semir Gerkhan, otvorila ho dvojica detektívov Frank Solte a Ing Fisher. Ing umiera, a tak na jeho miesto nastupuje Semir. Nasledujúci text môže obsahovať spoilery aj k budúcim sériám, ktoré sa na Slovensku ešte nevysielajú.

Na pľaci Kobry 11 alebo zaujímavosti z nesmrteľného seriálu, o ktorých ste (možno) nevedeli
Zdroj: RTL


Partnerstvo Franka Solteho a Semira vydržalo len prvú sériu. Frank na jej konci bez slova zmizne a je nahradený Andrém Fuxom (Mark Keller). André vydržal 2 série a na vlastnú žiadosť seriál opustil. Scenáristi to vyriešili tým, že ho zabili harpúnou. Jeho telo padlo do mora, no nikdy sa nenašlo. André sa znova objavuje v 18. sérii, zachraňuje Semira, no ukáže sa, že je z neho zločinec a nakoniec znova umiera. 

Odporúčané
Semir z Kobry 11 dostane atraktívnu parťáčku. Po 23 rokoch tak seriál predstaví namiesto svalnatého chlapa ženskú kolegyňu Semir z Kobry 11 dostane atraktívnu parťáčku. Po 23 rokoch tak seriál predstaví namiesto svalnatého chlapa ženskú kolegyňu 27. septembra 2019, 14:19

Andrého nahradil Tom Kranich (René Steinke), ktorý vydržal 3 série. René Steinke začínal cítiť únavu, so seriálom skončil, a tak ho nahradil Jan Richter (Christian Oliver). Ten bol azda najmenej obľúbeným parťákom Semira. Ohrial sa na dve série, len aby sa opäť vrátil Tom Kranich v podaní René Stainkeho. Jeho návrat si vyžiadali najmä diváci. Po ďalších 3 sériách sa ale Steinke rozhodol seriál opustiť definitívne, a to tragickou smrťou svojej postavy, ktorú neskôr pomstil sám Semir s vtedy už ďalším parťákom - Chrisom Ritterom (Gedeon Burkhard, známy z Komisára Rexa). Semir si po prvotných nezhodách s Chrisom veľmi dobre rozumie, no po dvoch sériách je Chris zabitý. Jeho vrajh je zatknutý hneď v úvode 13. série.

Na pľaci Kobry 11 alebo zaujímavosti z nesmrteľného seriálu, o ktorých ste (možno) nevedeli
Zdroj: RTL

Na jeho miesto nastupuje Ben Jager (Tom Beck), ktorý je po Tomovi Kranichovi najobľúbenejším Semirovým parťákom. Vydržal 5 a pol série, no potom sa rozhodol pokračovať vo svojej hudobnej kariére a policajné oddelenie opustil (spevákom je aj jeho predstaviteľ - Tom Beck). Nie je vylúčené, že sa ešte do seriálu vráti, no tvorcovia to medzičasom skúšajú s inými parťákmi. Siedmy partner Semira Gerkhana sa volá Alex Brandt, no veľmi si na neho nezvykajte. Vydržal len necelé tri série, aby bol nahradený celkovo 8. kolegom pre nášho automobilového hrdinu, ktorý už za tých 20 rokov stihol parodovať MacGyvera či Jamesa Bonda, a to mladíkom Paulom Rennerom (toho budete poznať, keďže jeho predstaviteľ, Daniel Roesner, si už v seriáli zahral postavu menom Tacho). Všetkých hercov a zároveň Semirových parťákov nájdete pokope tu.

Na pľaci Kobry 11 alebo zaujímavosti z nesmrteľného seriálu, o ktorých ste (možno) nevedeli
Zdroj: RTL

Nie je známe, dokedy sa seriál bude vysielať, keďže ho už opustili mnohé obľúbené a známe postavy aj kvôli veku či faktu, že ich to už jednoducho prestalo baviť, no tých 10 partnerov by Semir celkom reálne mohol vystriedať. Možno sa objavia aj nejaké postavy z minulosti a možno sa nakoniec Kobra 11 bude natáčať aj o ďalších 5 či 10 rokov. To je vo hviezdach. Zunovať sa to môže aj Erdoganovi Atalayovi, predstaviteľovi Semira. Skutočne si tento seriál bez neho nevieme predstaviť ako na Slovensku, tak ani v Nemecku či iných krajinách. Kobra je celosvetovým fenoménom a aj keď zďaleka nejde o nadpriemerný seriál, niektoré epizódy stoja za to a k obedu či po príchode zo školy sa to pozeralo každý deň prakticky povinne. 

Domov
Zdieľať
Diskusia