Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Martinus.
13. septembra 2024 o 13:00
Čas čítania 2:59
Sponzorovaný obsah

Romantický príbeh pre milovníkov Gilmoriek či strhujúci triler o vražde v spánku. Toto sú knižné novinky, o ktorých musíš vedieť

KULTÚRA KNIHY
Uložiť Uložené

Uvar si teplý čaj, zabaľ sa do deky a začítaj sa do voňavej knihy.

S príchodom jesenného počasia sa na pultoch kníhkupectiev už tradične objavilo mnoho knižných noviniek. My sme z nich vybrali niekoľko takých, ktoré ťa okamžite pohltia a ty ich nebudeš vedieť pustiť z rúk. Či už si fanúšikom romantických príbehov, alebo ťa skôr láka krimi, v našom výbere iste nájdeš knihu podľa svojho gusta.

1. Kaviareň Pumpkin Spice (Laurie Gilmore)

Prvý diel knižnej série Prístav snov z pera Laurie Gilmore je ako stvorený pre milovníčky a milovníkov ikonického seriálu Gilmore Girls. Na takmer tristo stranách si v maličkej útulnej kaviarni vychutnáš voňavú kávu, hrejivú atmosféru aj poriadnu dávku korenistej romantiky.

Celý príbeh sa začína v momente, keď Jeanie Ellisová dostane od svojej tety maličkú kaviareň v meste Dream Harbor. Hoci mladá žena netuší nič o vedení vlastnej kaviarne, chopí sa šance splniť si svoj sen.

To však ešte netuší, že predstavu o pokojnom živote ako vystrihnutom z jej obľúbených romantických románov jej naruší Logan Anders, miestny farmár a pravidelný návštevník kaviarne. Ten sa nedokáže zmieriť s tým, že starú majiteľku nahradila jej bláznivá neter Jeanie.

Avšak ako to už v romantických príbehoch býva, protiklady sa priťahujú. Medzi pragmatickým Loganom a veselou Jeanie tak začne vznikať puto, ktoré im postupne prerastie cez hlavu...

Kaviareň Pumpkin Spice
Zdroj: Martinus / Kaviareň Pumpkin Spice
Kaviareň Pumpkin Spice

2. Vinice vo Francúzsku (Julie Caplin)

Pri romantických príbehoch ešte chvíľu zostaneme. Novinka obľúbenej Julie Caplin iste poteší nejedno po láske túžiace srdiečko. Tentoraz čitateľov zavedie do francúzskych viníc v oblasti Champagne, ktoré sú ako stvorené pre romantický príbeh.

O ich magických účinkoch sa presvedčí aj svadobná koordinátorka Hattie, ktorá (ako to už v sérii Romantické úteky býva) práve unikla z chladného, prázdneho a nezáživného vzťahu. V château Saint Martin ju čaká príprava svadby sesternice, počas ktorej chce zabudnúť na všetky problémy.

Jej pokojné dni však naruší stretnutie s príťažlivým a sebavedomým vinárom menom Luc. Podnikajú spolu výlety do okolia a vychutnávajú si miestne kulinárske delikatesy. Hattie si zrazu uvedomí, že podmanivý pohľad Luca je ešte nebezpečnejší než bublinky šampanského.

vinice vo francúzsku
Zdroj: Martinus / Vinice vo Francúzsku
Vinice vo Francúzsku

3. Anna O (Matthew Blake)

„Neuveriteľná hra autora s čitateľom, ktorý sa od knihy nebude vedieť odtrhnúť do poslednej strany,“ zaznelo v jednej z mnohých pochvalných recenzií nadšených čitateľov. Po veľkom zahraničnom úspechu sa kniha Matthewa Blakea konečne dočkala slovenského prekladu a ty si tak môžeš vychutnať strhujúci príbeh s kriminálnou zápletkou.

Hlavnou hrdinkou príbehu je 25-ročná spisovateľka Anna Ogilvy so skvelými vyhliadkami. Tie sa však skončia v okamihu, ako sa v Anninej blízkosti objavia dve mŕtve telá. Anna spí a nič nevníma. Od toho momentu sa mladá autorka neprebudí. Anna, ktorú noviny nazvali ‚spiacou krásavicou‘, trpí zriedkavou psychosomatickou poruchou, známou ako syndróm rezignácie.

Jej prípadu sa ujme doktor Benedict Prince, forenzný psychológ a expert v oblasti vrážd spojených so spánkom. Jeho metódy sú poslednou nádejou na vyriešenie prípadu Anny O. Iba Anna pozná pravdu o osudnej noci, ale iba Benedict vie, ako ju odhaliť. Po odhalení pravdy im však obom začne hroziť nebezpečenstvo. 

Anna O
Zdroj: Martinus / Anna O
Anna O

4. Spúšť – Príbehy o láske a nenávisti (Marek Hudec)

Od tragickej udalosti, ktorá sa odohrala pred bratislavskou Teplárňou, ubehli už takmer dva roky. Marek Hudec sa k osudným udalostiam rozhodol vrátiť v reportážnej knihe Spúšť. V nej detailne a z rôznych uhlov zaoberá tragickými udalosťami z 12. októbra 2022.

Marek Hudec v knihe rekonštruuje udalosti z osudného večera, skúma pohnútky vraha, no obzerá sa aj späť za zmarenými mladými životmi Juraja a Matúša a príbehom zranenej Radky. Kladie si otázky, prečo sa niektorí a niektoré z nás stále musia cítiť ako terče, hoci žijeme na jednej planéte a míňame sa na tých istých uliciach.

Kniha Spúšť, ktorá vznikla na základe rozhovorov s viac než 50 ľuďmi, ukazuje, aké ťažké je niekedy v nenávistnej atmosfére bojovať o právo milovať, a aké krásne môže byť, keď láska napokon zvíťazí.

Spúšť
Zdroj: Martinus / Spúšť
spúšť

5. Nikdy sa nezastavím (David Goggins)

„Zdvihnite zadky! Je načase ísť do boja so sebou samým,“ hlása najnovšia kniha Davida Gogginsa. Bývalý príslušník ozbrojených síl Spojených štátov amerických, ultramaratónsky bežec a cyklista sa v knihe Nikdy sa nezastavím venuje sile mysle, ktorá mu pomohla prekonať nielen mnohé vonkajšie, ale aj vnútorné prekážky. 

Športovec čitateľom otvára dvere do svojho duševného „laboratória“, v ktorom vyvinul stratégie, ako sa stať tou najlepšou verziou seba samého a byť úspešný. Vďaka nim si uvedomil, že tam, kde videl koniec, je v skutočnosti začiatok.

S nefalšovanou úprimnosťou, ktorá občas tne do živého, opisuje tie najväčšie problémy, ktorým v živote musel čeliť. Prostredníctvom pútavých opisov a hlbokých myšlienok ti ukáže, ako sa po každej facke vzchopiť a dokráčať až do vytúženého cieľa. 

Nikdy sa nezastavím
Zdroj: Martinus / Nikdy sa nezastavím
nikdy sa nezastavím
Domov
Zdieľať
Diskusia