Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš článok:
Ryanair, Emirates či Air France? Ktorá letecká spoločnosť je najbezpečnejšia a ktorej by si sa mal radšej vyhnúť?

Sem radšej nesadaj

Medzi leteckými katastrofami a smrteľnými úrazmi neexistuje nevyhnutná súvislosť. Napríklad letecká spoločnosť, ktorá mala tri nehody, mohla zaznamenať celkovo iba jedno úmrtie. Všeobecne však platí, že čím viac leteckých nehôd má spoločnosť na svojom konte, tým vyšší je aj zaznamenaný počet úmrtí. Ak chceš teda zvýšiť pravdepodobnosť, že sa do svojej cieľovej destinácie dostaneš v poriadku, radšej sa vyhni spoločnostiam zaradeným v rebríčku.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

„Každá letecká nehoda je svojím spôsobom originál. Po každom incidente nasleduje vyšetrovanie a jeho závery a odporúčania sú zapracované do postupov leteckých spoločností, výcvikov posádok, údržby a podobne. Cieľom nie je vyrobiť bezchybné lietadlo, ale také, ktoré dokáže bezpečne letieť, aj keď sa objaví porucha. Je to však súhra rôznych častí od dizajnu cez údržbu a výcviky až po dohľad a manažérske rozhodnutia. Keď niektorá z týchto častí pracuje nedostatočne, zvyšuje riziko vnášania chýb a omylov, a tak prispieva k vzniku nebezpečných situácií,“ hovorí pre Refresher slovenský pilot Peter Hodúr, ktorý lieta pre leteckú spoločnosť AirExplore. 

Na prvom mieste v počte mŕtvych ľudí po leteckých nehodách skončila letecká spoločnosť American Airlines.
Na prvom mieste v počte mŕtvych ľudí po leteckých nehodách skončila letecká spoločnosť American Airlines. Zdroj: Unsplash/Leslie Cross

10 spoločností s najvyšším počtom úmrtí pre letecké nehody 

Informácie z rebríčka pochádzajú zo stránky airfleets.net

1. American Airlines: 858 úmrtí 

2. China Airlines: 760 úmrtí 

3. Korean Air: 586 úmrtí 

4. Air India: 542 úmrtí 

5. Malaysia Airlines: 537 úmrtí 

6. Japan Airlines: 520 úmrtí 

7. Ethiopian Airlines: 407 úmrtí

8. Egyptair: 362 úmrtí

9. Air France: 347 úmrtí 

10. Saudia: 312 úmrtí

Obľúbené aerolínie Slovákov majú dobré výsledky

Ak ťa zaujíma, ako sú na tom známe letecké spoločnosti Ryanair, Wizzair a Austrian Airlines, ktorými bežne lietame z bratislavského alebo viedenského letiska, môžeš si vydýchnuť. 

Najstaršie lietadlo v spoločnosti Ryanair má podľa stránky planespotters.net iba 19 rokov a za 37 rokov existencie aerolínie nebola zaznamenaná žiadna smrteľná nehoda, pri ktorej by zomreli pasažieri. Najstaršie lietadlo spoločnosti Wizzair má podľa rovnakého zdroja iba niečo viac ako 16 rokov, pričom priemerný vek flotily vďaka najnovším lietadlám je iba 5,6 roka. Podobne ako Ryanair, nemá na svojom konte žiadnu smrteľnú nehodu, pri ktorej by zomreli pasažieri. Austrian Airlines vlastní 28-ročné lietadlo, ktoré sa už blíži k „okrúhlinám“. Posledná nehoda aerolínie sa odohrala v roku 1960 neďaleko Moskvy, pričom zomrelo 31 pasažierov. 

Čítaj na ďalšej straneČítaj na predchádzajúcej strane
Článok končí na ďalšej strane
Strana 2 z 3
Domov
Zdieľať
Diskusia