Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. januára 2014, 20:40
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Nominácia hokejistov na ZOH očami redakcie #1

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Hokejový ošiaľ v podobe zimných olympijských hier sa nezadržateľne blíži. V prvom dieli sme si pre vás pripravili malú analýzu obrancov, ktorí dostali dôveru a budú reprezentovať Slovensko.

Zimné olympijské hry sa nezadržateľne blížia. Športové šialenstvo vypukne už 7. februára v ruskom meste Soči, ale to snáď už všetci viete. Pravdepodobne najviac sledovaným športom bude hokej, keďže kvôli ZOH bude prerušená aj najprestížnejšia hokejová liga sveta - NHL, a tak budeme môcť vidieť v reprezentačných dresoch tie najväčšie hviezdy každej krajiny.

Inak tomu nebude ani v slovenských dresoch. Nominácia nášho trénera Vladimíra Vůjtka je už zopár týždňov známa a vyvolala množstvo diskusií, dokonca aj v politike. To, či boli niektoré nepochopené kroky pána trénera správne budeme hodnotiť až po olympiáde, keďže nám už párkrát dokázal, že naozaj vie, čo robí a trénersky post mu právom patrí. Teraz sa však poďme spoločne pozrieť na jednotlivých nominovaných. Postupne si prejdeme všetkých hráčov, ktorí na ZOH pocestujú. Do prvého dielu som si pre vás pripravil menšiu analýzu obrancov.

Zdeno Chára

Nominácia hokejistov na ZOH očami redakcie #1

Kapitán Bostonu Bruins bude mať možnosť využiť svoje vodcovské schopnosti a  rovnakej funkcie sa zhostí aj v reprezentačnom drese. Zdeno si tradične drží stabilnú formu bez výpadkov a zranení. Pravidelne trávi na ľade najviac času a je jedným z najužitočnejších obrancov NHL. Môžeme teda očakávať, že využije svoje skúsenosti a podrží mužstvo v kľúčových momentoch. Big Z si ale bude musieť dávať pozor na vypínania vylúčenia. Momentálne mu patrí druhá priečka v počte trestných minút spomedzi všetkých hráčov NHL. 

Andrej Sekera

Nominácia hokejistov na ZOH očami redakcie #1

Na začiatku sezóny bol síce nevýrazným hráčom, no s blížiacimi sa olympijskými hrami jeho forma stále narastá. Dôkazom je aj bilancia z posledných troch zápasov – 1 gól, 5 asistencií a 8 plusových bodov. Niet divu, že bol vyhlásený za obrancu týždňa v NHL. V klube Caroliny Hurricanes je momentálne najvyťaženejším obrancom a pravidelne nastupuje v prvej formácii. Osobne ho vidím ako kandidáta na MVP našej reprezentácie.

Andrej Meszároš

Nominácia hokejistov na ZOH očami redakcie #1

Podobne ako Sekera, zažil ťažký štart sezóny a na pár týždňov bol kvôli slabým výkonom vyradený zo zostavy. Začiatkom decembra si opäť obliekol dres Philadelphie Flyers. Dá sa povedať, že keď sa darí Andrejovi, darí sa celému tímu. Aj keď sa už Meszároš vyhrabal z najhoršieho, nabrať formu v tíme, ktorý nedokáže dlhšiu dobu vyhrať zápas, je naozaj problém. Tréner Vůjtek však určite využije jeho kompaktnosť, keďže je to hráč, ktorý okrem zodpovednej hry v obrane dokáže aj podporiť útok a efektívne zakončiť.

 

Ľubomír Višňovský

Nominácia hokejistov na ZOH očami redakcie #1

Višňa to má spomedzi  všetkých obrancov pravdepodobne najťažšie. V tejto sezóne odohral len 8 zápasov, potom utrpel ťažký otras mozgu, čo ho vyradilo z hry na 3 mesiace. S jeho nástupom v slovenskom drese sa stále spája mnoho otázok. Najdôležitejšou ale je, či mu vedenie New York Islanders dovolí reprezentovať. Všetko zatiaľ nasvedčuje tomu, že Višňovský je po zdravotnej stránke v poriadku a vydrží aj záťaž zápasov NHL. Včera v noci nastúpil po dlhej dobe a hneď bol jedným z najviac nasadzovaných hráčov Islanders. V tomto momente je ale ťažké povedať, či bude pre tím prínosom, keďže jediné, čím momentálne disponuje, sú skúsenosti.

Martin Marinčin

Nominácia hokejistov na ZOH očami redakcie #1

Len 21-ročný mladík, ktorý očaril svojimi výkonmi v zámorskej AHL, bol jedným z najväčších prekvapení nominácie. Dokonca si už zahral aj v najvyššej súťaži, kde síce dostáva dostatok priestoru, no presadiť sa nedokáže. Pôsobí v tíme Edmonton Oilers, ktorý sa topí na dne tabuľky a prehráva jeden zápas za druhým, teda o forme sa hovoriť nedá. Je tu ale viditeľná snaha pána trénera postupne omladzovať reprezentáciu. Do kádra začlenil aj pár menej skúsených hráčov, v ktorých vidí budúcnosť slovenského hokeja a nám nezostáva nič iné, len veriť jeho inštinktom.  

Ivan Baranka

Nominácia hokejistov na ZOH očami redakcie #1

Nominácia Ivana Baranku bola pre mňa osobne prekvapením, pretože Ivan sa zatiaľ v reprezentačnom drese neukázal v dobrom svetle ani raz. Je pravdou, že v KHL je momentálne najlepším slovenským obrancom, čo sa týka kanadského bodovania. Predpokladám, že to bol hlavný dôvod, prečo dostal bek Avandgardu Omsk pozvánku do Soči. Dúfajme, že Baranka potvrdí formu z KHL a zažiari. 

Milan Jurčina

Nominácia hokejistov na ZOH očami redakcie #1

Kvôli zraneniam sa olympiády nebudú môcť zúčastniť obrancovia pôvodnej nominácie Dominik Graňák a Michal Sersen. Celkom som sa potešil, keď som videl na poste náhradníka práve Jurčinove meno. Je to typ obrancu, ktorý sa veľmi ťažko hľadá. Má množstvo skúseností z NHL a aj keď sa jeho tímu vo fínskej lige nedarí, do reprezentácie by zapadnúť mohol. Vďaka svojej váhe by sa mal Jurčina zhostiť všetkej „špinavej práce“ a vyrobiť tak priestor pre ofenzívu. Najväčším deficitom tohto obrovského obrancu bude pravdepodobne rýchlosť.

 

René Vydarený

Nominácia hokejistov na ZOH očami redakcie #1

Druhým náhradníkom a zároveň posledným obrancom na súpiske je bek českého Mountfieldu HK. Doposiaľ sa mu v reprezentačnom drese veľmi nedarilo, preto by som si na jeho mieste vedel predstaviť aj iné mená, no skúsenosti aj forma hrajú v jeho prospech. Myslím, že v jeho prípade platí, že môže len príjemne prekvapiť.

Na záver by som chcel pripomenúť, že okrem faktov sa v článku objavili aj moje osobné subjektívne postoje, s ktorými sa možno niektorí nebudú stotožňovať. Ak máš nejaké výhrady alebo námietky, pokojne sa vyjadri v komentároch.

Domov
Zdieľať
Diskusia