V rebríčku všetkých prevalcovalo Turecko, ktoré nielenže obsadilo prvú priečku, ale v TOP 10 sa ako jediná krajina umiestnilo až dvakrát.
Populárny internetový gastronomický portál Taste Atlas zostavil rebríček tých najlepšie hodnotených raňajok na celom svete. Portál zbieral hodnotenia a názory používateľov a zostavil zoznam takmer 500 najobľúbenejších jedál na raňajky.
Portál neprináša len umiestnenie jedál, ale dané jedlo sa snaží viac priblížiť a opísať. V tomto rebríčku však Slovensko budeš hľadať márne. Neumiestnilo sa totižto ani na jednej priečke. Česko získalo až 215. priečku s krupicovou kašou, ktorá je však špecifická aj pre slovenskú kuchyňu.
Sleduj rebríček TOP 10 obľúbených jedál na raňajky:
1. Kahvalti, Turecko – turecký stôl, na ktorom sa podávajú sladké aj slané jedlá, ako napríklad syry, olivy, zelenina, miestny chlieb, vajcia, börek, baklava alebo iné sladké pečivo doplnené horúcimi nápojmi, ako je turecký čaj.
2. Pão de queijo, Brazília – syrový chlieb v tvare guličky. Je to obľúbená brazílska desiata alebo jedlo na raňajky.
3. Roti canai, Malajzia – tradičný plochý chlieb z múky, vody, vajec a tuku indického pôvodu. Podáva sa ako hlavné jedlo, doplnené rôznymi slanými a sladkými náplňami.
4. Banitsa, Macedónsko – „Zelnik“ je tradičný severomacedónsky koláč, ktorý sa môže plniť rôznymi ingredienciami, ako je syr, špenát, vajcia, mäso, pór alebo kapusta.
5. Komplet lepinja, Srbsko – pozostáva z tradičného plochého chleba, ktorý sa rozkrojí na polovicu, natrie smotanou a poleje vajíčkom. Neskôr sa dá nakrátko zapiecť.
6. Beyran çorbası, Turecko – tradičná turecká polievka, ktorá sa podáva na raňajky. Pozostáva z vyškvareného jahňacieho tuku, ktorý je doplnený ryžou a jahňacím mäsom. Táto kombinácia sa potom varí s pridaním cesnaku, paprikovej pasty a jahňacieho vývaru.
7. Croissant, Francúzsko – ikonické maslové chrumkavé pečivo, ktoré poznajú azda všade.
8. Jianbing, Čína – tenké a slané raňajky podobné palacinkám, ktoré sa pripravujú rozotrením cesta na horúcej liatinovej doske s drevenou lopatkou.
9. Burek, Bosna a Hercegovina – skladá sa z viacerých vrstiev cesta plnených rôznymi slanými náplňami a pečie sa zrolovaný do tvaru slimáka.
10. Bougatsa, Grécko – posledná 10. priečka patrí tradičnému koláču, ktorý pozostáva z cesta s náplňou z krupicového krému, hoci existujú aj varianty s mletým mäsom alebo so syrom.