Medzi top liehoviny sa dostala aj tradičná spišská borovička. Rebríčku však nekompromisne kraľuje whisky.
Populárny gastroportál Taste Atlas zostavil rebríček najobľúbenejších európskych liehovín. Hneď tri prvé miesta obsadili škótske whisky. Medzi top alkoholy sa však dostala aj tradičná slovenská spišská borovička.
Na prvé miesto rebríčka ľudia dostali škótsku whisky z ostrova Islay, za ňou sa umiestnila whisky z okolia rieky Spey v oblasti Moray v severovýchodnom Škótsku a tiež whisky z oblasti Highland.
Do najpopulárnejšej desiatky sa dostali srbské ovocné destiláty Viljamovka a Dunjevača, francúzske hroznové brandy Armagnac, grécka Tsikoudia, karibský Rhum Agricole, slivovica z Chorvátska a ďalšia škótska whisky – Campbeltown.
Populárna spišská borovička
Ľudia v rebríčku ocenili aj populárnu srbskú rakiju, maďarskú pálinku či poľskú vodku Żubrówka. Na 54. miesto sa dostala spišská borovička. Slovenský destilát s príchuťou borievky Taste Atlas odporúča piť vychladený alebo zmiešaný s tonikom.
„Vyrába sa z borievkových a obilných destilátov a čistenej pramenitej vody z tatranských veľhôr,“ približuje portál tradičnú receptúru z východného Slovenska. Na 58. priečke sa zas umiestnili susední Česi aj so svojím „Tuzemákom“.
Portál Taste Atlas zostavil rebríček podľa hodnotení 2 345 ľudí. Jeho cieľom je propagovať gastronómiu, vzbudzovať hrdosť domácich aj zvedavosť turistov.