Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
20. júna 2024 o 20:47
Čas čítania 1:16
Karolína Uličná

Taste Atlas zverejnil rebríček tých najlepších koláčikov na svete. V prvej polovici sa umiestnila aj slovenská legenda

GASTRO GASTROPRIEMYSEL GASTROTESTY SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Prinášame ti rebríček top 10 najlepších koláčikov na svete.

Server Taste Atlas si pripravil ďalší gastrorebríček. Tentoraz zverejnil výber sto najlepších koláčikov na svete. V prvej päťdesiatke sa umiestnilo dokonca aj Slovensko, a to konkrétne na 43. priečke s laskonkou. Obľúbený dezert od našich starých mám je tvorený z kokosového základu s orechovou plnkou.

laskonka
Zdroj: lenkafortelna (pixabay.com)

Do prvej top 10 sa umiestnili: 

  1. Petticoat Tails – tieto sladké maslové sušienky zo Škótska získali prvenstvo. Platí pri nich, že v jednoduchosti je krása.
  2. Makroud el louse – sú alžírske sušienky bez múky pozostávajúce z mandlí, vajec, cukru a arómy pomarančovej kvetovej vody. Tieto sušienky sa upečú do zhnednutia a zvyčajne sa posypú práškovým cukrom. Odporúča sa podávať ich so šálkou čaju alebo kávy.
  3. Alfajores – argentínske alfajores sú sušienky pozostávajúce z dvoch okrúhlych, drobivých, sladkých sušienok so salkom alebo s džemom.
  4. Stroopwafel – lahodné holandské sušienky pozostávajú z veľmi tenkej vrstvy sirupu, cukru, masla a škorice, ktorá je vložená medzi dve tenké oblátky. 
  5. Melomakarona – typická grécka vianočná pochúťka pozostáva z lahodných krupicových sušienok tradične ochutených medom, pomarančovou kôrou, škoricou, olivovým olejom a niekedy aj koňakom.
  6. Marranitos – tradičná mexická pochúťka pripomínajúca sušienky je vytvarovaná do prasiatka a ochutená zázvorom. Vyrábajú sa z múky, zo škorice, zázvoru, z čierneho korenia, prášku do pečiva, zo sódy bikarbóny, z masla, zo soli, z cukru, melasy, cmaru a vajec.
  7. Chocolate chip cookie  klasické americké čokoládové sušienky, zvyčajne podávané k poháru mlieka alebo šálke horúceho čaju či kávy. Sú dobre vyvážené medzi slanou a sladkou chuťou.
  8. Speculaas – korenené sušienky vyrábané hlavne v Belgicku a Holandsku. S intenzívnou vôňou škorice, klinčekov, muškátového orieška a zázvoru sa koláčiky tradične pečú v predvečer svätého Mikuláša.
  9. Vanillekipferl – vyskytujú sa v Rakúsku, Maďarsku a Nemecku. Tradičné sladké sušienky v tvare polmesiaca pozostávajúce z múky, cukru, masla a vanilky. Sušienky často obsahujú mleté ​​orechy, ako sú lieskové orechy, mandle alebo vlašské orechy.
  10. Baci di dama – desiatu priečku obsadili tradičné talianske orieškovo-maslové sušienky s vrstvou čokoládovo-orieškovej nátierky.
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

Domov
Zdieľať
Diskusia