Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júna 2014, 19:04
Čas čítania 0:00
Peter Hlavička

DMX, žijúca legenda rapu z prelomu tisícročí

HUDBA DMX DOG KANYE WEST X
Uložiť Uložené

Patrí medzi najdlhšie pôsobiace mená na scéne, zažil kopu úspechov a ešte viac pádov, no stále ponúka svoj hardcore rap, ktorý definoval jednu éru v rape.

DMX, žijúca legenda rapu z prelomu tisícročí

Na štýl "started from the bottom“, ktorý reprezentuje cestu z okraja spoločnosti na vrchol celebritného rebríčka si síce založilo svoju kariéru už množstvo celebrít, no nemám im to vôbec za zlé. Texty z podobnej vrstvy majú totiž, možno až na pár výnimiek vždy hĺbku a dokazujú to aj najväčšie mená v hip-hope. 90-te roky ako zlaté obdobie rapu tak na podobnom koncepte splodili azda všetky dnešné legendy ako 2 Pac, Notorious B.I.G., Snoop Dogg, Dr. Dre a množstvo ďalších.

Okrem iných sa však určite vybaví každému v tejto skupine aj meno DMX. Ten totiž prerazil rovno na začiatku 90-tych rokov po nie veľmi úspešných začiatkoch s beatboxingom, no vďaka svojej osobnosti sa nezmazateľne zapísal do dejín hudby a neskôr aj do iných odvetví. Ľudia totiž majú vždy radi umelcov, ktorí sa nenarodili so striebornou lyžičkou v ústach a aj napriek tomu sa dokázali presadiť.

DMX, žijúca legenda rapu z prelomu tisícročí

Aj napriek tomu, že začal s hudbou už v roku 1991,na úspech musel čakať takmer 10 rokov. DMX, vlastným menom Earl Simmons, totiž vydal 12. mája 1998 svoj debutový album It's Dark and Hell is Hot, produkovaný Swizz Beatzom. Z albumu sa vďaka vydarenej kombinácii kvalitnej hudby a surových textov, so základom v jeho drsnom detstve a dospievaní v detských domovoch stal masterpiece. DMX tak dokázal vďaka svojmu príbehu takmer z ničoho odštartovať obrovskú kariéru. Hlavný podiel na tom mal určite aj fakt, že sa dokázal behom sekundy zmeniť v textoch z drsného pouličného gangstra na mierumilovnú bytosť, čo určite nebolo na svoju dobu až tak obvyklé.

Po dobermanovi z Long Beach sa tak na scéne zjavil nový pes alebo skôr celá tlupa pod menom Ruff Ryders. DMX-ovu lyrickú obsesiu kynológiou dúfam ani nemusím nikomu pripomínať. X sa totiž mnohokrát počas svojej kariéry vyjadril, že psy a najmä pitbully sú jeho jedinými, ozajstnými  priateľmi. Celá koncepcia jeho hardcore rapu je tak založená na refrénoch pripomínajúcich psie štekanie a samozrejme nesmú chýbať ani svorky psov v klipoch.

DMX, žijúca legenda rapu z prelomu tisícročí

Jeho prvý album vyšiel v roku 1998 a vďaka obrovskému úspechu a tlaku od Def Jamu sa v decembri dostal von rovno aj druhý album Flesh of My Flesh, Blood of My Blood. To, že bol predurčený na úspech už všetci dobre vedeli, a tak sa dostala na cover krvavá DMX-ova fotka, ktorá spôsobila menší škandál. Možno aj vďaka tomu sa dostal DMX opäť na vrchné priečky rebríčkov, no verejnosť sa začala pomaly oboznamovať aj s jeho temnejšou stránkou. Počas turné Hard Knock Life spolu s menami ako Jay Z, Method Man alebo Redman, bol totiž vyšetrovaný ohľadom prípadu dobodania, následne mal na tričku útok na chlapíka, ktorý mal údajne obťažovať jeho ženu a aby toho nebolo málo, počas domovej prehliadky, spojenej so streľbou na jeho manažéra, boli u DMX-a doma nájdené zbrane, drogy a taktiež aj zvieratá v neprimeraných podmienkach.

DMX, žijúca legenda rapu z prelomu tisícročí

Z počiatku sa však ešte jeho problémy so zákonom dali ospravedlniť a X tak vyviazol len s niekoľkými pokutami, podmienkami a verejnoprospešnými prácami. Vykúpením mu tak mal byť album z prelomu tisícročí menom ...And Then There Was X. Táto 5x platinová nahrávka totiž obsahovala bangery ako What's My Name? alebo jednu z najznámejších rapových skladieb všetkých čias Party Up.

Všetko tak naznačovalo tomu, že sa už dal DMX do poriadku a mali by sme sa od neho dočkať už len kvalitnej hudby. Nasledujúci album The Great Depression z roku 2001 síce opäť dosahoval popredné priečky, no oproti predošlým kúskom mu niečo chýbalo. Atmosféra albumu totiž neodrážala jeho doterajší drsný štýl a spomedzi "nudných" skladieb tak vynikla asi iba vec We Right Here.

DMX, žijúca legenda rapu z prelomu tisícročí

Vybrať u interpreta jeden z jeho najlepších albumov býva vzhľadom na množstvo faktorov väčšinou nadľudskou úlohou, no u DMX-a je to jasné. Piata štúdiovka menom Grand Champ ho totiž zapísala do histórie ako jediného umelca, ktorý vydal po sebe 5 albumov a všetky sa dostali na 1. priečku v rebríčku Billboard 200. Grand Champ tak potvrdil návrat do starých koľají s pittbulom na titulke, no ak sa ohliadnem späť na danú dobu, cover tohto albumu je asi posledná vec, ktorá by ma zaujímala. Vnútri totiž čakalo 24 skladieb, ktoré boli vrcholom vtedajšej hudobnej scény a doteraz definujú obdobie okolo roku 2003. Kto by predsa nepoznal pecky ako Where the Hood At, The Rain, A'Yo Kato alebo bonusovku X Gon' Give It to Ya? Zaujímavosťou je taktiež fakt, že sa na albume nachádza aj song Dogs Out, ktorý produkoval samotný Kanye.

DMX, žijúca legenda rapu z prelomu tisícročí

Po hudobnej stránke už mal síce to najlepšie za sebou, no prechod pod Columbia Records mu veľmi nepridal. Album Year of the Dog... Again z roku 2006 totiž prerušil jeho sériu prvých priečok, no chýbalo mu údajne len 100 predaných kusov. Na jeho sláve sa ešte pokúsil čo to zarobiť aj Def Jam a v roku 2008 tak vydal výberovku The Definition of X: The Pick of the Litter.

Rovnako ako väčšina ostatných legiend hip-hopu mal aj DMX okolo roku 2000 obrovský vplyv na módu. Jeho labelovú značku Ruff Ryders nosil svojho času asi každý a zopár posledných kúskov stále nájdeš na niektorých mŕtvych e-shopoch na Slovensku. Ruff Ryders taktiež dokázali spraviť z futbalových, hokejových alebo ostatných športových dresov kus oblečenia, ktorý definoval svoju éru.

DMX, žijúca legenda rapu z prelomu tisícročí

DMX, žijúca legenda rapu z prelomu tisícročí

V nasledujúcich rokoch to vyzeralo, že sa už k hudbe ani nikdy nevráti, keďže súdnych sporov len pribúdalo a DMX bol častejšie v base alebo na liečení ako v štúdiu. Začiatkom roku 2009 tak pobudol vo väzení 90 dní a následne dostal  6 mesiacov za drogy. Po jeho prepustení sa mal dostať do televízie seriál dokumentujúci jeho liečenie, no keďže vydržal čistý len 3 týždne, nestihol sa odvysielať ani prvý diel. Počas doterajšej kariéry tak stihol nazbierať toľko priestupkov, že by sa o nich dalo napísať aj niekoľko kníh, no tento fakt si uvedomoval aj sám, a tak sa v roku 2009 chystal na veľkú zmenu. Začal študovať bibliu a plánoval posielať svoje životné múdrosti medzi ľudí aj inak ako hudbou. Jeho kazateľské nadšenie ho však opäť opustilo po pár týždňoch až v base.

DMX, žijúca legenda rapu z prelomu tisícročí

Okrem hudby je však DMX celkom známy aj ako herec, keďže účinkoval v množstve filmov. Prvým bola snímka Belly z roku 1998, v ktorej mu po boku stál aj Nas a Method Man a ďalej stoja určite za zmienku aj filmy ako Never Die Alone, Last Hour alebo Cradle 2 the Grave, v ktorých mal taktiež hlavnú úlohu. Medzi ostatnými však určite vyniká Segalovka Exit Wounds, v ktorej si X zahral a dokonca pre ňu zložil aj titulnú pieseň, No Sunshine.

Popri celkom vyťaženom živote stihol splodiť X 12 detí s rôznymi ženami, ktoré mu však pomohli dostať sa na mizinu. Popri pravidelnom platení kaucií totiž musel platiť aj obrovské výživné, čo viedlo k tomu, že bol v roku 2013 nútený vyhlásiť bankrot. Počas života si síce prešiel cez množstvo úspechov a pádov, no stále koncertuje a ak si to ešte nevedel, už 28. júna ho môžeš vidieť v rámci festivalu Hip Hop Žije na Zlatých Pieskoch.

DMX, žijúca legenda rapu z prelomu tisícročí
Domov
Zdieľať
Diskusia