Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
dnes 16. októbra 2024 o 9:30
Čas čítania 9:59
Martin Adam Pavlík

Režisér filmu Autičkári: Skutočným zlodejom sme platili od 2000 do 5000 eur za rozhovor. Točiť s nimi som považoval za nutné zlo

Režisér filmu Autičkári: Skutočným zlodejom sme platili od 2000 do 5000 eur za rozhovor. Točiť s nimi som považoval za nutné zlo
Zdroj: BFILM
FILMY A SERIÁLY FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Študoval v Paríži aj v Londýne a spolupracoval so zahraničnými televíziami ako HBO, BBC či National Geographic. Jeho dokument Ojmiakon: Príbeh najchladnejšieho obývaného miesta dokonca podporila nadácia Leonarda DiCapria.

Dominik Bari (30) čoskoro divákom predstaví svoj najnovší film Autičkári o slovenských gangoch zameraných na krádeže áut. „Môžem asi povedať, že je to jeden z najdrahších dokumentárnych filmov na Slovensku. Keďže ide o HBO produkciu, oni poskytli najviac financií. Vo filme zasahovali skutoční kukláči, ktorí boli pri reálnych zásahoch,“ vraví o svojom najnovšom diele.

„Dohodli sme sa na tom s ministerstvom vnútra a i keď nás to vyšlo drahšie, ako keby sme za nich obsadili hercov, chceli sme, aby to bolo čo najautentickejšie,“ dodáva filmár z Košíc. Okrem kukláčov spolupracoval aj so súkromnými detektívmi, ktorí mu pomohli dostať sa ku skutočným zlodejom. Aj ich výpovede budeš môcť počuť vo filme. 

Slovenský režisér okrem iného prezradil, aké bolo nakrúcanie jeho ďalšieho filmu Palmerston, ktorý vytvoril za dvanásť dní na izolovanom rovnomennom ostrove. „Trochu som sa bál, či to nebudú nejakí kanibali, ale bolo to v pohode. Taktiež som mal strach, že po mňa nepríde kapitán, s ktorým som sa dohodol na odvoze z ostrova. Samozrejme, že chcel peniaze dopredu, takže ma na ostrove vyložil a povedal mi, že po mňa príde asi o dva týždne,“ priblížil Bari.

Odporúčané
Kristína Svarinská: Romantických hrdiniek už mám dosť, je čas posunúť sa ďalej. Lóve 2 bude intenzívna akčná nálož (Rozhovor) Kristína Svarinská: Romantických hrdiniek už mám dosť, je čas posunúť sa ďalej. Lóve 2 bude intenzívna akčná nálož (Rozhovor) 13. októbra 2024 o 12:30

Ak sa ti páči podobný obsah, pridaj sa do klubu Refresher+ a čítaj všetky články na našom webe bez zbytočných obmedzení. Nájdeš tam viacero reportáží zo zahraničia, profilov osobností či desivé kriminálne príbehy.

V tomto článku si prečítaš:
  • Či dostal počas nakrúcania filmu Autičkári výhražné telefonáty.
  • Ako prebehlo jeho stretnutie s Leonardom DiCapriom, ktorý podporil jeho film.
  • Čo zažil na izolovanom ostrove uprostred Tichého oceánu, kde žije len 28 ľudí.
  • O akom kmeni by raz chcel nakrútiť dokument.  
Dominik Bari
Zdroj: KSK

Kedy a kde vznikol nápad spraviť film o organizovaných gangoch, ktoré sa venujú krádežiam áut? Čo ťa motivovalo preniesť túto tému na plátno?

Keď sa človek pozrie na portfólio mojich minulých projektov, sú to prevažne cestopisné filmy. Dlho som bol hladný po niečom, čo by bolo akčné a v čom by som sa mohol „vyblázniť“. Zároveň som chcel spolu s HBO zaujať mladé publikum, najmä ľudí od 18 do 24 rokov.

Myslím si, že túto cieľovku poznám, lebo len nedávno som do nej tiež patril. Ďalšia vec je, že táto téma má medzinárodný presah. Vie sa s ňou stotožniť hocikto v hocijakej krajine. Myslím si, že aj to bol jeden z hlavných dôvodov, prečo práve spoločnosť ako HBO vstúpila do tohto projektu.

Medzi respondentkami sme mali napríklad matku s hendikepovaným dieťaťom, ktorá mala špeciálne upravené auto na jeho prenos, aby s ním mohla cestovať na rôzne rehabilitácie a tak. V tomto prípade ti krádež auta úplne zmení život.

Mal si aj ty osobne niekedy skúsenosť s podobnými krádežami? Bola to zároveň téma, ktorá sa ťa nejako osobne dotýkala?

Ja osobne som takúto skúsenosť nemal, ale keď som začal sa stretávať s tými ľuďmi, ktorým tie autá ukradli, boli to naozaj ťažké osudy. Medzi respondentkami sme mali napríklad matku s hendikepovaným dieťaťom, ktorá mala špeciálne upravené auto na jeho prenos, aby s ním mohla cestovať na rôzne rehabilitácie a tak. V tomto prípade ti krádež auta úplne zmení život. Aj na základe podobných výpovedí som si uvedomil, že túto tému je spoločensky potrebné prediskutovať.

Máme overené, že zlodeji, ktorí sa dostali do filmu, sú naozaj veľké ryby.

Trailer na film Autičkári vyzerá ako poctivý akčný triler. Do akej miery si využil hrané prvky a do akej dokumentárne? Čo vlastne diváka čaká po príchode do kina?

Film by som určite špecifikoval ako dokument. Je to dokument s hranými scénami. Nepoužil som v nich však dialógy. To bola pre mňa istá hranica. Hrané sekvencie majú slúžiť len na ilustráciu. Vznikli na základe spisov, ku ktorým mám prístup, pretože ma splnomocnili niektorí z poškodených.

Odporúčané
Herečka Leona: Kanye West si v LA vypýtal môj Instagram. Počas večere za mnou poslal bodyguarda (Rozhovor) Herečka Leona: Kanye West si v LA vypýtal môj Instagram. Počas večere za mnou poslal bodyguarda (Rozhovor) 27. septembra 2024 o 9:30

Videl som mnoho vyšetrovacích aj súdnych spisov. Zaznejú aj nejaké odposluchy, ktoré načítali herci. Spolupracovali sme so súkromnými detektívmi, ktorých som najal, aby mi pomáhali s investigatívou a sprostredkovaním kontaktov na rôznych skutočných zlodejov.

Z upútavky vidno, že títo zlodeji boli pred kamerou zamaskovaní. Dostali ste sa k nim práve cez tých detektívov? Boli to už odsúdení zločinci, ktorí si šli odpykať trest alebo si ho už odpykali, či boli normálne na slobode?

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či počas nakrúcania filmu Autičkári zažil na pľaci aj nebezpečné momenty. 
  • Čo mu odpísal manažér Leonarda DiCapria.
  • Koľko ho vyšla expedícia na ostrov Palmerston.
  • Čo bizarné na ostrove jedol.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 168381 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk alebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Späť
Zdieľať
Diskusia