Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti ECCO.
25. septembra 2023, 10:00
Čas čítania 3:20
Sponzorovaný obsah

Nakupuj oblečenie s rozumom: Tu je 5 vecí, do ktorých sa oplatí investovať, a 5, na ktoré nemíňaj zbytočne veľa peňazí

Nakupuj oblečenie s rozumom: Tu je 5 vecí, do ktorých sa oplatí investovať, a 5, na ktoré nemíňaj zbytočne veľa peňazí
Zdroj: Pexels/ Lucas Hoang
MÓDA ECCO EKOLÓGIA MÓDA UDRŽATEĽNOSŤ
Uložiť Uložené

Na niektoré veci sa ti naozaj neoplatí „bezhlavo“ míňať. A naopak, investuj do oblečenia, ktoré ti ešte dlho poslúži.

Oblečenie kúpené za tri eurá sa rozpadáva po jednom opraní? Ak chceš mať v šatníku veci, ktoré ti vydržia naozaj dlho a môžeš ich kombinovať do stoviek skvelých fitov, čítaj ďalej. Predstavíme ti 5 vecí, ktoré sa výborne hodia do tvojho kapsulového šatníka alebo ti pomôžu jeden si zostaviť.

1. Nepremokavá bunda/Zimný kabát

Dobrá bunda by nemala prepustiť ani kvapku dažďa. Napríklad nylón je skvelý materiál, ktorý  zabezpečuje dostatočnú vodoodolnosť, ľahko sa čistí a nie je náchylný na pleseň. Veľké plus je, keď sú zateplené dobrou výplňou, napríklad perím (ak nemáš alergiu, samozrejme).

Nepremokavá bunda ťa ochráni v každom ročnom období. Aj cez letné búrky.
Nepremokavá bunda ťa ochráni v každom ročnom období. Aj cez letné búrky. Zdroj: Unsplash/The Nix Company

Čo sa týka kabátov, vyhľadávaj modely z kvalitnej bavlny, kožušiny alebo kašmíru. Ideálne v neutrálnej farbe, ako béžová, hnedá, sivá alebo čierna. Trenčkoty, teddy kabáty, pánske oversized strihy sú nadčasové a môžeš ich skombinovať s teniskami, ale aj opätkovými topánkami.

2. Biele tričko alebo košeľa

Biele tričko, či už s krátkym, alebo dlhým rukávom, je najuniverzálnejším kúskom oblečenia. A preto je dobré si vybrať také, v ktorom sa budeš cítiť dobre. Skús sa vyhýbať umelým materiálom, ktoré nedržia tvar a zbytočne sa v nich zapotíš.

Univerzálnosť je kľúč. A biele tričko zladíš naozaj so všetkým.
Univerzálnosť je kľúč. A biele tričko zladíš naozaj so všetkým. Zdroj: Pexels/Ivan Oboleninov

Oplatí sa ti zaobstarať tričko alebo košeľu, ktoré sú z prírodných organických materiálov. Napríklad ľan je ideálny najmä v letných dňoch, je priedušný a v horúčavách ťa schladí, píše Textile School. Reč je tiež aj o vlne, bavlne, konope. Ale ani kombinácia 50/50, čiže bavlna a polyester, nie je pre teba zlá. Také tričko je dostatočne priedušné, rýchloschnúce a trvanlivé. 

3. Kožené topánky

Topánky by mali tvojim nohám poskytovať pohodlie, priedušnosť a pevnosť. Investuj do takých, ktoré vydržia prechádzky po meste, pretancovanú noc, ale aj intenzívne počasie.

Do chladnejšieho počasia sú ideálne čižmy na opätku ECCO Sculpted LX 55, ktoré vieš nosiť aj celý deň. Čierna je stará dobrá klasika, no biele vyniknú v tvojom jesennom alebo zimnom outfite.

Aj takto môžeš nosiť biele čižmy.
Aj takto môžeš nosiť biele čižmy. Zdroj: ECCO

Pokiaľ preferuješ dizajn textúrovanej kože, čižmy ECCO Metropole Zurich sú pre teba ako stvorené. Nemusíš sa  báť, že by sa v nich tvoje prsty tlačili. Tieto čižmy majú odnímateľné vnútorné stielky s dvojitou úpravou pre širší strih. A navyše, hnedá farba ide naozaj ku všetkému.

Sofistikovaný dizajn týchto čižiem môžeš zvýrazniť kabátom alebo zvonovými nohavicami.
Sofistikovaný dizajn týchto čižiem môžeš zvýrazniť kabátom alebo zvonovými nohavicami. Zdroj: ECCO

Blíži sa formálna udalosť? Zaobstaraj si klasické topánky v koženom prevedení s hrubším opätkom. Pre mužov tu máme jednoduché čierne lakovky, ktoré doplnia elegantný „look“. A pokiaľ sa budeš o svoje topánky pekne starať, predáš ich ďalšej generácii.

Aspoň jeden pár elegantných topánok ti v topánkovníku nemôže chýbať.
Aspoň jeden pár elegantných topánok ti v topánkovníku nemôže chýbať. Zdroj: ECCO
Prehliadaj novú kolekciu Ecco

Cez teplejšie obdobie je dobré mať vo svojom botníku aspoň jeden pár tenisiek. Kožené tenisky ECCO idú ku každému „módnému kombu“ a ich materiály sú vysokoodolné.

4. Kvalitné štýlové džínsy

Známy umelec Andy Warhol povedal, že chce „umrieť aj so svojimi modrými džínsami na sebe“. Kvalitné džínsy vynosíš vo všetkých ročných obdobiach.

Jedny kvalitné džínsy ti vedia vydržať naozaj dlho. Načo si neustále kupovať nové, ale zato nekvalitné?
Jedny kvalitné džínsy ti vedia vydržať naozaj dlho. Načo si neustále kupovať nové, ale zato nekvalitné? Zdroj: Unsplash/Dylan Ferreira

Preto je dobré si kúpiť také džínsy, ktoré by prežili aj „apokalypsu“. Ako teda spoznáš, že tie tvoje sú naozaj kvalitné? Je to v prvom rade o dotyku. Čím ťažšia gramáž, tým lepšie. Daj si pozor aj na pevné zošitie, ktoré sa nenaťahuje a netrhá.

Staršie, no zato kvalitné „poklady“ nájdeš aj vo vintage obchodoch či v secondhandoch. A v neposlednom rade dobré džínsy blednú. Áno, čítaš správne. Ale nie drasticky hneď po prvom vypraní, ale pekne pomaly, postupne.

5. Pevný ruksak

Či už chodíš na výlety, do školy alebo práce, ruksak by mal byť tvojím verným pomocníkom, ktorý by mal byť odolný a príjemný na nosenie. Lacným batohom riskuješ to, že sa ti môžu roztrhať látky alebo pokaziť zips, čo určite nie je príjemná záležitosť.

Ruksak ECCO má vnútro so 100 % recyklovanou podšívkou a zmestí sa doň až 15-palcový notebook.
Ruksak ECCO má vnútro so 100 % recyklovanou podšívkou a zmestí sa doň až 15-palcový notebook. Zdroj: Ecco

„Batohy“ s pravou kožou ťa prekvapia svojou funkčnosťou. Na výber máš niekoľko farieb so zmesou hladkej a zrnitej kože.

Pozri si ruksaky od ECCO

5 vecí, na ktoré nemíňaj veľa peňazí

Teraz trošku z iného súdka. Sú tu isté kusy oblečenia a doplnkov, pri ktorých naozaj nemusíš míňať „majland“. Je to najmä pre to, lebo buď si ich kúpiš v nejakom „trendovom ošiali“, alebo sa veľmi jednoducho zničia. Častokrát sa to týka aj napríklad veľkých a drahých značiek, kde, povedzme si úprimne, míňaš za značku a nie kvalitu. Nech sa páči, tu je zoznam:

Silonky: Určite vieš, ako jednoducho sa ti vedia natrhnúť, a raz-dva vidíš na nohách „dubajské mrakodrapy“. Je jedno, koľko ťa stáli, náhoda je skrátka blbec.
Slamené/letné klobúky: Letné klobúky sú naozaj niečím, čo vytiahneš len počas jedného ročného obdobia, a to tiež iba vtedy, keď je pekné počasie.
Drahé plavky: Ak si ten typ, čo sa „počvachtá“ vo vode alebo vylihuje si na pláži, obyčajné plavky za rozumnú cenu ti úplne postačia. Nehovoriac o tom, že morská voda, slnko a piesok sú ničiteľmi textílie, aj tej plavkovej.
Kopa lacnej bižutérie: Pod pojmom lacná bižutéria, myslíme trsy náhrdelníkov, náušníc, prsteňov atď. v plastových obaloch alebo pripevnené na papieroch. Z nich využiješ tak maximálne dva a zvyšok končí zavesený zamotaný na stojane.
Prchavé trendy z Tiktoku: Prchavé preto, lebo to, čo vie náhle byť „in“, vie tak isto byť aj „out“. Potom príde ďalší trend a v skrini sa ti takto rýchlosťou svetla kopia kusy oblečenia, na ktoré padá prach. Kupuj s rozumom. Spýtaj sa sám seba, či je to praktické, naozaj to viackrát vynosíš a nie je to len dočasný módny výstrelok mikrotrendov.
Domov
Zdieľať
Diskusia