Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2024, 11:27
Čas čítania 0:50
Karolína Uličná

Starý československý dizajn si zamilovali vo Švédsku. Kreslá z bývalej budovy veľvyslanectva v Štokholme sa dražia za tisícky eur

ZAUJÍMAVOSTI ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY INTERIÉROVÝ DIZAJN
Uložiť Uložené

Na bývalej československej ambasáde teraz sídli módna firma Acne Studio. Tá si ponechala rôzne prvky z interiéru od českých architektov.

Na bývalom československom veľvyslanectve vo Švédsku sídli aktuálne módna firma Acne Studios. Nadčasový československý dizajn vrátane doplnkov v interiéri kupujú švédski zberatelia za desaťtisíce eur. 

Koncom 90. rokov, keď sa budova veľvyslanectva v Štokholme predávala, štát sa zbavil aj autorského interiéru, rovnako ako aj na mieru vyrobených stoličiek, kresiel a stolíkov. Dnes práve takýto interiérový štýl ide do popredia a veci, o ktoré na začiatku nového storočia nebol záujem, sa dražia za tisícky eur.

Napríklad pôvodné kreslo od architekta Jana Bočana bolo tridsať rokov uskladnené na farme. Koncom minulého roka sa však vydražilo za takmer 2 000 eur. Svojich zberateľov si našli aj mnohé iné kusy nábytku, informuje Earch. Veľkorozmerný obraz Záhrada od Albína Brunovského sa vydražil za viac ako 270-tisíc eur.

Na pôvodnej verzii veľvyslanectva, ktorú stavali tri roky, sa podieľali mená ako Jan Bočan, Jan Šrámek či Zdeněk Rothbauer. Budova, v ktorej momentálne sídli spomínaná módna značka, prešla značnými dobovými úpravami. Priestory sa snažili viac minimalizovať. 

Odporúčané
Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry 26. apríla 2024, 13:30

„Suterény budovy sú venované technickému vybaveniu, garážam a kinu. Spodné prízemie je priestorom pre konzulárnu časť, vstupom do obytnej časti a súčasne klubom pre zamestnancov. Na zvýšenom prízemí a prvom poschodí je recepcia, ďalšie dve poschodia slúžia ako kancelárske priestory. Ďalšie dve sú obytné a na najvyššom poschodí je rezidencia veľvyslanca,“ opisuje Bočan. 

Archiv Daniely Bočanovej.Archiv Daniely Bočanovej.Archiv Daniely Bočanovej.Archiv Daniely Bočanovej.
Zobraziť galériu
(4)
Domov
Zdieľať
Diskusia