Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
2. júla 2024 o 15:49
Čas čítania 1:18
Karolína Uličná

Turisti vybrali, ktoré raňajky sú najlepšie. V známom rebríčku sa umiestnila aj česko-slovenská pochúťka

GASTRO GASTROPRIEMYSEL GASTROTESTY SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

V rebríčku všetkých prevalcovalo Turecko, ktoré nielenže obsadilo prvú priečku, ale v TOP 10 sa ako jediná krajina umiestnilo až dvakrát.

Populárny internetový gastronomický portál Taste Atlas zostavil rebríček tých najlepšie hodnotených raňajok na celom svete. Portál zbieral hodnotenia a názory používateľov a zostavil zoznam takmer 500 najobľúbenejších jedál na raňajky.

Odporúčané
Taste Atlas zverejnil rebríček tých najlepších koláčikov na svete. V prvej polovici sa umiestnila aj slovenská legenda Taste Atlas zverejnil rebríček tých najlepších koláčikov na svete. V prvej polovici sa umiestnila aj slovenská legenda 20. júna 2024 o 20:47

Portál neprináša len umiestnenie jedál, ale dané jedlo sa snaží viac priblížiť a opísať. V tomto rebríčku však Slovensko budeš hľadať márne. Neumiestnilo sa totižto ani na jednej priečke. Česko získalo až 215. priečku s krupicovou kašou, ktorá je však špecifická aj pre slovenskú kuchyňu.

Taste Atlas raňajky
Zdroj: Taste Atlas

Sleduj rebríček TOP 10 obľúbených jedál na raňajky: 

1. Kahvalti, Turecko – turecký stôl, na ktorom sa podávajú sladké aj slané jedlá, ako napríklad syry, olivy, zelenina, miestny chlieb, vajcia, börek, baklava alebo iné sladké pečivo doplnené horúcimi nápojmi, ako je turecký čaj.

2. Pão de queijo, Brazília – syrový chlieb v tvare guličky. Je to obľúbená brazílska desiata alebo jedlo na raňajky.

3. Roti canai, Malajzia – tradičný plochý chlieb z múky, vody, vajec a tuku indického pôvodu. Podáva sa ako hlavné jedlo, doplnené rôznymi slanými a sladkými náplňami.

4. Banitsa, Macedónsko – „Zelnik“ je tradičný severomacedónsky koláč, ktorý sa môže plniť rôznymi ingredienciami, ako je syr, špenát, vajcia, mäso, pór alebo kapusta.

5. Komplet lepinja, Srbsko – pozostáva z tradičného plochého chleba, ktorý sa rozkrojí na polovicu, natrie smotanou a poleje vajíčkom. Neskôr sa dá nakrátko zapiecť.

6. Beyran çorbası, Turecko – tradičná turecká polievka, ktorá sa podáva na raňajky. Pozostáva z vyškvareného jahňacieho tuku, ktorý je doplnený ryžou a jahňacím mäsom. Táto kombinácia sa potom varí s pridaním cesnaku, paprikovej pasty a jahňacieho vývaru.

7. Croissant, Francúzsko – ikonické maslové chrumkavé pečivo, ktoré poznajú azda všade.

8. Jianbing, Čína – tenké a slané raňajky podobné palacinkám, ktoré sa pripravujú rozotrením cesta na horúcej liatinovej doske s drevenou lopatkou.

9. Burek, Bosna a Hercegovina – skladá sa z viacerých vrstiev cesta plnených rôznymi slanými náplňami a pečie sa zrolovaný do tvaru slimáka.

10. Bougatsa, Grécko – posledná 10. priečka patrí tradičnému koláču, ktorý pozostáva z cesta s náplňou z krupicového krému, hoci existujú aj varianty s mletým mäsom alebo so syrom. 

1. priečka patrí tomuto tureckému raňajkovému stolu – Kahvaltı.Na 2. priečke sa umiestnil brazilský guličkový chlieb Pão de queijo.Na treťom mieste skončil tradičný plochý chlieb Roti canai z Malajzie.
Zobraziť galériu
(3)
Domov
Zdieľať
Diskusia