Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
15. februára 2024, 13:06
Čas čítania 1:17
Anna-Marie Hanzlíková

Rebríček najlepších nealkoholických nápojov v Európe ovládli kávy. Pozri si, ktoré milujú cudzinci

Rebríček najlepších nealkoholických nápojov v Európe ovládli kávy. Pozri si, ktoré milujú cudzinci
Zdroj: Maria L, Unsplash
GASTRO GASTROPRIEMYSEL KÁVA SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Čo chutí neeurópskym turistom na našom kontinente najviac? Portál Taste Atlas zostavil rebríček najobľúbenejších nealkoholických nápojov.

Pre turistov z Ázie, Afriky a, samozrejme, Ameriky nie je Európa známa iba pivom. Vrchol rebríčka nealkoholických nápojov v rámci starého kontinentu jednoznačne ovládli kávy.

10. Espresso

Kto by nepoznal taliansku klasiku – jednoduchý shot espressa. Vzniklo v Turíne v roku 1884 a je základom všetkých ďalších variácií, ako je napríklad americano alebo ristretto.

9. Café bombón

Táto verzia kávy pochádza zo španielskej Valencie. Káva sa mieša s kondenzovaným mliekom v pomere jedna k jednej, mlieko však niekedy môže nahradiť likér Baileys.

8. Eiskaffee

Nemecký názov ti môže pripomínať variant ikonického kávového osvieženia z kartónových škatúľ z chladničiek supermarketov či benzínok. Ten má však ďaleko od originálu, ktorý sa podáva s vanilkovou zmrzlinou a so šľahačkou.

7. Turecká (grécka) káva

Nezamieňaj si tradičnú tureckú kávu so slovenským turkom. Tento spôsob, niekedy označovaný aj ako grécky, sa pripravuje v špeciálnej nádobe nazývanej džezva, v ktorej sa mletá káva zaleje vodou, prevarí sa a následne naleje z kanvičky do šálky.

6. Čokoláda caliente

Hoci sa horúca čokoláda pije na celom svete, tá španielska s názvom chocolate caliente je unikát. Známa je predovšetkým svojou krémovou konzistenciou a hustotou. Často sa podáva s tradičnými churros.

5. Frappé

Letná klasika. Frappé je grécka verzia instantnej kávy vyšejkovanej s vodou a ľadom, podávaná vo vysokom priehľadnom pohári s penou navrchu.

4. Ristretto

Menšia verzia espressa, ktorá vznikla na talianskej Sicílii. Miestni obyvatelia potrebovali menšie množstvo kávy, aby sa im v horúčavách zbytočne nezvyšovala telesná teplota.

3. Cappuccino

Na treťom mieste je ďalší taliansky objav, celosvetovo obľúbené cappuccino. Pripravuje sa z dávky (niekedy dvojitého) espressa, na ktoré sa naleje mlieko a mliečna pena v pomere 1 : 1 : 1. Pozor, urobiť reprezentatívne cappuccino môže byť poriadna veda!

2. Freddo cappuccino

Gréci zobrali cappuccino, zmiešali ho s ľadom, precedili a naliali späť na ľad. Zvyčajne je to aj dosť sladké.

1. Espresso freddo

Víťazom rebríčka je grécke ľadové espresso. Obsahuje dve zložky – espresso a ľad. Výsledná zmes sa podáva s ľadom a osladená.

kapučíno, capuccino, káva, latte art
Zdroj: Maria L, Unsplash
Domov
Zdieľať
Diskusia