Čo chutí neeurópskym turistom na našom kontinente najviac? Portál Taste Atlas zostavil rebríček najobľúbenejších nealkoholických nápojov.
Pre turistov z Ázie, Afriky a, samozrejme, Ameriky nie je Európa známa iba pivom. Vrchol rebríčka nealkoholických nápojov v rámci starého kontinentu jednoznačne ovládli kávy.
10. Espresso
Kto by nepoznal taliansku klasiku – jednoduchý shot espressa. Vzniklo v Turíne v roku 1884 a je základom všetkých ďalších variácií, ako je napríklad americano alebo ristretto.
9. Café bombón
Táto verzia kávy pochádza zo španielskej Valencie. Káva sa mieša s kondenzovaným mliekom v pomere jedna k jednej, mlieko však niekedy môže nahradiť likér Baileys.
8. Eiskaffee
Nemecký názov ti môže pripomínať variant ikonického kávového osvieženia z kartónových škatúľ z chladničiek supermarketov či benzínok. Ten má však ďaleko od originálu, ktorý sa podáva s vanilkovou zmrzlinou a so šľahačkou.
7. Turecká (grécka) káva
Nezamieňaj si tradičnú tureckú kávu so slovenským turkom. Tento spôsob, niekedy označovaný aj ako grécky, sa pripravuje v špeciálnej nádobe nazývanej džezva, v ktorej sa mletá káva zaleje vodou, prevarí sa a následne naleje z kanvičky do šálky.
6. Čokoláda caliente
Hoci sa horúca čokoláda pije na celom svete, tá španielska s názvom chocolate caliente je unikát. Známa je predovšetkým svojou krémovou konzistenciou a hustotou. Často sa podáva s tradičnými churros.
5. Frappé
Letná klasika. Frappé je grécka verzia instantnej kávy vyšejkovanej s vodou a ľadom, podávaná vo vysokom priehľadnom pohári s penou navrchu.
4. Ristretto
Menšia verzia espressa, ktorá vznikla na talianskej Sicílii. Miestni obyvatelia potrebovali menšie množstvo kávy, aby sa im v horúčavách zbytočne nezvyšovala telesná teplota.
3. Cappuccino
Na treťom mieste je ďalší taliansky objav, celosvetovo obľúbené cappuccino. Pripravuje sa z dávky (niekedy dvojitého) espressa, na ktoré sa naleje mlieko a mliečna pena v pomere 1 : 1 : 1. Pozor, urobiť reprezentatívne cappuccino môže byť poriadna veda!
2. Freddo cappuccino
Gréci zobrali cappuccino, zmiešali ho s ľadom, precedili a naliali späť na ľad. Zvyčajne je to aj dosť sladké.
1. Espresso freddo
Víťazom rebríčka je grécke ľadové espresso. Obsahuje dve zložky – espresso a ľad. Výsledná zmes sa podáva s ľadom a osladená.